Studentnätverket trendspanar kring framtidens matinnovationer

Livsmedelsakademins Studentnätverk har precis lärt sig mer om trendspaning som en del i en utbildning i just trendspaning och omvärldsbevakning, ledd av vår egen Amanda Allvin. Vi tycker det är viktigt att studenterna i nätverket har fått testa på att trendspana och jobba med att tolka sina spaningar. Det är en viktig kunskap för att kunna förutse trender, ligga i framkant och förstå hur man ska kunna dra nytta av förändringar.

I veckan berättade studenterna om sina spaningar under temat ”Växtbaserade livsmedel” för produkt- och utvecklingschefer i Livsmedelsakademins FoU-nätverk. Studenterna berättade också om spännande innovationsområden som de arbetat fram baserat på spaningarna. Dessa var till exempel ”Havets möjligheter” och ”Växtbaserade upplevelser” där de utvecklat koncept för bland annat tångpasta, nordisk tofu av bondbönor men också idén att ha en alldeles egen drönarkoloni i havet för att kunna odla egen tång. Om drönarkoloni blir verklighet i framtiden hade det kanske sett ut så här:

Efter en lång och svettig dag på jobbet är det sista du vill göra att stå och trängas över tråkiga importerade grönsaker i din närmsta närbutik. Istället kan du cykla ner till kajen och inte bara få känna på den friskande havsbrisen, utan också skörda dagens middag. Med några få knapptryck i en app så brummar din koloni fram till bryggan och det är bara för dig att skörda havsfrukterna och cykla hem för att laga din egenodlade havsmiddag. Som delägare i drönarkoloni kan du odla och skörda framtidens mat: tång och alger!

Ett av de innovationsområden som diskuterades var Havets möjligheter för framtidens mat

Efter spännande redovisningar diskuterade studenter och utvecklingschefer bland annat motstridiga trender, att man som vill vegan inte bara vill äta nyttigt utan även unna sig en vegansk prinsesstårta. Och även att kulturarvet med långsam matlagning och närodlade grönsaker har fått sig ett uppsving i coronapandemins fotspår. Det återstår att se om något av företagen nappade på att utveckla lösningar för tångodling för konsument, men deltagarna fick med sig idéer, inspiration och nya perspektiv på framtidens växtbaserade livsmedel.

Om du tyckte att detta lät intressant och vill höra en kort version av spaningen är du du välkommen på webbinarium om framtidens växtproteiner den 28 april. Då bjuder vi in forskare från SLU Alnarp och Lunds tekniska högskola för att diskutera diversitet, tillgång och framtida möjligheter för växtbaserat protein.

Mer information och anmälan

FoU-Nätverket

FoU-nätverket, som också kallar sig Matpratarna, är en kvalificerad mötesplats för forsknings- och utvecklingsansvariga på Livsmedelsakademins partnerföretag. Syftet med nätverket är att tackla gemensamma utmaningar för att skapa mervärden och öka livsmedelsnäringens innovationskraft. 

Studentnätverket

Studentnätverket består av unga och ambitiösa högskole- och universitetsstudenter från olika utbildningar. Deras bredd i bakgrund och studier ger en dynamisk grupp med tvärvetenskaplig sammansättning. Det som förenar studenterna är deras intresse för mat, dryck och livsmedelsnäringen. Deras idéer och arbete är grunden för utvecklingen av Livsmedelsakademins och branschens satsningar på att göra näringen än mer attraktiv. Läs mer och anlita studentnätverket här.


Publicerat

i

, ,

av

Etiketter: