Om du vill prenumerera på Livsmedelsakademins nyhetsbrev kan du enkelt göra det -> HÄR
-
Omvänd pitch – ”Framtidens mat skapar vi tillsammans”
Genom GO-projektet fick Atria i onsdags möjlighet att träffa små företag för att diskutera utmaningar och möjligheter att mötas kring. Här är några nedslag i diskussionerna från mötet: Atria vill […]
-
Strålande samarbete kring Solbruk
1 mars hölls en sista workshop inom Solbruk, och igår skickades en projektansökan in till ERUF. Det förberedande arbetet har gått fort och på fem korta veckor har vi tillsammans […]
-
Tema hållbart på senaste vd-nätverket
Förra vd-nätverket för Livsmedelsakademins och Packbridges medlemmar handlade om hållbarhet kopplat till livsmedelsnäringen. För första gången fick vi också en presentation av den cirkulära utvecklingshubben för livsmedel som ska växa […]
-
Välkommen till en workshop om framtidens proteingrödor
Skånebönan är ett kraftsamlande initiativ med målet att Skåne ska bli en volymmässigt ledande region för nya växtproteiner, och en attraktiv plats för samarbeten och satsningar kring växtproteiner längs med […]
-
Välkommen Emma, ny Kommunikatör/Projektledare på Livsmedelsakademin!
Livsmedelsakademin satsar på både cirkuläritet och kommunikation – vi välkomnar Emma Rydström, en erfaren projektledare och kommunikatör med hållbarhetsfokus till teamet. Vad ska du göra på Livsmedelsakademin? Jag kliver rakt in […]
-
Välkommen Sara, kommunikatörspraktikant på Livsmedelsakademin!
Det är med stor glädje vi presenterar Sara Tenor som kommer göra en praktiktermin hos oss på Livsmedelsakademin. Vad ska du göra på Livsmedelsakademin? Jag ska praktisera i rollen som kommunikatör […]
-
Svenska livsmedelsföretag tvingas bli elproducenter för att överleva
Sverige behöver öka sin livsmedelsförsörjning, och en säker elförsörjning är en förutsättning för att livsmedelsföretag ska kunna växa och våga investera. Detta var ett viktigt budskap som Livsmedelsakademin gav Socialdemokraternas […]
-
Avsiktligt ledarskap hos Framtidens Ledare
Proaktivitet, att kommunicera med genomslag och personligt varumärke. Detta och mycket annat diskuterades under andra träffen i vårt program Framtidens Ledare. Denna träff var ett internat på hotellet Fritiden i […]
-
Vi söker en vass kommunikatör som är van projektledare
Livsmedelsnäringen har förutsättningar att bli en innovativ tillväxtmotor för Sverige och visa vägen till en hållbar grön omställning. Bland annat finns en enorm potential i spillet från livsmedelsproduktionen som kan omvandlas […]
-
Gör gröna val till en vana
”Företag kan göra de gröna valen, men det är inte lätt att ändra gamla vanor. Därför vill jag lära mig om hållbar tillväxt tidigt, och projektet GO- kändes som en […]
-
Livsmedelsakademin leder satsning om preventiv hälsa genom mat
21 november 2022 Det behövs ett nytt recept för matsystemet. Därför samlar nu Vinnova målmedvetna och kreativa aktörer som vill bidra till ett hållbart och konkurrenskraftigt matsystem. Fem spetsområden har […]
-
Fler insatser mot undernäring behövs i ny lag
Den nya äldreomsorgslagen måste tydligt definiera mat och måltid som en omsorgsinsats, inte som en leveransservice, anser debattörer från Kävlinge kommun, Livsmedelsakademin och Rise. Sverige håller på att få en helt […]
-
Omvänd pitch med Orkla Foods Sverige
I slutet av oktober träffades ett 15-tal små livsmedelsföretag och Orkla Foods Sverige för att se hur det skulle kunna bli ett samarbete dem emellan. Diskussionerna synliggjorde både behov och […]
-
Vatten som resurs på senaste FoU-nätverket
Livsmedelsindustrin är extremt beroende av tillgången till vatten. Undersökningar visar att industrin i genomsnitt klarar sig i ungefär tre timmar utan vatten, klart kortare tid än de flesta andra industrier. […]
-
Livsmedelsakademins vd slutar
Livsmedelsakademins vd Lotta Törner har beslutat sig för att gå vidare till nya arbetsuppgifter. Vi beklagar detta, och önskar henne samtidigt lycka till. Lotta kommer vara kvar som senior rådgivare […]
-
Nya talanger i Framtidens Ledare
Nu har den sjätte omgången av vårt ledarskapsprogram Framtidens Ledare startat! 14 ambitiösa, engagerade och drivande personer från sex olika bolag deltar. Programmet sträcker sig över 12 månader och innehåller […]
-
Endast ett fåtal kommuner vet vad undernäring hos äldre kostar
95 procent av Sveriges kommuner har rutiner för att förebygga undernäring hos äldre som är inskrivna i den kommunala omsorgen. Men endast 23 procent vet hur många av de äldre som […]
-
Många hållbara initiativ på gång
Hållbarhetsarbete och ökad vinst kan gå hand i hand. Hur detta går till diskuteras i vårt projekt GO. Vi ser många goda exempel på initiativ och vilja till hållbar utveckling […]
-
Kompetensframgången hos Nablus Mejeri
Bättre organisering, ökad effektivitet och fokus på visionen. Detta och lite till är resultatet från de workshops som vi genomfört tillsammans med Nablus mejeri under sommaren i projektet Kompetensframgången. Familjeföretaget Nablus […]
-
Skåne ska bli Sveriges ledande region för växtprotein
Skånes ledande aktörer i livsmedelsnäringen ställde sig igår bakom handlingsplanen Skånebönan. Nu ska ett stort antal aktiviteter genomföras för att öka odlingen av proteingrödor och att bygga ut vidareförädlingen. Mötet […]
-
Politiker vill samarbeta för att få ner elpriset
Vid ett möte idag enades skånska riksdagspolitiker från olika partier om att göra gemensam sak för att få ner de höga elpriserna i södra Sverige. Mötet ledde till en insikt […]
-
Några röster om de höga elpriserna i södra Sverige
Skånska företagsledare inom livsmedelsnäringen gör nu gemensamt upprop kring de höga elpriserna i Södra Sverige. Här kan du läsa citat från några av dem om hur de drabbas och vad […]
-
Skånsk livsmedelsnäring och politik kräver omedelbara åtgärder kring elpriset
Skånska livsmedelsnäringen går på knäna på grund av de höga elpriserna. I slutänden drabbar det konsumenter i hela Sverige med kraftigt höjda matpriser. Redan i år har matpriserna ökat med […]
-
Pressinbjudan med anledning om de höga elpriserna i södra Sverige
Det är ett akut läge för livsmedelsnäringen i södra Sverige. De skenande elpriserna påverkar inte bara livsmedelsföretagens lönsamhet och möjligheter att investera i fossilfri produktion. De snedställer också konkurrensen mellan […]
-
Möjligheter till kompetensförstärkning
För att kunna växa och vara fortsatt konkurrenskraftigt som företag är det viktigt med rätt kompetens. Vi på Livsmedelsakademin har för tillfället två fina möjligheter kring kompetensutveckling som riktar sig […]
-
Växtprotein – en framtidsbransch i Skåne
Marknaden för växtbaserade proteinprodukter spås en tillväxt på uppåt 20 procent per år. Men i nuläget produceras det mesta utomlands. Den 28 april beslutade Livsmedelsakademin och flera tunga regionala aktörer […]
-
Hållbarhet viktigast för tillväxt inom livsmedelsnäringen
Små och medelstora livsmedelsföretag tror att hållbarhetsarbete är deras starkaste konkurrenskraft, det visar en enkätundersökning med 27 företag i Skåne som Livsmedelsakademin, Packbridge och Krinova har gjort. 18 av de […]
-
De outnyttjade resurserna kan vara lösningen på många stora samhällsproblem
Vad som började som ett spännande och brännande ämne, gick på kort tid till att bli glödhett. Från att vi började planera The Conversation med temat restflöden och sidoströmmar, så […]
-
Välkommen Pernilla, ny projektledare på Livsmedelsakademin!
Det är med glädje vi presenterar vår nya medarbetare Pernilla Fagerlin till Livsmedelsakademin! Pernilla kommer från en bakgrund med erfarenhet från flera företag inom livsmedelsindustrin. Hos oss kommer hon bland […]
-
Kroppsideal och bantningspress försvinner inte med åldern
Studier visar att kroppsideal inte har så mycket med ålder att göra. Anorexi uppskattas vara lika vanligt i åldersgruppen över 80 år som i gruppen 22 – 32 år. Vårdpersonal […]
Tryckt material & publikationer
Nollvisionen presentationsmaterial
Ta del av vårt presentationsmaterial för Nollvisionen för undernäring hos äldre.
Om Livsmedelsakademin
Livsmedelsakademins årsredovisning och årsberättelse för 2020.
Läs mer om vår strategi och verksamhet i denna broschyr.
Slutrapport Plastprojekt 2019
I september 2018 fick Livsmedelsakademin, IUC Syd och Packbridge i uppdrag av Region Skåne att undersöka hur Skåne kan ta sig an problemen med ökade mängder plast i miljön, dels genom att ta tillvara på möjligheter att förbättra efterfrågan på återvunnen plast, dels genom att bidra till att nya nedbrytbara material för plast utvecklas. Läs resultaten av projektet här.
Färsk fisk från hav till bord – informationsmaterial
Ta del av och ladda ned informationsmaterial från vårt projekt för Färsk fisk från hav till ord. Om färsk lokal fisk, karta över skånska fiskeställen, med mera.
Event in Skåne Evenemangsguide
I denna guide får du hjälp med hur man kan lyfta ett evenemang med hjälp av lokal mat och dryck från Skåne. Från mindre möten till stora konferenser, konserter och festivaler.
Startguide – samarbete mellan restaurang och butik
I denna guide får du som krögare eller kock hjälp att komma igång med nya samarbeten kring försäljning av mat via eller i butik.