Nyheter

Om du vill prenumerera på Livsmedelsakademins nyhetsbrev kan du enkelt göra det -> HÄR

  • Vår önskelista till Jultomten

    Vår önskelista till Jultomten

    Kära Jultomten… Med stormsteg närmar sig jul och nyår, det är bråttom i köket och tiden går fort när man har roligt. Och roligt har vi på Livsmedelsakademin. Ett stort, stort […]

  • Frukost eller mellanmål med juliga toner

    Frukost eller mellanmål med juliga toner

    Om du är förtjust i julens smaker och vill hitta fler sätt att njuta av saffrangula godsaker så ska du testa detta busenkla recept. Du behöver: 1 dl keso1 dl […]

  • SALT – ny satsning ska bidra till livsmedelsnäringens kompetensförsörjning

    SALT – ny satsning ska bidra till livsmedelsnäringens kompetensförsörjning

    Den skånska livsmedelsbranschen har stor potential att växa och bli mer hållbar. Men för att detta ska ske behöver branschen bli mer attraktiv för studenter och jobbsökande med rätt kompetens. […]

  • Hur kan industrin dra nytta av AI?

    Hur kan industrin dra nytta av AI?

    Orkla har identifierat 60 möjliga områden för AI, automatisering av råvaruspecifikationer är en av dem. Alfa Laval har sett en möjlighet i att göra 22 000 medarbetares kunskap och kompetens […]

  • Äldreminister Anna Tenje stöttar fortsatt arbete mot en nollvision

    Äldreminister Anna Tenje stöttar fortsatt arbete mot en nollvision

    Äldreminister Anna Tenje gav oss sitt fulla stöd till att arbetet mot undernäring hos äldre måste fortsätta, på ett möte i veckan. Vår uppmaning till regeringen är att besluta om […]

  • Tänk utanför boxen, innanför gränsen…

    Tänk utanför boxen, innanför gränsen…

    Livsmedelsakademins Innovationsnätverk var fyllt till sista plats, när vi i veckan träffades kring temat Beredskap & Resiliens i matsystemet. En förmiddag där erfarenhetsutbyte, informationsinhämtning, dialog och scenarioträning gav oss både […]

  • What if…

    What if…

    Om tio år styr influencers över våra matval genom egna varumärken. Vi gentestar oss till en personlig hälsoprofil och vissa väljer att leva i kollektiv med andra utifrån samma kostvanor. […]

  • I vilken form ska Skånebönan leva vidare?

    I vilken form ska Skånebönan leva vidare?

    I veckan var vi tillbaka på länsresidenset i Malmö, där Skånebönan startade för drygt två år sedan. Målet då var att få ökad odling och förädling av baljväxter i Skåne. […]

  • Hur kan industrin dra nytta av AI?

    Hur kan industrin dra nytta av AI?

    Orkla har identifierat 60 möjliga områden för AI, automatisering av råvaruspecifikationer är en av dem. Alfa Laval har sett en möjlighet i att göra 22 000 medarbetares kunskap och kompetens […]

  • Stort engagemang för undernäring hos äldre

    Stort engagemang för undernäring hos äldre

    Så många bra initiativ det finns i landet för att förebygga undernäring hos äldre, och så många som vill dela med sig av sina erfarenheter! Glo och Sno återkom ofta […]

  • Värvningskontoret 2035

    Värvningskontoret 2035

    Vad skulle hända i en potentiell framtid om Sverige befinner sig i krig, men befolkningen är i för dåligt skick för att försvara sitt land? Genom framtidsprototypen Värvningskontoret 2035 ville […]

  • Debatt: Sluta se undernäring som en naturlig del av åldrandet

    Debatt: Sluta se undernäring som en naturlig del av åldrandet

    Undernäring hos äldre är ett växande problem i Sverige. Medan befolkningen åldras i en allt snabbare takt, visar statistiken att upp till 30 procent av personer över 80 år är […]

  • Välkommen till Nollvisionskonferensen 2024!

    Välkommen till Nollvisionskonferensen 2024!

    Den 21 november samlas vi i Lund för en inspirerande heldag där vi sätter fokus på ett stort problem i vårt samhälle: undernäring hos äldre. Under de fem senaste åren […]

  • Framgångsfaktorer för kommunikation med seniorer

    Framgångsfaktorer för kommunikation med seniorer

    Vilken typ av kommunikationssätt är effektiva för att kommunicera hälsobudskap till seniorer och hur genererar vi konkreta handlingar? Under våren och sommaren har vi ”prototypat” olika typer av kommunikationssätt för […]

  • Ohälsosamma matvanor kan hota Sveriges säkerhet

    Ohälsosamma matvanor kan hota Sveriges säkerhet

    En alarmerande framtidsprognos från PUSH visar hur ohälsosamma matvanor riskerar att ytterligare öka ohälsan i Sverige, vilket kan medföra att en stor andel av den kommande generationen kommer att vara olämpliga för […]

  • Vi summerar FOODay 2024

    Vi summerar FOODay 2024

    Den 27 september var det åter igen dags för vår årliga konferens FOODay. Här fördjupade vi oss i frågor som är högst relevanta för matsystemet, hämtade kraft i fantastisk plockmat […]

  • Äldreminister Anna Tenje, om vårt viktiga jobb för att förebygga undernäring hos äldre

    Äldreminister Anna Tenje, om vårt viktiga jobb för att förebygga undernäring hos äldre

    Den 1 oktober 2024 anordnade Nollvisionen, via Livsmedelsakademin, ett riksdagsseminarium för att ta ett första steg mot ett regeringsbeslut för en nationell nollvision. Anna Tenje, som var på resande fot, […]

  • Viktigt riksdagsseminarium för en nationell nollvision för undernäring hos äldre

    Viktigt riksdagsseminarium för en nationell nollvision för undernäring hos äldre

    Den 1 oktober anordnade Livsmedelsakademin ett riksdagsseminarium om undernäring hos äldre tillsammans med Malin Höglund (M) och Mikael Dahlqvist (S) från riksdagen. Vårt mål var att belysa problemet med undernäring […]

  • Intentionsrapporten – En PUSH mot ett hälsofrämjande matsystem

    Intentionsrapporten – En PUSH mot ett hälsofrämjande matsystem

    Vi behöver vara många som krokar arm och jobbar tillsammans om vi ska nå PUSHs högt uppsatta mål om att matsystemet år 2035 ska främja ett friskt liv för alla. […]

  • Mat är förändringskraft

    Mat är förändringskraft

    Nu är det dags igen! Vi samlar matsystemet och arrangerar FOODay 2024 den 27 september på Studio i Malmö. FOODay är vår mötesplats för matsystemet som community, en plats för […]

  • Välkommen till ett riksdagsseminarium om undernäring hos äldre

    Välkommen till ett riksdagsseminarium om undernäring hos äldre

    Undernäringen kommer ofta smygande, i det egna hemmet. Det gör att den inte upptäcks i tid. Enligt Socialstyrelsen beräknas 30 procent över 80 år vara undernärda eller riskera att bli […]

  • Djupdykning i livsmedelsbranschens attraktionskraft på Ystad Summit

    Djupdykning i livsmedelsbranschens attraktionskraft på Ystad Summit

    Den 4 september intog vi scenen på #YstadSummit, för att djupdyka i den fantastiska livsmedelsnäringen och varför det är en okänd bransch för så många, framför allt när det gäller […]

  • Örtofta gör Sverige självförsörjande på socker

    Örtofta gör Sverige självförsörjande på socker

    Från att det en gång har funnits ett hundratal sockerfabriker i landet, finns det nu bara ett enda – Örtofta sockerbruk i Eslöv. Vi var på plats när Örtofta sockerbruk […]

  • VM i spettkaka 2024 är avgjort

    VM i spettkaka 2024 är avgjort

    Den 31 augusti var det traditionsenlig skördefest i Tivoliparken i Kristianstad och för första gången arrangerades ett unikt VM i spettkaka. Att provsmaka spettkakor kan tyckas vara en enkel match, […]

  • Hur ska Livsmedelssektorn ställa om och bli mer cirkulär?

    Hur ska Livsmedelssektorn ställa om och bli mer cirkulär?

    När organisationen RE:Source sammanställde Circularity Gap report såg man att Sverige låg på ynka 3,4% cirkuläritet och att cirkulär omställning inom sex utvalda sektorer skulle kunna göra väldigt stor skillnad […]

  • Framtidens lantbruk

    Framtidens lantbruk

    Livsmedelsakademin besökte Borgeby fältdagar 2024 och tog del av intressanta möten och givande seminarium. Vi var inte ensamma, årets tema Framtidens lantbruk drog 19 900 och 415 utställare till fältet […]

  • 3 konkreta tips till livsmedelsnäringen

    3 konkreta tips till livsmedelsnäringen

    Att jobba med livsmedel är att jobba med hållbar utveckling. Valen vi gör på individ-, samhälls- och global nivå i matsystemet gör skillnad på riktigt. Det är mäktigt! Livsmedelsnäringen törstar […]

  • Är du bekant med begreppet anatomiskt ansvar?

    Är du bekant med begreppet anatomiskt ansvar?

    Begreppet används till exempel för att beskriva hur alla delar av en råvara har ett värde, både ekonomisk, smakmässigt och miljömässigt. Vi är kanske mest vana att använda begreppet när det […]

  • Plötsligt kändes missionen om ett friskt liv för alla inte så långt borta

    Plötsligt kändes missionen om ett friskt liv för alla inte så långt borta

    Gårdagens Innovationsnätverk gav prov på vilka fantastiska idéer, kreativitet, forskning och entreprenörskap som finns inom livsmedelsbranschen när det gäller hälsa. Några av lärdomarna från mötet är att mycket forskning tar […]

  • Tips på digitala evenemang som berör matsystemet i Almedalen

    Tips på digitala evenemang som berör matsystemet i Almedalen

    Den 25 juni drar årets upplaga av almedalsveckan igång, och från Livsmedelsakademin kommer Emma Rydström vara på plats. Kontakta Emma om ni vill träffas eller bjuda in till evenemang! För […]

Tryckt material & publikationer

Nollvisionen presentationsmaterial

Ta del av vårt presentationsmaterial för Nollvisionen för undernäring hos äldre.

Om Livsmedelsakademin

Livsmedelsakademins årsredovisning och årsberättelse för 2020.

Läs mer om vår strategi och verksamhet i denna broschyr.

Slutrapport Plastprojekt 2019

I september 2018 fick Livsmedelsakademin, IUC Syd och Packbridge i uppdrag av Region Skåne att undersöka hur Skåne kan ta sig an problemen med ökade mängder plast i miljön, dels genom att ta tillvara på möjligheter att förbättra efterfrågan på återvunnen plast, dels genom att bidra till att nya nedbrytbara material för plast utvecklas. Läs resultaten av projektet här.

Färsk fisk från hav till bord – informationsmaterial

Ta del av och ladda ned informationsmaterial från vårt projekt för Färsk fisk från hav till ord. Om färsk lokal fisk, karta över skånska fiskeställen, med mera.

Event in Skåne Evenemangsguide

I denna guide får du hjälp med hur man kan lyfta ett evenemang med hjälp av lokal mat och dryck från Skåne. Från mindre möten till stora konferenser, konserter och festivaler.

Startguide – samarbete mellan restaurang och butik

I denna guide får du som krögare eller kock hjälp att komma igång med nya samarbeten kring försäljning av mat via eller i butik.