Nyheter

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Ovanlig gräshoppsfika avslutade årets studentnätverk

17 juni, 2021 - Ett smakprov på insektsbars av gräshoppor och en digital fika med Aron Tendler från vårt partnerföretag Eat:em som säljer livsmedel…

En spännande försmak på rollen som kommunikatör

16 juni, 2021 - Vi samarbetar ofta med studenter på olika sätt, allt från examensarbeten, specifika uppdrag och året runt i vårt studentnätverk. Det…

Nu ska små livsmedelsföretag få det lättare att växa

16 juni, 2021 - Startups, små och medelstora livsmedelsföretag ska få det stöd de behöver för att kunna växa hållbart och skapa nya arbetstillfällen…

Ofrivillig ensamhet kan brytas med måltider, mod och nyfikenhet

10 juni, 2021 - Ofrivillig ensamhet bland äldre är ett stort samhällsproblem som kan leda till en rad komplikationer som depression, sjukdom och minskad…

Nya lärdomar från test av heldygnsmatkasse på servicehus

1 juni, 2021 - Utmaningarna med att erbjuda äldre på serviceboende en behovsanpassad heldygnsmatkasse har visat sig vara flera. Men den pilot som Nollvisionen…

Växtproteinforskare svarar på era frågor

19 maj, 2021 - Under webinariet om Framtidens växtproteiner som vi arrangerade den 28 april kom det in en mängd frågor från publiken. Vi…

“Ledarskap är en handling, inte en position”

5 maj, 2021 - Insikter om ledarskap levererades på löpande band från deltagarna i programmet Framtidens ledare under diplomeringen som avslutade gruppens 13 månader…

Spännande insikter i webinarie om framtidens växtproteiner

30 april, 2021 - Det har blivit uppenbart att vi behöver öka vår konsumtion av växtbaserade livsmedel, och speciellt växtbaserade proteinkällor. Men hur kan…

Kulturstudenter ska bidra med ny kunskap om äldres egen syn på åldrande och mat

28 april, 2021 - Under våren ska fem studenter som studerar masterprogrammet Master in Applied Cultural Analysis på Lunds Universitet bidra till mer kunskap…

Studentnätverket trendspanar kring framtidens matinnovationer

27 april, 2021 - Livsmedelsakademins Studentnätverk har precis lärt sig mer om trendspaning som en del i en utbildning i just trendspaning och omvärldsbevakning,…

Individens behov i fokus under The Conversation

22 april, 2021 - I Livsmedelsakademins samtalsserie The Conversation fick vi möjligheten att lyssna till ett engagerat samtal kring ålderismens inverkan på äldre personers…

The Conversation – ett brännande samtal om ålderism

25 februari, 2021 - Vi bjuder in till ett spännande samtal om ålderism, tillsammans med Barbro Westerholm, riksdagsledamot (L), som en av våra gäster.…

Livsmedelsakademin, Packbridge och Krinova organiserar innovationsagendan Foodhive Skåne

25 februari, 2021 - Skåne har potential att bli Europaledande på innovation inom livsmedel och förpackningar. Förutsättningarna är dock att företag vill finnas och…

Kalino är ny partner i Livsmedelsakademin

17 februari, 2021 - En livsmedelsgrossist med rötterna i Skåne, kontor i Staffanstorp och en internationell profil är en av Livsmedelsakademins nya partner. Kalino…

Certifierade innovationsledare

9 februari, 2021 - Vi är glada och stolta över att nu kunna presentera fyra certifierade innovationsledare på Livsmedelsakademin. Denna nya kompetens innebär att…

Webinarie om Nollvisionen för undernäring bjöd på inspiration och stort engagemang

26 januari, 2021 - Fredagen den 22 januari samlade vi fler än 200 personer från kommuner, myndigheter och företag i hela Sverige för att…
En äldre kvinna som sitter med en måltid framför sig.

Bättre sömn, viktuppgång och piggare seniorer efter test med behovsanpassade matkassar

18 januari, 2021 - I sex veckor har nu nio seniorer på serviceboenden i Kävlinge kommun och stadsdelsförvaltningen Enskede-Årsta-Vantör i Stockholm fått testa ett…

Se The Conversation om tradition i förändring i efterhand

17 december, 2020 - Några dagar innan jul detta märkliga år bjöd vi in två riktiga mat- och dryckesexperter för att samtala om julens…
En grön åker med traktorspår. Lite dimma i horisonten.

Clusters of Skåne – ny plattform för samarbete

11 december, 2020 - Skåne kommer ofta högt i olika rankingar av de mest innovativa regionerna. Nu startar Skånes klusterorganisationer ett närmare samarbete för…

Upplev FOODay igen

10 december, 2020 - I november pratade vi en hel eftermiddag om innovationskraft, nya produkter, nya tankar, visioner, handlingsplaner, utmaningar och möjligheter för alla…

The Conversation – Traditioner i förändring

9 december, 2020 - Den 17 december bjuder vi in till ett spännande samtal som kommer röra sig kring traditioner, smaker och julens mat…

Lämna din idé för en godare jul för Sveriges seniorer

27 november, 2020 - I år har vi alla behövt tänka nytt och annorlunda – och den stundande julen är verkligen inget undantag från…
En matbricka med fyra mindre rätter.

Pilot med matkassar ska förebygga undernäring hos äldre

2 november, 2020 - Forskning visar att aptiten ofta minskar i takt med åldern, samtidigt som näringsbehovet är detsamma eller högre. Bristande aptit är…

Sök till studentnätverket!

14 oktober, 2020 - Nu drar vi på Livsmedelsakademin igång vårt populära studentnätverk! Här får studenter möjlighet att lära känna livsmedelsnäringen, lära om hur man…

FOODay

13 oktober, 2020 - FOODay är Livsmedelsakademins årliga dag där vi bjuder in våra partner och andra som är intresserade att ta del av…

Framtidens ledare utmanas och tränar sitt ledarskap

6 oktober, 2020 - Framtidens ledare, vårt populära ledarskapsprogram för ledare och nyckelpersoner inom livsmedelsnäringen, är nu i full gång. Under ett år träffas…

Unga, identiteten & maten

28 september, 2020 - Dagens unga driver och engagerar sig i klimatskiftet. En fjärdedel av landets unga mellan 18-29 år tänker dagligen på klimatförändringar,…

Vi söker studentmedarbetare som vill bekämpa undernäring hos äldre

25 september, 2020 - År 2030 ska ingen äldre behöva bli undernärd i Sverige. För att bekämpa undernäringen behöver vi underlag som visar hur…

Findus employer branding under lupp

21 september, 2020 - Livsmedelsakademins studentnätverk fick ett uppdrag från HR-avdelningen hos vår partner Findus: Att undersöka företagets employer branding. Utifrån detta djupdök studenterna…

Se inspelningen av #iställetföralmedalen

30 juni, 2020 - Missade du paneldiskussionen kring undernäring hos äldre under #iställetföralmedalen, behöver du inte misströsta. Den finns inspelad  https://vimeo.com/431810704. Panelen var enig i…

Framtidens Ledare är i full gång

24 juni, 2020 - Programmet Framtidens Ledare är i full gång, om än med justerat upplägg med tanke på covid-19. Den 5 mars träffades…

Direkt till eftertraktat jobb hos Oatly efter examen

24 juni, 2020 - Det senaste året har Fay Stensson varit koordinator för Livsmedelsakademins studentnätverk. Samtidigt som hon läst sin master i Bioteknik med…

Undernäring leder till ökad infektionsrisk

10 juni, 2020 - Är man över 70 år ska man vara extra försiktig för närvarande, det kan knappast ha undgått någon. Ju äldre…

Hälften av dem som bor på äldreboenden kan riskera undernäring

10 maj, 2020 - Undernäring innebär att du har brist på energi, protein eller andra näringsämnen som orsakar negativa effekter på kroppen. Det kan…

Smultronställen till havs

27 april, 2020 - Fiskeplatserna utanför Skånes kust har sin alldeles speciella karaktär och lockar olika sorters fisk. Platserna har fått sina namn av…
Äldre dam får godsaker av två påskkärringar

Äldre i Kävlinge överraskades med godsaker

9 april, 2020 - Ensamheten bland de äldre kommer att bli stor i påsk, eftersom Covid-19 hindrar många att umgås med anhöriga. För att…

Ensamhet vid högtider ökar risken för undernäring

7 april, 2020 - Högtider som jul, nyår och påsk är tillfällen då släkt och vänner ofta samlas, umgås och äter gott. Påsken i…

Tid för butiker och restauranger att samarbeta

30 mars, 2020 - Samtidigt som coronaviruset är på väg att slå ut inte bara delar av restaurangnäringen utan också deras små livsmedelsleverantörer, fortsätter…
Bröderna Wieloch i sina butiker

Gör plats för lokalproducerat i skånska butiker

27 mars, 2020 - I coronatider behöver vi hjälpas åt, det menar både Livsmedelsakademin och flera handlare, som nu gör vad de kan för…

Livsmedelsakademin startar personalpool för fortsatt säkrad livsmedelsproduktion

23 mars, 2020 - Flera livsmedelsföretag meddelar nu att deras fabriker har en stor produktionsökning jämfört med samma period förra året, och att sjukfrånvaron stiger.…

Vi ställer in alla publika möten

13 mars, 2020 - Vi har nu beslutat att ställa in, skjuta fram eller ändra alla publika möten som är inplanerade fram till den…

Inställd kurs: Om fisk med exceptionell kvalitet och smak

2 mars, 2020 - Den 17 mars bjuder projektet Färsk fisk från hav till bord in till en heldag om fisk. Det blir en…

Projekt har samlat erfarenheter om hur vi kan minska matsvinnet

18 februari, 2020 - Vårt projekt Cirkulär Livsmedelskedja, som vi drivit med Packbridge och under ledning a IUC Syd, har under ett drygt år…

Inställd: The Conversation – ett brännande samtal om foodtech

7 februari, 2020 - Den 24 mars är det urpremiär för Livsmedelsakademins nya samtalsserie The Conversation. Det blir ett brännande samtal om Foodtech med…
de tävlande i inclusilver

Nätverkande, tävling och ny kunskap i Århus när INCluSilver avslutades

27 januari, 2020 - I förra veckan träffades innovativa små och medelstora företag (SME), representanter från universitet, europeiska kluster och större företag från nio…

If you can’t beat ’em, eat ’em!

13 januari, 2020 - Svartmunnad smörbult, en invasiv fisk-art som snabbt spridit sig i Östersjön, exempelvis i Gdansk-bukten där den nu helt dominerar bland…

Insikter och nyfikna möten mellan studenter och näringen

19 december, 2019 - I början av december träffade delar av Livsmedelsakademins studentnätverk några av våra partners från näringsliv och akademi. Samtalet gav studenterna…

Ta del av spännande innovationer från Europa för ett hälsosamt åldrande

17 december, 2019 - Är du intresserad av innovativa produkter och tjänster med fokus på äldre från hela Europa, ska du komma till INCluSilvers…

Nu börjar arbetet för att nå en nollvision för undernäring hos äldre till 2030!

13 december, 2019 - Tillsammans med 12 partners börjar vi i Livsmedelskademin nu arbetet mot att utrota undernäringen bland äldre. Under de kommande åren…

Livsmedelsnäringen stärks genom nytt samboavtal

25 november, 2019 - Sverige är beroende av skånsk livsmedelsnäring, som står för nästan en fjärdedel av all produktion i landet. Näringen är både…

Vinnova satsar tio miljoner kronor i ett projekt som ska få bort undernäringen hos äldre

20 november, 2019 - Vinnova satsar sammanlagt tio miljoner i Livsmedelsakademins projekt Nollvision för undernäring hos äldre för de två kommande åren. Med Kävlinge…

Vd-ar inom livsmedelsnäringen ser möjligheter i Max IV

13 november, 2019 - MAX IV i Lund kan jämföras med en supereffektiv röntgen, som kan tränga djupt in i alla ämnen. Detta öppnar…

Den offentliga måltiden ska ätas upp

31 oktober, 2019 - Vi serverar 400 000 offentliga måltider om dagen, i Skåne. Genom en gemensam arena för samarbete vill politiker och måltidsutvecklare från…

Unikt stöd och rådgivning till fiskenäringen

30 oktober, 2019 - Sveriges kustnära fiskare lever och arbetar i en tid av förändring där sälar, skarvar, begränsningar och stopp gör det svårt…

Cuviva har vunnit brons i inUse Award 2019

30 oktober, 2019 - E-hälsobolaget Cuviva vann brons i inUse Award 2019. Utmärkelsen lyfter fram svenska lösningar som gör användarnas vardag enklare och roligare.–…

Undernäring hos äldre – en dold folksjukdom

29 oktober, 2019 - Merparten av de 1,9 miljoner som är äldre än 65 år bor hemma. Av dessa riskerar fler än 60 procent…

Framtidsspaningar på Livsmedelsakademins dag

23 oktober, 2019 - Buden var många om vad vi kommer att äta i framtiden. Studentnätverkets spaningar innehöll en återgång till kött- och blodbaserade…

Goda råd till Balkan om finansieringsmodeller

16 oktober, 2019 - Balkanländerna är kandidater till ett medlemskap i EU. Just nu är Livsmedelsakademins Per Simonsson Key Note Speaker på en konferens…
Talare och arrangörer bakom Innovationsgillet

Food Valley of Sweden behövs

1 oktober, 2019 - För att möta framtidens krav på en hållbar livsmedelsnäring räcker det inte med gradvisa förändringar, vi behöver stora systemförändringar. Det…

Nu växlar vi upp varumärket Smaka på Skåne!

10 augusti, 2019 - Nu välkomnar vi Skånes mat- och dryckesproducenter att bli medlemmar i varumärket Smaka på Skåne. Smaka på Skåne är ett…

Problem och möjligheter med plast inom livsmedelsnäringen

10 juli, 2019 - Det finns vetenskapliga undersökningar bakom plasten kring gurkan. Hållbarheten ökar från tre-fyra dagar till åtta-tio dagar. Det är bra för…

Starkt stöd för Food Valley of Sweden

10 juni, 2019 - -Vi behöver Food Valley of Sweden - ett Silicon Valley för mat, där vi tillsammans kan skapa hållbara kretsloppsbaserade system…

Nu är vi igång med nya Politikernätverket!

4 juni, 2019 - Den 3 juni träffades Politikernätverket, med politiker och måltidschefer från flera skånska kommuner, hos Livsmedelsakademin på MINC i Malmö. Träffen…

Ensamhet ligger bakom många fall av undernäring hos äldre

10 maj, 2019 - En kvarts miljon äldre lider av undernäring eller riskerar att bli undernärda i sina egna hem. Ensamhet är en starkt…

Studentnätverket är igång igen

9 maj, 2019 - Vi välkomnar elva nya studenter, som studerar som studerar allt från gastronomi till teknisk fysik, livsmedelskemi, maskinteknik eller går läkarlinjen.…

Var kommer fisken ifrån?

9 maj, 2019 - Det kustnära fisket skiljer sig en hel del från det storskaliga fisket. Fiskeställena är till exempel inte längre bort än…

Innovationer och traditioner på AfterWork

9 maj, 2019 - Skåne är en kulinarisk region med starka traditioner och full av spännande innovationer. Det fick vi också prov på när…

​1,3 miljoner i EU-stöd till två svenska innovationer genom INCLuSilver

10 april, 2019 - En dryck som minskar alkoholkonsumtionen och en öppen e-plattform som ska öka samordningen mellan vård- och omsorgsinstanser är de två innovationer som…

Affärsmöjligheter för lokal fisk på en lokal marknad

10 april, 2019 - Fisk och fiske har hamnat i bakvattnet när vi pratar lokal mat, och det är sällan som butiker eller restauranger…

Livsmedelsakademin driver offentlig måltid framåt med Region Skåne

10 mars, 2019 - Region Skåne har gett Livsmedelsakademin i uppdrag att leda och vara värd för en initiativgrupp för “offentlig måltid” under 2019.…

Nollvision för undernäring hos äldre i ny nationell satsning

7 december, 2018 - Så många som sex av tio patienter inom äldrevården kan vara undernärda. Förutom det personliga lidandet orsakar det höga samhällskostnader.…

Nya innovativa satsningar för minskad undernäring hos äldre

29 november, 2018 - PUBLICERAD: 29 NOVEMBER, 2018Sex av tio patienter inom äldrevården är undernärda eller riskerar att bli det, enligt statistik från Senior…

Läs våra nyhetsbrev

Tryckt material & publikationer

Nollvisionen presentationsmaterial

Ta del av vårt presentationsmaterial för Nollvisionen för undernäring hos äldre.

Om Livsmedelsakademin

Livsmedelsakademins årsredovisning och årsberättelse för 2020.

Läs mer om vår strategi och verksamhet i denna broschyr.

Slutrapport Plastprojekt 2019

I september 2018 fick Livsmedelsakademin, IUC Syd och Packbridge i uppdrag av Region Skåne att undersöka hur Skåne kan ta sig an problemen med ökade mängder plast i miljön, dels genom att ta tillvara på möjligheter att förbättra efterfrågan på återvunnen plast, dels genom att bidra till att nya nedbrytbara material för plast utvecklas. Läs resultaten av projektet här.

Färsk fisk från hav till bord – informationsmaterial

Ta del av och ladda ned informationsmaterial från vårt projekt för Färsk fisk från hav till ord. Om färsk lokal fisk, karta över skånska fiskeställen, med mera.

Event in Skåne Evenemangsguide

I denna guide får du hjälp med hur man kan lyfta ett evenemang med hjälp av lokal mat och dryck från Skåne. Från mindre möten till stora konferenser, konserter och festivaler.

Startguide – samarbete mellan restaurang och butik

I denna guide får du som krögare eller kock hjälp att komma igång med nya samarbeten kring försäljning av mat via eller i butik.