Nyheter

Om du vill prenumerera på Livsmedelsakademins nyhetsbrev kan du enkelt göra det -> HÄR

  • Livsmedelsakademin, Packbridge och Krinova organiserar innovationsagendan Foodhive Skåne

    Livsmedelsakademin, Packbridge och Krinova organiserar innovationsagendan Foodhive Skåne

    Skåne har potential att bli Europaledande på innovation inom livsmedel och förpackningar. Förutsättningarna är dock att företag vill finnas och växa här, att här finns spetsforskning inom livsmedel och förpackningar […]

  • Kalino är ny partner i Livsmedelsakademin

    Kalino är ny partner i Livsmedelsakademin

    En livsmedelsgrossist med rötterna i Skåne, kontor i Staffanstorp och en internationell profil är en av Livsmedelsakademins nya partner. Kalino grundades för över 40 år sedan och säljer idag både […]

  • Certifierade innovationsledare

    Certifierade innovationsledare

    Vi är glada och stolta över att nu kunna presentera fyra certifierade innovationsledare på Livsmedelsakademin. Denna nya kompetens innebär att vi ännu bättre kan erbjuda hjälp i arbetet med att […]

  • Webinarie om Nollvisionen för undernäring bjöd på inspiration och stort engagemang

    Webinarie om Nollvisionen för undernäring bjöd på inspiration och stort engagemang

    Fredagen den 22 januari samlade vi fler än 200 personer från kommuner, myndigheter och företag i hela Sverige för att inspirera och engagera kring problematiken med undernäring hos äldre. Här […]

  • Bättre sömn, viktuppgång och piggare seniorer efter test med behovsanpassade matkassar

    Bättre sömn, viktuppgång och piggare seniorer efter test med behovsanpassade matkassar

    I sex veckor har nu nio seniorer på serviceboenden i Kävlinge kommun och stadsdelsförvaltningen Enskede-Årsta-Vantör i Stockholm fått testa ett nytt måltidskoncept, specialframtaget för äldre. Måltiderna har varit mindre än […]

  • Se The Conversation om tradition i förändring i efterhand

    Se The Conversation om tradition i förändring i efterhand

    Några dagar innan jul detta märkliga år bjöd vi in två riktiga mat- och dryckesexperter för att samtala om julens traditioner och vanor, och hur de kan tänkas se ut […]

  • Clusters of Skåne – ny plattform för samarbete

    Clusters of Skåne – ny plattform för samarbete

    Skåne kommer ofta högt i olika rankingar av de mest innovativa regionerna. Nu startar Skånes klusterorganisationer ett närmare samarbete för att ytterligare öka Skånes innovationskraft. I Skåne finns sju klusterorganisationer […]

  • Upplev FOODay igen

    Upplev FOODay igen

    I november pratade vi en hel eftermiddag om innovationskraft, nya produkter, nya tankar, visioner, handlingsplaner, utmaningar och möjligheter för alla oss i livsmedelssystemet. Nu kan du se hela eftermiddagen igen, […]

  • The Conversation – Traditioner i förändring

    The Conversation – Traditioner i förändring

    Den 17 december bjuder vi in till ett spännande samtal som kommer röra sig kring traditioner, smaker och julens mat och dryck. Vi tittar bakåt, undersöker om någon glömd tradition […]

  • Lämna din idé för en godare jul för Sveriges seniorer

    Lämna din idé för en godare jul för Sveriges seniorer

    I år har vi alla behövt tänka nytt och annorlunda – och den stundande julen är verkligen inget undantag från detta. Därför vill vi med hjälp med Sveriges befolkning samla […]

  • Pilot med matkassar ska förebygga undernäring hos äldre

    Pilot med matkassar ska förebygga undernäring hos äldre

    Forskning visar att aptiten ofta minskar i takt med åldern, samtidigt som näringsbehovet är detsamma eller högre. Bristande aptit är därför en vanlig orsak till att alltför många äldre är […]

  • Sök till studentnätverket!

    Sök till studentnätverket!

    Nu drar vi på Livsmedelsakademin igång vårt populära studentnätverk! Här får studenter möjlighet att lära känna livsmedelsnäringen, lära om hur man driver innovation och utveckling, delta i trendspaningar och jobba med […]

  • Framtidens ledare utmanas och tränar sitt ledarskap

    Framtidens ledare utmanas och tränar sitt ledarskap

    Framtidens ledare, vårt populära ledarskapsprogram för ledare och nyckelpersoner inom livsmedelsnäringen, är nu i full gång. Under ett år träffas talanger från våra partners i en utvecklingsprocess kring bland annat […]

  • Unga, identiteten & maten

    Unga, identiteten & maten

    Dagens unga driver och engagerar sig i klimatskiftet. En fjärdedel av landets unga mellan 18-29 år tänker dagligen på klimatförändringar, och begreppet klimatångest är centralt. Att äta och konsumera rätt […]

  • Vi söker studentmedarbetare som vill bekämpa undernäring hos äldre

    Vi söker studentmedarbetare som vill bekämpa undernäring hos äldre

    År 2030 ska ingen äldre behöva bli undernärd i Sverige. För att bekämpa undernäringen behöver vi underlag som visar hur situationen ser ut, vad undernäringen kostar och vilka besparingar som […]

  • Findus employer branding under lupp

    Findus employer branding under lupp

    Livsmedelsakademins studentnätverk fick ett uppdrag från HR-avdelningen hos vår partner Findus: Att undersöka företagets employer branding. Utifrån detta djupdök studenterna i frågor kring vad som är en bra arbetsgivare, och […]

  • Se inspelningen av #iställetföralmedalen

    Se inspelningen av #iställetföralmedalen

    Missade du paneldiskussionen kring undernäring hos äldre under #iställetföralmedalen, behöver du inte misströsta. Den finns inspelad  https://vimeo.com/431810704. Panelen var enig i att undernäring är en allvarlig och komplex fråga, men som […]

  • Framtidens Ledare är i full gång

    Framtidens Ledare är i full gång

    Programmet Framtidens Ledare är i full gång, om än med justerat upplägg med tanke på covid-19. Den 5 mars träffades gruppen fysiskt, och förutom att lära känna, bygga förtroende i […]

  • Direkt till eftertraktat jobb hos Oatly efter examen

    Direkt till eftertraktat jobb hos Oatly efter examen

    Det senaste året har Fay Stensson varit koordinator för Livsmedelsakademins studentnätverk. Samtidigt som hon läst sin master i Bioteknik med livsmedelsinriktning på Lunds universitet har hon koordinerat studentnätverkets arbete med […]

  • Undernäring leder till ökad infektionsrisk

    Undernäring leder till ökad infektionsrisk

    Är man över 70 år ska man vara extra försiktig för närvarande, det kan knappast ha undgått någon. Ju äldre vi är, desto mer drabbade verkar vi vara av Coronaviruset och desto större är risken för ett livshotande läge. Detta beror på flera orsaker, men undernäringen bland äldre tycks vara en bidragande faktor.

  • Hälften av dem som bor på äldreboenden kan riskera undernäring

    Hälften av dem som bor på äldreboenden kan riskera undernäring

    Undernäring innebär att du har brist på energi, protein eller andra näringsämnen som orsakar negativa effekter på kroppen. Det kan handla om förvärrade sjukdomsförlopp eller nedsatta kroppsliga funktioner. Experterna är överens om att undernäringen bland äldre i Sverige idag är allt för utbredd, men exakt hur många som är undernärda vet ingen riktigt säkert.

  • Smultronställen till havs

    Smultronställen till havs

    Fiskeplatserna utanför Skånes kust har sin alldeles speciella karaktär och lockar olika sorters fisk. Platserna har fått sina namn av skånska fiskare innan GPS kom in i bilden. De skvallrar […]

  • Äldre i Kävlinge överraskades med godsaker

    Äldre i Kävlinge överraskades med godsaker

    Ensamheten bland de äldre kommer att bli stor i påsk, eftersom Covid-19 hindrar många att umgås med anhöriga. För att sprida lite glädje och god aptit till de äldre beslutade […]

  • Ensamhet vid högtider ökar risken för undernäring

    Ensamhet vid högtider ökar risken för undernäring

    Högtider som jul, nyår och påsk är tillfällen då släkt och vänner ofta samlas, umgås och äter gott. Påsken i år blir något helt annat. Covid-19 sätter effektivt stopp för […]

  • Tid för butiker och restauranger att samarbeta

    Tid för butiker och restauranger att samarbeta

    Samtidigt som coronaviruset är på väg att slå ut inte bara delar av restaurangnäringen utan också deras små livsmedelsleverantörer, fortsätter folk att gå till livsmedelsbutikerna. Nu startar Livsmedelsakademin, Regional Matkultur […]

  • Gör plats för lokalproducerat i skånska butiker

    Gör plats för lokalproducerat i skånska butiker

    I coronatider behöver vi hjälpas åt, det menar både Livsmedelsakademin och flera handlare, som nu gör vad de kan för att hjälpa små livsmedelsproducenter att överleva. Coronaepidemin slår hårt mot […]

  • Livsmedelsakademin startar personalpool för fortsatt säkrad livsmedelsproduktion

    Livsmedelsakademin startar personalpool för fortsatt säkrad livsmedelsproduktion

    Flera livsmedelsföretag meddelar nu att deras fabriker har en stor produktionsökning jämfört med samma period förra året, och att sjukfrånvaron stiger. Samtidigt som det kan bli personalbrist inom livsmedelsnäringen, permitteras eller […]

  • Vi ställer in alla publika möten

    Vi ställer in alla publika möten

    Vi har nu beslutat att ställa in, skjuta fram eller ändra alla publika möten som är inplanerade fram till den 11 april, med anledning av coronaviruset. Med den här åtgärden […]

  • Inställd kurs: Om fisk med exceptionell kvalitet och smak

    Inställd kurs: Om fisk med exceptionell kvalitet och smak

    Den 17 mars bjuder projektet Färsk fisk från hav till bord in till en heldag om fisk. Det blir en unik kurs i exklusivitetens tecken. Du får bland annat lära […]

  • Projekt har samlat erfarenheter om hur vi kan minska matsvinnet

    Projekt har samlat erfarenheter om hur vi kan minska matsvinnet

    Vårt projekt Cirkulär Livsmedelskedja, som vi drivit med Packbridge och under ledning a IUC Syd, har under ett drygt år engagerat ett stort antal personer med olika bakgrund och från […]

Tryckt material & publikationer

Nollvisionen presentationsmaterial

Ta del av vårt presentationsmaterial för Nollvisionen för undernäring hos äldre.

Om Livsmedelsakademin

Livsmedelsakademins årsredovisning och årsberättelse för 2020.

Läs mer om vår strategi och verksamhet i denna broschyr.

Slutrapport Plastprojekt 2019

I september 2018 fick Livsmedelsakademin, IUC Syd och Packbridge i uppdrag av Region Skåne att undersöka hur Skåne kan ta sig an problemen med ökade mängder plast i miljön, dels genom att ta tillvara på möjligheter att förbättra efterfrågan på återvunnen plast, dels genom att bidra till att nya nedbrytbara material för plast utvecklas. Läs resultaten av projektet här.

Färsk fisk från hav till bord – informationsmaterial

Ta del av och ladda ned informationsmaterial från vårt projekt för Färsk fisk från hav till ord. Om färsk lokal fisk, karta över skånska fiskeställen, med mera.

Event in Skåne Evenemangsguide

I denna guide får du hjälp med hur man kan lyfta ett evenemang med hjälp av lokal mat och dryck från Skåne. Från mindre möten till stora konferenser, konserter och festivaler.

Startguide – samarbete mellan restaurang och butik

I denna guide får du som krögare eller kock hjälp att komma igång med nya samarbeten kring försäljning av mat via eller i butik.