Om du vill prenumerera på Livsmedelsakademins nyhetsbrev kan du enkelt göra det -> HÄR
-
Äldreminister Anna Tenje, om vårt viktiga jobb för att förebygga undernäring hos äldre
Den 1 oktober 2024 anordnade Nollvisionen, via Livsmedelsakademin, ett riksdagsseminarium för att ta ett första steg mot ett regeringsbeslut för en nationell nollvision. Anna Tenje, som var på resande fot, […]
-
Viktigt riksdagsseminarium för en nationell nollvision för undernäring hos äldre
Den 1 oktober anordnade Livsmedelsakademin ett riksdagsseminarium om undernäring hos äldre tillsammans med Malin Höglund (M) och Mikael Dahlqvist (S) från riksdagen. Vårt mål var att belysa problemet med undernäring […]
-
Intentionsrapporten – En PUSH mot ett hälsofrämjande matsystem
Vi behöver vara många som krokar arm och jobbar tillsammans om vi ska nå PUSHs högt uppsatta mål om att matsystemet år 2035 ska främja ett friskt liv för alla. […]
-
Mat är förändringskraft
Nu är det dags igen! Vi samlar matsystemet och arrangerar FOODay 2024 den 27 september på Studio i Malmö. FOODay är vår mötesplats för matsystemet som community, en plats för […]
-
Välkommen till ett riksdagsseminarium om undernäring hos äldre
Undernäringen kommer ofta smygande, i det egna hemmet. Det gör att den inte upptäcks i tid. Enligt Socialstyrelsen beräknas 30 procent över 80 år vara undernärda eller riskera att bli […]
-
Djupdykning i livsmedelsbranschens attraktionskraft på Ystad Summit
Igår intog vi scenen på #YstadSummit, för att djupdyka i den fantastiska livsmedelsnäringen och varför det är en okänd bransch för så många, framför allt när det gäller meningsfulla jobb […]
-
Örtofta gör Sverige självförsörjande på socker
Från att det en gång har funnits ett hundratal sockerfabriker i landet, finns det nu bara ett enda – Örtofta sockerbruk i Eslöv. Vi var på plats när Örtofta sockerbruk […]
-
VM i spettkaka 2024 är avgjort
Den 31 augusti var det traditionsenlig skördefest i Tivoliparken i Kristianstad och för första gången arrangerades ett unikt VM i spettkaka. Att provsmaka spettkakor kan tyckas vara en enkel match, […]
-
Hur ska Livsmedelssektorn ställa om och bli mer cirkulär?
När organisationen RE:Source sammanställde Circularity Gap report såg man att Sverige låg på ynka 3,4% cirkuläritet och att cirkulär omställning inom sex utvalda sektorer skulle kunna göra väldigt stor skillnad […]
-
Framtidens lantbruk
Livsmedelsakademin besökte Borgeby fältdagar 2024 och tog del av intressanta möten och givande seminarium. Vi var inte ensamma, årets tema Framtidens lantbruk drog 19 900 och 415 utställare till fältet […]
-
3 konkreta tips till livsmedelsnäringen
Att jobba med livsmedel är att jobba med hållbar utveckling. Valen vi gör på individ-, samhälls- och global nivå i matsystemet gör skillnad på riktigt. Det är mäktigt! Livsmedelsnäringen törstar […]
-
Är du bekant med begreppet anatomiskt ansvar?
Begreppet används till exempel för att beskriva hur alla delar av en råvara har ett värde, både ekonomisk, smakmässigt och miljömässigt. Vi är kanske mest vana att använda begreppet när det […]
-
Plötsligt kändes missionen om ett friskt liv för alla inte så långt borta
Gårdagens Innovationsnätverk gav prov på vilka fantastiska idéer, kreativitet, forskning och entreprenörskap som finns inom livsmedelsbranschen när det gäller hälsa. Några av lärdomarna från mötet är att mycket forskning tar […]
-
Tips på digitala evenemang som berör matsystemet i Almedalen
Den 25 juni drar årets upplaga av almedalsveckan igång, och från Livsmedelsakademin kommer Emma Rydström vara på plats. Kontakta Emma om ni vill träffas eller bjuda in till evenemang! För […]
-
Vilken är Årets Lokalprodukt 2024?
Den 31 maj är det sista dagen att skicka in nomineringar till årets dagligvarugala. Vår vd Ingrid Landgren sitter med i juryn för kategorin Årets Lokalprodukt – vem tycker du […]
-
Cybersäkerhet måste vara en del av vardagen
Det är mycket man som högsta ledning ska veta och ansvara för när det gäller cybersäkerhet. Detta och mycket mer fick vi lära oss om på senaste vd-nätverket, där Satu […]
-
Nytt regeringsbeslut som för oss närmare en nollvision för undernäring hos äldre
Regeringen ger nu Livsmedelsverket i uppdrag att ta fram och sprida kunskap om mat och måltiders betydelse för att motverka ohälsa hos äldre personer. Det handlar om att minska risken […]
-
Skånebönan har fått en egen hemsida
Tips till dig som vill veta mer om Skånebönan, om baljväxternas värdekedja, få förslag på insatser för ökad odling och förädling av baljväxter och en hel del annat. Titta in […]
-
Årsstämman – en summering av 30 års intensiv verksamhet
Det är inte många kluster som har en 30-årig historia att berätta, men det har Livsmedelsakademin. Det var 30 år sedan vi bildades, i ett nära samarbete mellan näringslivet och […]
-
Framtidsprototyper mot ett hälsofrämjande matsystem
Den 25 april möttes vi av glada nyheter. Vi på Livsmedelsakademin kommer få delta i arbetet med hela TVÅ så kallade framtidsprototyper! Här kommer vi tillsammans med experter och spekulativa […]
-
Att mötas kring rest som resurs
Resurshubben i Malmö stad bjöd in Livsmedelsakademin och Krinova till att anordna ett gemensamt event på temat framtida industriella symbioser i matsystemet. Vi upphör aldrig att förundras över hur mycket […]
-
Vi välkomnar Sara Tenor tillbaka till Livsmedelsakademin!
Här har vi ett bekant ansikte, kan du berätta varför vi är många som känner igen dig?Ah, det beror nog på att jag gjorde min kommunikationspraktik här på Livsmedelsakademin under […]
-
Skånebönan gav inspel till EU-politiken
Skånebönan har varit på konferens i Bryssel, representerad av Livsmedelsakademins vd Ingrid Landgren. Syftet var att utifrån fallstudier från hela värdekedjan, illustrera effekterna på social och miljömässig hållbarhet av det […]
-
Riksdagspolitiker från flera partier är positiva till en nationell nollvision för undernäring
I veckan har vi träffat riksdagspolitiker från Moderaterna, Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna, för att prata om en nationell nollvision för undernäring hos äldre. Så otroligt positivt att mötas av engagemang, […]
-
En verktygslåda för ett näringsrikt åldrande
Sedan 2019 när Nollvisionen för undernäring hos äldre startades upp har vi samlat på oss en hel del kunskap inom ämnet. Vi vill inte att allt vi upptäckt och lärt […]
-
Hela värdekedjan för växtbaserat under lupp på årets första innovationsnätverk
I Skåne finns både teknik, kunskap och drivkraft att omvandla växtriket till fantastiska livsmedel och innovationer. Detta fick vi goda exempel på vid årets första innovationsnätverk på Lunds universitet/LTH i […]
-
Småskalig lösning för beredning av proteingrödor
Körslätts gård i Kvidinge är en ekologisk lokal kraft i det gröna proteinskiftet. Här odlar Magnus och Lotta bland annat gröna ärter och lupiner. Den 8 mars var projektet Skånebönan […]
-
Workshop för att förstå varför individen gör ohälsosamma val
Den 12 mars genomförde PUSH sin första workshop med externa aktörer. Fokus låg på att förstå varför individen gör ohälsosamma val, bland annat genom att identifiera de hinder som finns […]
-
Kostnaden för undernäring är högre än bara mänskligt lidande
Undernäring påverkar både hälsa och livskvalitet, och många går ofrivilligt ner i vikt när de blir äldre. Undernäringen kommer ofta smygande, redan medan man bor i det egna hemmet, och […]
-
Nu ska det gå att beräkna besparingar i arbetet mot undernäring
Undernäring hos äldre är ett dolt folkhälsoproblem som kostar enorma summor för samhället, men exakt hur mycket är det ingen som vet. Detta kan vara en av anledningarna till att […]
Tryckt material & publikationer
Nollvisionen presentationsmaterial
Ta del av vårt presentationsmaterial för Nollvisionen för undernäring hos äldre.
Om Livsmedelsakademin
Livsmedelsakademins årsredovisning och årsberättelse för 2020.
Läs mer om vår strategi och verksamhet i denna broschyr.
Slutrapport Plastprojekt 2019
I september 2018 fick Livsmedelsakademin, IUC Syd och Packbridge i uppdrag av Region Skåne att undersöka hur Skåne kan ta sig an problemen med ökade mängder plast i miljön, dels genom att ta tillvara på möjligheter att förbättra efterfrågan på återvunnen plast, dels genom att bidra till att nya nedbrytbara material för plast utvecklas. Läs resultaten av projektet här.
Färsk fisk från hav till bord – informationsmaterial
Ta del av och ladda ned informationsmaterial från vårt projekt för Färsk fisk från hav till ord. Om färsk lokal fisk, karta över skånska fiskeställen, med mera.
Event in Skåne Evenemangsguide
I denna guide får du hjälp med hur man kan lyfta ett evenemang med hjälp av lokal mat och dryck från Skåne. Från mindre möten till stora konferenser, konserter och festivaler.
Startguide – samarbete mellan restaurang och butik
I denna guide får du som krögare eller kock hjälp att komma igång med nya samarbeten kring försäljning av mat via eller i butik.