Om du vill prenumerera på Livsmedelsakademins nyhetsbrev kan du enkelt göra det -> HÄR
-
Utnyttja restflöden & minimera spill – framtidens bästa affär?
I årets första samtal ska vi titta närmare på den del av livsmedelsproduktionen som kallas restflöden, eller helt enkelt spill. Tillsammans med våra gäster ska vi utforska vilka möjligheter, men […]
-
Livsmedelsforskning på Max IV för en innovativ framtid
Årets sista The Conversation samtal var minst sagt brännande när temat var framtiden. Vad går det att göra med våra livsmedel, och hur kan vi ta fram framtidens livsmedel? Och […]
-
Viktiga lärdomar i kampen mot undernäring
Nollvisionen för undernäring hos äldre är just nu vårt största nationella projekt. Undernäring skördar liv, orsakar lidande och kostar mycket pengar för samhället. Visionen är att ingen äldre i Sverige […]
-
Välkommen Douglas, ny projektledare på Livsmedelsakademin
Det känns kul att få avsluta året med att presentera ytterligare ett tillskott till Livsmedelsakademin. Douglas Almquist har arbetat inom både privat och offentlig sektor och kommer att jobba som […]
-
Max IV gör det osynliga synligt
Vi har kommit fram till årets sista del i vår samtalsserie The Conversation och denna gång ska vi dyka djupare ner i våra livsmedel. Vi är en befolkning som växer […]
-
Budskapen var tydliga under riksdagswebinariet om att förebygga undernäring hos äldre
Riksdagswebinariet som arrangerades av Livsedelsakademin, tillsammans med riksdagsledamöterna Acko Ankarberg Johansson (KD) och Mtas Wiking (S) som värdar, lyfte frågan om undernäring hos äldre. Samtalet handlade om vilka åtgärder som […]
-
Nu uppgraderar vi vår visuella identitet
Under de senaste åren har Livsmedelsakademins arbete fokuserat alltmer på frågor som bidrar till en ökad hållbarhet och minskad klimatpåverkan. Inte minst handlar det om att hitta nya innovativa sätt […]
-
Bristande tillgång till testanläggningar, småskaliga produktionsanläggningar och kapital hindrar tillväxten inom livsmedelsnäringen
99 procent av alla livsmedelsföretag är små eller medelstora. Många av dem vill växa kring vegetabiliska proteiner och functional food. Och många av dem vill öka omsättningen och anställa fler, […]
-
Plockmat, pris och hybrider i senaste The Conversation
Varför uppfattas viss mar som äcklig? När övergår något från att vara gott till att uppfattas som äckligt och tvärtom? Och hur kan livsmedelsföretag få oss att äta sådant vi […]
-
Välkommen Asta, ny kommuntikatör på Livsmedelsakademin
Vi är glada att få presentera vår nya kommunikatör Asta Hulting till Livsmedelsakademin. Asta kommer direkt från studierna och kommer att jobba med utvecklingen av våra sociala kanaler och event. […]
-
Vi söker en vass, driven och kommunikativ projektledare
Om Livsmedelsakademin Livsmedelsakademin är en icke vinstdrivande klusterorganisation. Våra partner är privata företag, offentlig verksamhet och akademi. Tillsammans arbetar vi för att livsmedelsnäringen ska utvecklas till en innovativ, konkurrenskraftig och […]
-
Riksdagswebinarium – Att förebygga undernäring hos äldre
Den 22 oktober anordnar Livsmedelsakademin ett riksdagswebinarium tillsammans med riksdagsledamöterna Acko Ankarberg Johansson (KD) och Mats Wiking (S) som värdar. Webinariet kommer att handla om vilka åtgärder som behöver göras […]
-
Undernäring – en av våra stora folkhälsoutmaningar
Det var budskapet för seminariet under MAT2021 om att arbeta förebyggande med undernäring. Idag är var femte svensk över 65 år, och närmare en halv miljon personer är äldre än […]
-
Äckligt idag, gott imorgon?
Det är en av frågorna som vi ställer oss i nästa del av vår samtalsserie för livsmedelsnäringen om brännande ämnen. Svenskarnas smakpreferenser och köpvanor har ändrats över tid. Även om […]
-
Offensiv innovationsagenda ska leda till ökad innovation och tillväxt inom livsmedelsnäringen
Livsmedel är ett av sex viktiga tillväxtområden som pekas ut i Skånes innovationsstrategi. Utifrån strategin har nu Forsknings- och Innovationsrådet i Skåne (FIRS) beslutat om en agenda för hur Skånes […]
-
Välkommen Nina, ny projektledare och utvecklare på Livsmedelsakademin
Vi tycker det är väldigt roligt att kunna presentera Nina Lanje som vårt senaste tillskott på Livsmedelsakademin. Nina är en erfaren projektledare och kommer få en central roll i att […]
-
Vi söker en kommunikatör med inriktning mot event och digitala kanaler
Om Livsmedelsakademin Livsmedelsakademin är en icke vinstdrivande klusterorganisation. Våra partner är privata företag, offentlig verksamhet och akademi. Tillsammans arbetar vi för att livsmedelsnäringen ska utvecklas till en innovativ, konkurrenskraftig och […]
-
GO – grön omstart för en innovationsstark livsmedelsnäring i Skåne
Startups, små och medelstora livsmedelsföretag ska få det stöd de behöver för att kunna växa hållbart och skapa nya arbetstillfällen i spåren efter Corona. Därför satsar nu React-EU och Region […]
-
Ovanlig gräshoppsfika avslutade årets studentnätverk
Ett smakprov på insektsbars av gräshoppor och en digital fika med Aron Tendler från vårt partnerföretag Eat:em som säljer livsmedel av insekter, avslutade årets aktiviteter för studentnätverket. Gott tyckte de […]
-
En spännande försmak på rollen som kommunikatör
Vi samarbetar ofta med studenter på olika sätt, allt från examensarbeten, specifika uppdrag och året runt i vårt studentnätverk. Det är alltid givande att möta nyfikna och kompetenta studenter som […]
-
Nu ska små livsmedelsföretag få det lättare att växa
Startups, små och medelstora livsmedelsföretag ska få det stöd de behöver för att kunna växa hållbart och skapa nya arbetstillfällen i spåren efter Corona. Därför satsar nu React-EU och Region […]
-
Ofrivillig ensamhet kan brytas med måltider, mod och nyfikenhet
Ofrivillig ensamhet bland äldre är ett stort samhällsproblem som kan leda till en rad komplikationer som depression, sjukdom och minskad aptit. Vad finns det för potentiella lösningar och kan vi […]
-
Nya lärdomar från test av heldygnsmatkasse på servicehus
Utmaningarna med att erbjuda äldre på serviceboende en behovsanpassad heldygnsmatkasse har visat sig vara flera. Men den pilot som Nollvisionen för undernäring hos äldre genomförde i slutet av 2020 har […]
-
Växtproteinforskare svarar på era frågor
Under webinariet om Framtidens växtproteiner som vi arrangerade den 28 april kom det in en mängd frågor från publiken. Vi har nu med hjälp av de deltagande SLU- och LU-forskarna sammanställt svaren på era frågor. Håll till godo!
-
”Ledarskap är en handling, inte en position”
Insikter om ledarskap levererades på löpande band från deltagarna i programmet Framtidens ledare under diplomeringen som avslutade gruppens 13 månader tillsammans. Citatet i rubriken kommer från Anna Reumark Eklund, Orkla […]
-
Spännande insikter i webinarie om framtidens växtproteiner
Det har blivit uppenbart att vi behöver öka vår konsumtion av växtbaserade livsmedel, och speciellt växtbaserade proteinkällor. Men hur kan vi göra denna produktion och förädling mer hållbar? Detta var […]
-
Kulturstudenter ska bidra med ny kunskap om äldres egen syn på åldrande och mat
Under våren ska fem studenter som studerar masterprogrammet Master in Applied Cultural Analysis på Lunds Universitet bidra till mer kunskap om hur äldre själva ser på sin måltidssituation. I arbetet […]
-
Studentnätverket trendspanar kring framtidens matinnovationer
Livsmedelsakademins Studentnätverk har precis lärt sig mer om trendspaning som en del i en utbildning i just trendspaning och omvärldsbevakning, ledd av vår egen Amanda Allvin. Vi tycker det är […]
-
Individens behov i fokus under The Conversation
I Livsmedelsakademins samtalsserie The Conversation fick vi möjligheten att lyssna till ett engagerat samtal kring ålderismens inverkan på äldre personers liv, vardag och måltider. En av våra gäster var Barbro […]
-
The Conversation – ett brännande samtal om ålderism
Vi bjuder in till ett spännande samtal om ålderism, tillsammans med Barbro Westerholm, riksdagsledamot (L), som en av våra gäster. Barbro har en bakgrund som bland annat läkare, medicinalråd och […]
Tryckt material & publikationer
Nollvisionen presentationsmaterial
Ta del av vårt presentationsmaterial för Nollvisionen för undernäring hos äldre.
Om Livsmedelsakademin
Livsmedelsakademins årsredovisning och årsberättelse för 2020.
Läs mer om vår strategi och verksamhet i denna broschyr.
Slutrapport Plastprojekt 2019
I september 2018 fick Livsmedelsakademin, IUC Syd och Packbridge i uppdrag av Region Skåne att undersöka hur Skåne kan ta sig an problemen med ökade mängder plast i miljön, dels genom att ta tillvara på möjligheter att förbättra efterfrågan på återvunnen plast, dels genom att bidra till att nya nedbrytbara material för plast utvecklas. Läs resultaten av projektet här.
Färsk fisk från hav till bord – informationsmaterial
Ta del av och ladda ned informationsmaterial från vårt projekt för Färsk fisk från hav till ord. Om färsk lokal fisk, karta över skånska fiskeställen, med mera.
Event in Skåne Evenemangsguide
I denna guide får du hjälp med hur man kan lyfta ett evenemang med hjälp av lokal mat och dryck från Skåne. Från mindre möten till stora konferenser, konserter och festivaler.
Startguide – samarbete mellan restaurang och butik
I denna guide får du som krögare eller kock hjälp att komma igång med nya samarbeten kring försäljning av mat via eller i butik.