Om du vill prenumerera på Livsmedelsakademins nyhetsbrev kan du enkelt göra det -> HÄR
-
En spännande försmak på rollen som kommunikatör
Vi samarbetar ofta med studenter på olika sätt, allt från examensarbeten, specifika uppdrag och året runt i vårt studentnätverk. Det är alltid givande att möta nyfikna och kompetenta studenter som […]
-
Nu ska små livsmedelsföretag få det lättare att växa
Startups, små och medelstora livsmedelsföretag ska få det stöd de behöver för att kunna växa hållbart och skapa nya arbetstillfällen i spåren efter Corona. Därför satsar nu React-EU och Region […]
-
Ofrivillig ensamhet kan brytas med måltider, mod och nyfikenhet
Ofrivillig ensamhet bland äldre är ett stort samhällsproblem som kan leda till en rad komplikationer som depression, sjukdom och minskad aptit. Vad finns det för potentiella lösningar och kan vi […]
-
Nya lärdomar från test av heldygnsmatkasse på servicehus
Utmaningarna med att erbjuda äldre på serviceboende en behovsanpassad heldygnsmatkasse har visat sig vara flera. Men den pilot som Nollvisionen för undernäring hos äldre genomförde i slutet av 2020 har […]
-
Växtproteinforskare svarar på era frågor
Under webinariet om Framtidens växtproteiner som vi arrangerade den 28 april kom det in en mängd frågor från publiken. Vi har nu med hjälp av de deltagande SLU- och LU-forskarna sammanställt svaren på era frågor. Håll till godo!
-
”Ledarskap är en handling, inte en position”
Insikter om ledarskap levererades på löpande band från deltagarna i programmet Framtidens ledare under diplomeringen som avslutade gruppens 13 månader tillsammans. Citatet i rubriken kommer från Anna Reumark Eklund, Orkla […]
-
Spännande insikter i webinarie om framtidens växtproteiner
Det har blivit uppenbart att vi behöver öka vår konsumtion av växtbaserade livsmedel, och speciellt växtbaserade proteinkällor. Men hur kan vi göra denna produktion och förädling mer hållbar? Detta var […]
-
Kulturstudenter ska bidra med ny kunskap om äldres egen syn på åldrande och mat
Under våren ska fem studenter som studerar masterprogrammet Master in Applied Cultural Analysis på Lunds Universitet bidra till mer kunskap om hur äldre själva ser på sin måltidssituation. I arbetet […]
-
Studentnätverket trendspanar kring framtidens matinnovationer
Livsmedelsakademins Studentnätverk har precis lärt sig mer om trendspaning som en del i en utbildning i just trendspaning och omvärldsbevakning, ledd av vår egen Amanda Allvin. Vi tycker det är […]
-
Individens behov i fokus under The Conversation
I Livsmedelsakademins samtalsserie The Conversation fick vi möjligheten att lyssna till ett engagerat samtal kring ålderismens inverkan på äldre personers liv, vardag och måltider. En av våra gäster var Barbro […]
-
The Conversation – ett brännande samtal om ålderism
Vi bjuder in till ett spännande samtal om ålderism, tillsammans med Barbro Westerholm, riksdagsledamot (L), som en av våra gäster. Barbro har en bakgrund som bland annat läkare, medicinalråd och […]
-
Livsmedelsakademin, Packbridge och Krinova organiserar innovationsagendan Foodhive Skåne
Skåne har potential att bli Europaledande på innovation inom livsmedel och förpackningar. Förutsättningarna är dock att företag vill finnas och växa här, att här finns spetsforskning inom livsmedel och förpackningar […]
-
Kalino är ny partner i Livsmedelsakademin
En livsmedelsgrossist med rötterna i Skåne, kontor i Staffanstorp och en internationell profil är en av Livsmedelsakademins nya partner. Kalino grundades för över 40 år sedan och säljer idag både […]
-
Certifierade innovationsledare
Vi är glada och stolta över att nu kunna presentera fyra certifierade innovationsledare på Livsmedelsakademin. Denna nya kompetens innebär att vi ännu bättre kan erbjuda hjälp i arbetet med att […]
-
Webinarie om Nollvisionen för undernäring bjöd på inspiration och stort engagemang
Fredagen den 22 januari samlade vi fler än 200 personer från kommuner, myndigheter och företag i hela Sverige för att inspirera och engagera kring problematiken med undernäring hos äldre. Här […]
-
Bättre sömn, viktuppgång och piggare seniorer efter test med behovsanpassade matkassar
I sex veckor har nu nio seniorer på serviceboenden i Kävlinge kommun och stadsdelsförvaltningen Enskede-Årsta-Vantör i Stockholm fått testa ett nytt måltidskoncept, specialframtaget för äldre. Måltiderna har varit mindre än […]
-
Se The Conversation om tradition i förändring i efterhand
Några dagar innan jul detta märkliga år bjöd vi in två riktiga mat- och dryckesexperter för att samtala om julens traditioner och vanor, och hur de kan tänkas se ut […]
-
Clusters of Skåne – ny plattform för samarbete
Skåne kommer ofta högt i olika rankingar av de mest innovativa regionerna. Nu startar Skånes klusterorganisationer ett närmare samarbete för att ytterligare öka Skånes innovationskraft. I Skåne finns sju klusterorganisationer […]
-
Upplev FOODay igen
I november pratade vi en hel eftermiddag om innovationskraft, nya produkter, nya tankar, visioner, handlingsplaner, utmaningar och möjligheter för alla oss i livsmedelssystemet. Nu kan du se hela eftermiddagen igen, […]
-
The Conversation – Traditioner i förändring
Den 17 december bjuder vi in till ett spännande samtal som kommer röra sig kring traditioner, smaker och julens mat och dryck. Vi tittar bakåt, undersöker om någon glömd tradition […]
-
Lämna din idé för en godare jul för Sveriges seniorer
I år har vi alla behövt tänka nytt och annorlunda – och den stundande julen är verkligen inget undantag från detta. Därför vill vi med hjälp med Sveriges befolkning samla […]
-
Pilot med matkassar ska förebygga undernäring hos äldre
Forskning visar att aptiten ofta minskar i takt med åldern, samtidigt som näringsbehovet är detsamma eller högre. Bristande aptit är därför en vanlig orsak till att alltför många äldre är […]
-
Sök till studentnätverket!
Nu drar vi på Livsmedelsakademin igång vårt populära studentnätverk! Här får studenter möjlighet att lära känna livsmedelsnäringen, lära om hur man driver innovation och utveckling, delta i trendspaningar och jobba med […]
-
Framtidens ledare utmanas och tränar sitt ledarskap
Framtidens ledare, vårt populära ledarskapsprogram för ledare och nyckelpersoner inom livsmedelsnäringen, är nu i full gång. Under ett år träffas talanger från våra partners i en utvecklingsprocess kring bland annat […]
-
Unga, identiteten & maten
Dagens unga driver och engagerar sig i klimatskiftet. En fjärdedel av landets unga mellan 18-29 år tänker dagligen på klimatförändringar, och begreppet klimatångest är centralt. Att äta och konsumera rätt […]
-
Vi söker studentmedarbetare som vill bekämpa undernäring hos äldre
År 2030 ska ingen äldre behöva bli undernärd i Sverige. För att bekämpa undernäringen behöver vi underlag som visar hur situationen ser ut, vad undernäringen kostar och vilka besparingar som […]
-
Findus employer branding under lupp
Livsmedelsakademins studentnätverk fick ett uppdrag från HR-avdelningen hos vår partner Findus: Att undersöka företagets employer branding. Utifrån detta djupdök studenterna i frågor kring vad som är en bra arbetsgivare, och […]
-
Se inspelningen av #iställetföralmedalen
Missade du paneldiskussionen kring undernäring hos äldre under #iställetföralmedalen, behöver du inte misströsta. Den finns inspelad https://vimeo.com/431810704. Panelen var enig i att undernäring är en allvarlig och komplex fråga, men som […]
-
Framtidens Ledare är i full gång
Programmet Framtidens Ledare är i full gång, om än med justerat upplägg med tanke på covid-19. Den 5 mars träffades gruppen fysiskt, och förutom att lära känna, bygga förtroende i […]
-
Direkt till eftertraktat jobb hos Oatly efter examen
Det senaste året har Fay Stensson varit koordinator för Livsmedelsakademins studentnätverk. Samtidigt som hon läst sin master i Bioteknik med livsmedelsinriktning på Lunds universitet har hon koordinerat studentnätverkets arbete med […]
Tryckt material & publikationer
Nollvisionen presentationsmaterial
Ta del av vårt presentationsmaterial för Nollvisionen för undernäring hos äldre.
Om Livsmedelsakademin
Livsmedelsakademins årsredovisning och årsberättelse för 2020.
Läs mer om vår strategi och verksamhet i denna broschyr.
Slutrapport Plastprojekt 2019
I september 2018 fick Livsmedelsakademin, IUC Syd och Packbridge i uppdrag av Region Skåne att undersöka hur Skåne kan ta sig an problemen med ökade mängder plast i miljön, dels genom att ta tillvara på möjligheter att förbättra efterfrågan på återvunnen plast, dels genom att bidra till att nya nedbrytbara material för plast utvecklas. Läs resultaten av projektet här.
Färsk fisk från hav till bord – informationsmaterial
Ta del av och ladda ned informationsmaterial från vårt projekt för Färsk fisk från hav till ord. Om färsk lokal fisk, karta över skånska fiskeställen, med mera.
Event in Skåne Evenemangsguide
I denna guide får du hjälp med hur man kan lyfta ett evenemang med hjälp av lokal mat och dryck från Skåne. Från mindre möten till stora konferenser, konserter och festivaler.
Startguide – samarbete mellan restaurang och butik
I denna guide får du som krögare eller kock hjälp att komma igång med nya samarbeten kring försäljning av mat via eller i butik.