Pågående projekt

Inom ramen för våra fokusområden driver vi flera parallella satsningar och projekt. Vår verksamhet finansieras av bland annat våra partner, Region Skåne, Vinnova, Jordbruksverket och Europeiska regionala utvecklingsfonden.

Offentliga måltider, särskilt skolmåltider, har stor potential att främja lärande om hälsosamma och hållbara matvanor. Trots detta saknas en helhetssyn där skolmåltiden behandlas som en integrerad del av utbildningen. Detta projekt undersöker hur detta skulle kunna ändras.

Skåne är en nyckelregion för svensk växtodling, men är idag beroende av importerad växtnäring, vilket gör systemet sårbart. KretsVäxt utforskar hur regional, cirkulär växtnäring kan stärka beredskap, resiliens och jordhälsa. Genom att samla värdekedjan vill vi hitta hinder, möjligheter och affärsmodeller som minskar importberoendet och främjar hållbar tillväxt i Skåne.

Många livsmedelsföretag har svårt att rekrytera. I det här projektet samarbetar stödsystemet för att bli bättre på att stötta livsmedelsföretag när det gäller rekrytering och att kommunicera vilka möjligheter det finns för den som väljer att jobba inom livsmedelsnäringen.

Målet är att utveckla kapaciteten hos skånska livsmedelsföretag att ställa om till en hållbar cirkulär ekonomi genom nya samarbeten mellan aktörer i hela värdekedjan.

Vi har lett arbetet med att ta fram en handlingsplan för större skördar och vidareförädling av växtproteiner i Skåne. Målet är att Skåne ska bli en volymmässigt ledande region för nya växtproteiner, och en attraktiv plats för nya samarbeten och satsningar kring växtproteiner längs med hela värdekedjan.

År 2035 ska matsystemet främja friskt liv för alla. Genom plattformen PUSH arbetar vi för ett hälsofrämjande matsystem. Vi vill skapa ett nytt narrativ om mat och fokuserar på matens roll för mänsklig hälsa och välmående.

Nollvisionen för undernäring hos äldre är ett initiativ där privata företag, akademi, myndigheter, kommuner och ideella organisationer arbetar tillsammans för att åstadkomma en systemförändring som ska få bort undernäringen hos äldre. Satsningen leds av Livsmedelsakademin och finansieras av Vinnova.

Det är tack och lov många som driver på utvecklingen på mängder av olika sätt och vi är övertygade om att vi kommer längre, snabbare om vi delar alla gamla och nya lärdomar med varandra. Men, hur ska vi kunna hitta varandra? Hur ska vi navigera bland alla initiativ och innovationer som pågår? #CirkuLärdom


Hälsobudskap till seniorer

I detta prototypprojekt ville vi undersöka vilken typ av budskap och kommunikationssätt som är effektivast för att förmedla hälsobudskap till seniorer: Vad skapar mest nyfikenhet/intresse och framförallt: hur genererar vi konkreta handlingar och beteendeförändringar?

Kompetensframgången Livsmedel

Genom projektet har vi erbjudit små och medelstora företag i livsmedelsindustrin i Skåne en behovskartläggning för att synliggöra framtida kompetensbehov. Målet är att hjälpa företagen att säkra framtidens kompetenser som behövs för att främja tillväxt, hållbarhet och global konkurrenskraft.

GO – Hållbar tillväxt inom livsmedelsnäringen

Syftet med projektet GO var att ge förutsättningar för en hållbar tillväxt och grön omställning hos små och medelstora företag inom livsmedels- och förpackningsnäringen i Skåne.