Få vårt nyhetsbrev direkt till din egen inbox genom att anmäla dig här.

Vd-nätverket: Konsumtionsmönster hos Gen Z, makroekonomin 2024 & heta forskningsresultat
14 september, 2023 - När vd-nätverket träffades på RISE i tittade vi närmare på RISE fokusområden inom livsmedel och förpackningar, fick en blick in… …
Skånebönan lyfter proteingrödor till riksdagsnivå
6 september, 2023 - Den 27 september är Livsmedelsakademin en av arrangörerna bakom ett riksdagsseminarium där syftet är att få politikens stöd för att… …
Välkommen till riksdagsseminarium om potentialen i att öka svensk produktion av växtprotein!
29 augusti, 2023 - Efterfrågan på produkter baserade på närodlade proteingrödor ökar. Parallellt behöver hela EU frigöra sig från sojaimport till djurfoder från andra… …
Nu börjar vi transformera matsystemet
25 augusti, 2023 - Igår, den 24 augusti, avslutades Vinnovas lärprocess för transformation av matsystemet. Här har vi på Livsmedelsakademin deltagit tillsammans med 50… …
Vi söker: Erfaren, modig & driven projektledare
20 juli, 2023 - Tänk, maten vi alla äter är en nyckel till både hållbar utveckling och hållbar tillväxt och vi är allt fler… …
Maten – en mycket envis följeslagare och en klockren framtidsbransch
26 juni, 2023 - Äta bör man annars…ja, ni vet. När modet växlar, när klimatet förändras, när teknik blir förlegad, när världsekonomin gungar står… …
Fyra snabba spaningar från Nordic Future Food
21 juni, 2023 - När årets upplaga av Nordic Future Food gick av stapeln var vi där för att inspirera till ett hållbart matsystem,… …
Välkommen som partner hos oss: The Green Dairy
21 juni, 2023 - ”Together with our customers we create plant-based cravings.” är ett bra sätt att väcka nyfikenhet kring vad man pysslar med,… …
Vd-nätverkets träff hos Tetra Pak lyfte fram vikten av innovation, partnerskap och beredskap för ett hållbart matsystem
21 juni, 2023 - En anrik resa jorden runt via förpackningslösningar, aktuella drivkrafter i branschen, hållbarhet på hög nivå, framtidsspaningar och fokus på både… …
Våga fokusera för en kraftfull livsmedelsstrategi
20 juni, 2023 - Regeringen har inlett ett arbete för att uppdatera Sveriges livsmedelsstrategi. Här är Livsmeselsakademins inspel till strategin. Det är inte läge… …
Workshop i Skånebönan samlade hela värdekedjan
16 juni, 2023 - Den 8 maj samlade Livsmedelsakademin, LTH, SLU Alnarp och LRF Skåne fler än 50 personer från hela värdekedjan till en… …
Jobba med patent för ett tryggare samarbete
16 juni, 2023 - Hur kan man samarbeta utan att avslöja för mycket affärshemligheter? Detta var huvudtemat på senaste träffen med vårt Innovationsnätverk hos… …
Stort intresse från äldreminister Anna Tenje kring Nollvisionen för undernäring hos äldre
16 juni, 2023 - Nyligen var äldreminister Anna Tenje (M) på besök i Kävlinge kommun för att bland annat höra mer om vårt arbete… …
Omvärldsspaning med framtidens ledare
16 juni, 2023 - För att bli framgångsrik inom livsmedelsnäringen behöver man vara i framkant och ha förståelse för vad som kan komma runt… …
#CirkuLärdom i matsystemet – Livsmedelsakademin talar på Nordic Future Food
3 maj, 2023 - Ses vi på Nordic Future Food i Stockholm 31 maj - 1 juni? Mängder av aktörer från hela livsmedelskedjan möts… …
En hubb som ska skapa: Kontakterna, Förflyttningen, Rösten och #CirkuLärdom
3 maj, 2023 - Det finns stor outnyttjad potential till ökad hållbarhet i vårt nuvarande livsmedelsystem – linjära flöden där värdefulla resurser och synergier… …
Skånebönan fick ny energi på årsdagen
2 maj, 2023 - För ett år sedan startade Skånebönan, den handlingsplan som ska göra Skåne till en volymmässigt ledande region för nya växtproteiner… …
Festlig stämning på årsstämman
2 maj, 2023 - Vilken trevlig årsstämma det blev, och så kul att det var så många av våra nya och gamla partner som… …
Höjd kompetens tack vare Kompetensframgången
2 maj, 2023 - Utbildningar i ledarskap, riskanalys (HACCP) och de vanligaste Office-verktygen. Det är några av de utbildningar som anställda på ett antal… …
God kompetensförsörjning = framgångsfaktor
20 mars, 2023 - Tillgången till kompetens med rätt utbildning och erfarenhet är avgörande för livsmedelsbranschens konkurrenskraft. Men hur ser det egentligen ut nu… …
Ett cirkulärt matsystem snabbare – tillsammans
20 mars, 2023 - Omställningen till en mer cirkulär ekonomi pågår redan. Kravet på hållbarhet genom cirkuläritet ökar på alla nivåer. Livsmedelsnäringen kan ligga… …
Omvänd pitch – ”Framtidens mat skapar vi tillsammans”
20 mars, 2023 - Genom GO-projektet fick Atria i onsdags möjlighet att träffa små företag för att diskutera utmaningar och möjligheter att mötas kring.… …
Strålande samarbete kring Solbruk
17 mars, 2023 - 1 mars hölls en sista workshop inom Solbruk, och igår skickades en projektansökan in till ERUF. Det förberedande arbetet har… …
Tema hållbart på senaste vd-nätverket
13 mars, 2023 - Förra vd-nätverket för Livsmedelsakademins och Packbridges medlemmar handlade om hållbarhet kopplat till livsmedelsnäringen. För första gången fick vi också en… …
Välkommen till en workshop om framtidens proteingrödor
8 februari, 2023 - Skånebönan är ett kraftsamlande initiativ med målet att Skåne ska bli en volymmässigt ledande region för nya växtproteiner, och en… …
Välkommen Emma, ny Kommunikatör/Projektledare på Livsmedelsakademin!
2 februari, 2023 - Livsmedelsakademin satsar på både cirkuläritet och kommunikation – vi välkomnar Emma Rydström, en erfaren projektledare och kommunikatör med hållbarhetsfokus till… …
Välkommen Sara, kommunikatörspraktikant på Livsmedelsakademin!
2 februari, 2023 - Det är med stor glädje vi presenterar Sara Tenor som kommer göra en praktiktermin hos oss på Livsmedelsakademin. Vad ska… …
Svenska livsmedelsföretag tvingas bli elproducenter för att överleva
1 februari, 2023 - Sverige behöver öka sin livsmedelsförsörjning, och en säker elförsörjning är en förutsättning för att livsmedelsföretag ska kunna växa och våga… …
Avsiktligt ledarskap hos Framtidens Ledare
21 december, 2022 - Proaktivitet, att kommunicera med genomslag och personligt varumärke. Detta och mycket annat diskuterades under andra träffen i vårt program Framtidens… …
Vi söker en vass kommunikatör som är van projektledare
24 november, 2022 - Livsmedelsnäringen har förutsättningar att bli en innovativ tillväxtmotor för Sverige och visa vägen till en hållbar grön omställning. Bland annat finns… …
Gör gröna val till en vana
22 november, 2022 - ”Företag kan göra de gröna valen, men det är inte lätt att ändra gamla vanor. Därför vill jag lära mig… …
Livsmedelsakademin leder satsning om preventiv hälsa genom mat
21 november, 2022 - 21 november 2022 Det behövs ett nytt recept för matsystemet. Därför samlar nu Vinnova målmedvetna och kreativa aktörer som vill… …
Fler insatser mot undernäring behövs i ny lag
18 november, 2022 - Den nya äldreomsorgslagen måste tydligt definiera mat och måltid som en omsorgsinsats, inte som en leveransservice, anser debattörer från Kävlinge… …
Omvänd pitch med Orkla Foods Sverige
16 november, 2022 - I slutet av oktober träffades ett 15-tal små livsmedelsföretag och Orkla Foods Sverige för att se hur det skulle kunna… …
Vatten som resurs på senaste FoU-nätverket
11 november, 2022 - Livsmedelsindustrin är extremt beroende av tillgången till vatten. Undersökningar visar att industrin i genomsnitt klarar sig i ungefär tre timmar… …
Livsmedelsakademins vd slutar
31 oktober, 2022 - Livsmedelsakademins vd Lotta Törner har beslutat sig för att gå vidare till nya arbetsuppgifter. Vi beklagar detta, och önskar henne… …
Nya talanger i Framtidens Ledare
21 oktober, 2022 - Nu har den sjätte omgången av vårt ledarskapsprogram Framtidens Ledare startat! 14 ambitiösa, engagerade och drivande personer från sex olika… …
Endast ett fåtal kommuner vet vad undernäring hos äldre kostar
20 oktober, 2022 - 95 procent av Sveriges kommuner har rutiner för att förebygga undernäring hos äldre som är inskrivna i den kommunala omsorgen. Men… …
Många hållbara initiativ på gång
12 oktober, 2022 - Hållbarhetsarbete och ökad vinst kan gå hand i hand. Hur detta går till diskuteras i vårt projekt GO. Vi ser… …
Kompetensframgången hos Nablus Mejeri
7 oktober, 2022 - Bättre organisering, ökad effektivitet och fokus på visionen. Detta och lite till är resultatet från de workshops som vi genomfört… …
Skåne ska bli Sveriges ledande region för växtprotein
27 september, 2022 - Skånes ledande aktörer i livsmedelsnäringen ställde sig igår bakom handlingsplanen Skånebönan. Nu ska ett stort antal aktiviteter genomföras för att… …
Politiker vill samarbeta för att få ner elpriset
1 september, 2022 - Vid ett möte idag enades skånska riksdagspolitiker från olika partier om att göra gemensam sak för att få ner de… …
Några röster om de höga elpriserna i södra Sverige
26 augusti, 2022 - Skånska företagsledare inom livsmedelsnäringen gör nu gemensamt upprop kring de höga elpriserna i Södra Sverige. Här kan du läsa citat… …
Skånsk livsmedelsnäring och politik kräver omedelbara åtgärder kring elpriset
26 augusti, 2022 - Skånska livsmedelsnäringen går på knäna på grund av de höga elpriserna. I slutänden drabbar det konsumenter i hela Sverige med… …
Pressinbjudan med anledning om de höga elpriserna i södra Sverige
23 augusti, 2022 - Det är ett akut läge för livsmedelsnäringen i södra Sverige. De skenande elpriserna påverkar inte bara livsmedelsföretagens lönsamhet och möjligheter… …
Möjligheter till kompetensförstärkning
31 maj, 2022 - För att kunna växa och vara fortsatt konkurrenskraftigt som företag är det viktigt med rätt kompetens. Vi på Livsmedelsakademin har… …
Växtprotein – en framtidsbransch i Skåne
16 maj, 2022 - Marknaden för växtbaserade proteinprodukter spås en tillväxt på uppåt 20 procent per år. Men i nuläget produceras det mesta utomlands.… …
Hållbarhet viktigast för tillväxt inom livsmedelsnäringen
9 maj, 2022 - Små och medelstora livsmedelsföretag tror att hållbarhetsarbete är deras starkaste konkurrenskraft, det visar en enkätundersökning med 27 företag i Skåne… …
De outnyttjade resurserna kan vara lösningen på många stora samhällsproblem
11 april, 2022 - Vad som började som ett spännande och brännande ämne, gick på kort tid till att bli glödhett. Från att vi… …
Välkommen Pernilla, ny projektledare på Livsmedelsakademin!
30 mars, 2022 - Det är med glädje vi presenterar vår nya medarbetare Pernilla Fagerlin till Livsmedelsakademin! Pernilla kommer från en bakgrund med erfarenhet… …
Kroppsideal och bantningspress försvinner inte med åldern
8 mars, 2022 - Studier visar att kroppsideal inte har så mycket med ålder att göra. Anorexi uppskattas vara lika vanligt i åldersgruppen över… …
Intervjuer anger inriktning för ett cirkulärt utvecklingscentrum
7 mars, 2022 - I en cirkulär ekonomi går ingenting i produktionskedjan till spillo. Spill kan snarare bli en resurs för företaget självt eller… …
Strategi, inspiration och konjunkturer på årets första vd-nätverk
4 mars, 2022 - Det var mer än två år sedan vi kunde träffas fysiskt i vårt vd-nätverk, men i torsdags var det dags… …
Mer kunskap och tid hos de äldre kan minska undernäringen
3 mars, 2022 - Personal och ledning inom äldreomsorgen vill öka sin kompetens inom mat, måltider och nutrition för äldre, men mest behöver de… …
Ny omgång av Framtidens Ledare
2 mars, 2022 - Nu är det dags igen! I oktober 2022 startar vi igång den sjätte omgången av det uppskattade utvecklingsprogrammet Framtidens Ledare.… …
Utnyttja restflöden & minimera spill – framtidens bästa affär?
14 februari, 2022 - I årets första samtal ska vi titta närmare på den del av livsmedelsproduktionen som kallas restflöden, eller helt enkelt spill.… …
Livsmedelsforskning på Max IV för en innovativ framtid
17 december, 2021 - Årets sista The Conversation samtal var minst sagt brännande när temat var framtiden. Vad går det att göra med våra… …
Viktiga lärdomar i kampen mot undernäring
8 december, 2021 - Nollvisionen för undernäring hos äldre är just nu vårt största nationella projekt. Undernäring skördar liv, orsakar lidande och kostar mycket… …
Välkommen Douglas, ny projektledare på Livsmedelsakademin
8 december, 2021 - Det känns kul att få avsluta året med att presentera ytterligare ett tillskott till Livsmedelsakademin. Douglas Almquist har arbetat inom… …
Max IV gör det osynliga synligt
30 november, 2021 - Vi har kommit fram till årets sista del i vår samtalsserie The Conversation och denna gång ska vi dyka djupare… …
Budskapen var tydliga under riksdagswebinariet om att förebygga undernäring hos äldre
27 oktober, 2021 - Riksdagswebinariet som arrangerades av Livsedelsakademin, tillsammans med riksdagsledamöterna Acko Ankarberg Johansson (KD) och Mtas Wiking (S) som värdar, lyfte frågan… …
Nu uppgraderar vi vår visuella identitet
21 oktober, 2021 - Under de senaste åren har Livsmedelsakademins arbete fokuserat alltmer på frågor som bidrar till en ökad hållbarhet och minskad klimatpåverkan.… …
Bristande tillgång till testanläggningar, småskaliga produktionsanläggningar och kapital hindrar tillväxten inom livsmedelsnäringen
12 oktober, 2021 - 99 procent av alla livsmedelsföretag är små eller medelstora. Många av dem vill växa kring vegetabiliska proteiner och functional food.… …
Plockmat, pris och hybrider i senaste The Conversation
4 oktober, 2021 - Varför uppfattas viss mar som äcklig? När övergår något från att vara gott till att uppfattas som äckligt och tvärtom?… …
Välkommen Asta, ny kommuntikatör på Livsmedelsakademin
4 oktober, 2021 - Vi är glada att få presentera vår nya kommunikatör Asta Hulting till Livsmedelsakademin. Asta kommer direkt från studierna och kommer… …
Vi söker en vass, driven och kommunikativ projektledare
1 oktober, 2021 - Om Livsmedelsakademin Livsmedelsakademin är en icke vinstdrivande klusterorganisation. Våra partner är privata företag, offentlig verksamhet och akademi. Tillsammans arbetar vi… …
Riksdagswebinarium – Att förebygga undernäring hos äldre
30 september, 2021 - Den 22 oktober anordnar Livsmedelsakademin ett riksdagswebinarium tillsammans med riksdagsledamöterna Acko Ankarberg Johansson (KD) och Mats Wiking (S) som värdar.… …
Undernäring – en av våra stora folkhälsoutmaningar
16 september, 2021 - Det var budskapet för seminariet under MAT2021 om att arbeta förebyggande med undernäring. Idag är var femte svensk över 65… …
Äckligt idag, gott imorgon?
14 september, 2021 - Det är en av frågorna som vi ställer oss i nästa del av vår samtalsserie för livsmedelsnäringen om brännande ämnen.… …
Offensiv innovationsagenda ska leda till ökad innovation och tillväxt inom livsmedelsnäringen
2 september, 2021 - Livsmedel är ett av sex viktiga tillväxtområden som pekas ut i Skånes innovationsstrategi. Utifrån strategin har nu Forsknings- och Innovationsrådet… …
Välkommen Nina, ny projektledare och utvecklare på Livsmedelsakademin
1 september, 2021 - Vi tycker det är väldigt roligt att kunna presentera Nina Lanje som vårt senaste tillskott på Livsmedelsakademin. Nina är en… …
Vi söker en kommunikatör med inriktning mot event och digitala kanaler
9 augusti, 2021 - Om Livsmedelsakademin Livsmedelsakademin är en icke vinstdrivande klusterorganisation. Våra partner är privata företag, offentlig verksamhet och akademi. Tillsammans arbetar vi… …
GO – grön omstart för en innovationsstark livsmedelsnäring i Skåne
9 augusti, 2021 - Startups, små och medelstora livsmedelsföretag ska få det stöd de behöver för att kunna växa hållbart och skapa nya arbetstillfällen… …
Ovanlig gräshoppsfika avslutade årets studentnätverk
17 juni, 2021 - Ett smakprov på insektsbars av gräshoppor och en digital fika med Aron Tendler från vårt partnerföretag Eat:em som säljer livsmedel… …
En spännande försmak på rollen som kommunikatör
16 juni, 2021 - Vi samarbetar ofta med studenter på olika sätt, allt från examensarbeten, specifika uppdrag och året runt i vårt studentnätverk. Det… …
Nu ska små livsmedelsföretag få det lättare att växa
16 juni, 2021 - Startups, små och medelstora livsmedelsföretag ska få det stöd de behöver för att kunna växa hållbart och skapa nya arbetstillfällen… …
Ofrivillig ensamhet kan brytas med måltider, mod och nyfikenhet
10 juni, 2021 - Ofrivillig ensamhet bland äldre är ett stort samhällsproblem som kan leda till en rad komplikationer som depression, sjukdom och minskad… …
Nya lärdomar från test av heldygnsmatkasse på servicehus
1 juni, 2021 - Utmaningarna med att erbjuda äldre på serviceboende en behovsanpassad heldygnsmatkasse har visat sig vara flera. Men den pilot som Nollvisionen… …
Växtproteinforskare svarar på era frågor
19 maj, 2021 - Under webinariet om Framtidens växtproteiner som vi arrangerade den 28 april kom det in en mängd frågor från publiken. Vi… …
”Ledarskap är en handling, inte en position”
5 maj, 2021 - Insikter om ledarskap levererades på löpande band från deltagarna i programmet Framtidens ledare under diplomeringen som avslutade gruppens 13 månader… …
Spännande insikter i webinarie om framtidens växtproteiner
30 april, 2021 - Det har blivit uppenbart att vi behöver öka vår konsumtion av växtbaserade livsmedel, och speciellt växtbaserade proteinkällor. Men hur kan… …
Kulturstudenter ska bidra med ny kunskap om äldres egen syn på åldrande och mat
28 april, 2021 - Under våren ska fem studenter som studerar masterprogrammet Master in Applied Cultural Analysis på Lunds Universitet bidra till mer kunskap… …
Studentnätverket trendspanar kring framtidens matinnovationer
27 april, 2021 - Livsmedelsakademins Studentnätverk har precis lärt sig mer om trendspaning som en del i en utbildning i just trendspaning och omvärldsbevakning,… …
Individens behov i fokus under The Conversation
22 april, 2021 - I Livsmedelsakademins samtalsserie The Conversation fick vi möjligheten att lyssna till ett engagerat samtal kring ålderismens inverkan på äldre personers… …
The Conversation – ett brännande samtal om ålderism
25 februari, 2021 - Vi bjuder in till ett spännande samtal om ålderism, tillsammans med Barbro Westerholm, riksdagsledamot (L), som en av våra gäster.… …
Livsmedelsakademin, Packbridge och Krinova organiserar innovationsagendan Foodhive Skåne
25 februari, 2021 - Skåne har potential att bli Europaledande på innovation inom livsmedel och förpackningar. Förutsättningarna är dock att företag vill finnas och… …
Kalino är ny partner i Livsmedelsakademin
17 februari, 2021 - En livsmedelsgrossist med rötterna i Skåne, kontor i Staffanstorp och en internationell profil är en av Livsmedelsakademins nya partner. Kalino… …
Certifierade innovationsledare
9 februari, 2021 - Vi är glada och stolta över att nu kunna presentera fyra certifierade innovationsledare på Livsmedelsakademin. Denna nya kompetens innebär att… …
Webinarie om Nollvisionen för undernäring bjöd på inspiration och stort engagemang
26 januari, 2021 - Fredagen den 22 januari samlade vi fler än 200 personer från kommuner, myndigheter och företag i hela Sverige för att… …
Bättre sömn, viktuppgång och piggare seniorer efter test med behovsanpassade matkassar
18 januari, 2021 - I sex veckor har nu nio seniorer på serviceboenden i Kävlinge kommun och stadsdelsförvaltningen Enskede-Årsta-Vantör i Stockholm fått testa ett… …
Se The Conversation om tradition i förändring i efterhand
17 december, 2020 - Några dagar innan jul detta märkliga år bjöd vi in två riktiga mat- och dryckesexperter för att samtala om julens… …
Clusters of Skåne – ny plattform för samarbete
11 december, 2020 - Skåne kommer ofta högt i olika rankingar av de mest innovativa regionerna. Nu startar Skånes klusterorganisationer ett närmare samarbete för… …
Upplev FOODay igen
10 december, 2020 - I november pratade vi en hel eftermiddag om innovationskraft, nya produkter, nya tankar, visioner, handlingsplaner, utmaningar och möjligheter för alla… …
The Conversation – Traditioner i förändring
9 december, 2020 - Den 17 december bjuder vi in till ett spännande samtal som kommer röra sig kring traditioner, smaker och julens mat… …
Lämna din idé för en godare jul för Sveriges seniorer
27 november, 2020 - I år har vi alla behövt tänka nytt och annorlunda – och den stundande julen är verkligen inget undantag från… …
Pilot med matkassar ska förebygga undernäring hos äldre
2 november, 2020 - Forskning visar att aptiten ofta minskar i takt med åldern, samtidigt som näringsbehovet är detsamma eller högre. Bristande aptit är… …
Sök till studentnätverket!
14 oktober, 2020 - Nu drar vi på Livsmedelsakademin igång vårt populära studentnätverk! Här får studenter möjlighet att lära känna livsmedelsnäringen, lära om hur man… …
Framtidens ledare utmanas och tränar sitt ledarskap
6 oktober, 2020 - Framtidens ledare, vårt populära ledarskapsprogram för ledare och nyckelpersoner inom livsmedelsnäringen, är nu i full gång. Under ett år träffas… …
Unga, identiteten & maten
28 september, 2020 - Dagens unga driver och engagerar sig i klimatskiftet. En fjärdedel av landets unga mellan 18-29 år tänker dagligen på klimatförändringar,… …
Vi söker studentmedarbetare som vill bekämpa undernäring hos äldre
25 september, 2020 - År 2030 ska ingen äldre behöva bli undernärd i Sverige. För att bekämpa undernäringen behöver vi underlag som visar hur… …
Findus employer branding under lupp
21 september, 2020 - Livsmedelsakademins studentnätverk fick ett uppdrag från HR-avdelningen hos vår partner Findus: Att undersöka företagets employer branding. Utifrån detta djupdök studenterna… …
Se inspelningen av #iställetföralmedalen
30 juni, 2020 - Missade du paneldiskussionen kring undernäring hos äldre under #iställetföralmedalen, behöver du inte misströsta. Den finns inspelad https://vimeo.com/431810704. Panelen var enig i… …
Framtidens Ledare är i full gång
24 juni, 2020 - Programmet Framtidens Ledare är i full gång, om än med justerat upplägg med tanke på covid-19. Den 5 mars träffades… …
Direkt till eftertraktat jobb hos Oatly efter examen
24 juni, 2020 - Det senaste året har Fay Stensson varit koordinator för Livsmedelsakademins studentnätverk. Samtidigt som hon läst sin master i Bioteknik med… …
Undernäring leder till ökad infektionsrisk
10 juni, 2020 - Är man över 70 år ska man vara extra försiktig för närvarande, det kan knappast ha undgått någon. Ju äldre… …
Hälften av dem som bor på äldreboenden kan riskera undernäring
10 maj, 2020 - Undernäring innebär att du har brist på energi, protein eller andra näringsämnen som orsakar negativa effekter på kroppen. Det kan… …
Smultronställen till havs
27 april, 2020 - Fiskeplatserna utanför Skånes kust har sin alldeles speciella karaktär och lockar olika sorters fisk. Platserna har fått sina namn av… …
Äldre i Kävlinge överraskades med godsaker
9 april, 2020 - Ensamheten bland de äldre kommer att bli stor i påsk, eftersom Covid-19 hindrar många att umgås med anhöriga. För att… …
Ensamhet vid högtider ökar risken för undernäring
7 april, 2020 - Högtider som jul, nyår och påsk är tillfällen då släkt och vänner ofta samlas, umgås och äter gott. Påsken i… …
Tid för butiker och restauranger att samarbeta
30 mars, 2020 - Samtidigt som coronaviruset är på väg att slå ut inte bara delar av restaurangnäringen utan också deras små livsmedelsleverantörer, fortsätter… …
Gör plats för lokalproducerat i skånska butiker
27 mars, 2020 - I coronatider behöver vi hjälpas åt, det menar både Livsmedelsakademin och flera handlare, som nu gör vad de kan för… …
Livsmedelsakademin startar personalpool för fortsatt säkrad livsmedelsproduktion
23 mars, 2020 - Flera livsmedelsföretag meddelar nu att deras fabriker har en stor produktionsökning jämfört med samma period förra året, och att sjukfrånvaron stiger.… …
Vi ställer in alla publika möten
13 mars, 2020 - Vi har nu beslutat att ställa in, skjuta fram eller ändra alla publika möten som är inplanerade fram till den… …
Inställd kurs: Om fisk med exceptionell kvalitet och smak
2 mars, 2020 - Den 17 mars bjuder projektet Färsk fisk från hav till bord in till en heldag om fisk. Det blir en… …
Projekt har samlat erfarenheter om hur vi kan minska matsvinnet
18 februari, 2020 - Vårt projekt Cirkulär Livsmedelskedja, som vi drivit med Packbridge och under ledning a IUC Syd, har under ett drygt år… …
Inställd: The Conversation – ett brännande samtal om foodtech
7 februari, 2020 - Den 24 mars är det urpremiär för Livsmedelsakademins nya samtalsserie The Conversation. Det blir ett brännande samtal om Foodtech med… …
Nätverkande, tävling och ny kunskap i Århus när INCluSilver avslutades
27 januari, 2020 - I förra veckan träffades innovativa små och medelstora företag (SME), representanter från universitet, europeiska kluster och större företag från nio… …
If you can’t beat ’em, eat ’em!
13 januari, 2020 - Svartmunnad smörbult, en invasiv fisk-art som snabbt spridit sig i Östersjön, exempelvis i Gdansk-bukten där den nu helt dominerar bland… …
Insikter och nyfikna möten mellan studenter och näringen
19 december, 2019 - I början av december träffade delar av Livsmedelsakademins studentnätverk några av våra partners från näringsliv och akademi. Samtalet gav studenterna… …
Ta del av spännande innovationer från Europa för ett hälsosamt åldrande
17 december, 2019 - Är du intresserad av innovativa produkter och tjänster med fokus på äldre från hela Europa, ska du komma till INCluSilvers… …
Nu börjar arbetet för att nå en nollvision för undernäring hos äldre till 2030!
13 december, 2019 - Tillsammans med 12 partners börjar vi i Livsmedelskademin nu arbetet mot att utrota undernäringen bland äldre. Under de kommande åren… …
Livsmedelsnäringen stärks genom nytt samboavtal
25 november, 2019 - Sverige är beroende av skånsk livsmedelsnäring, som står för nästan en fjärdedel av all produktion i landet. Näringen är både… …
Vd-ar inom livsmedelsnäringen ser möjligheter i Max IV
13 november, 2019 - MAX IV i Lund kan jämföras med en supereffektiv röntgen, som kan tränga djupt in i alla ämnen. Detta öppnar… …
Den offentliga måltiden ska ätas upp
31 oktober, 2019 - Vi serverar 400 000 offentliga måltider om dagen, i Skåne. Genom en gemensam arena för samarbete vill politiker och måltidsutvecklare från… …
Unikt stöd och rådgivning till fiskenäringen
30 oktober, 2019 - Sveriges kustnära fiskare lever och arbetar i en tid av förändring där sälar, skarvar, begränsningar och stopp gör det svårt… …
Cuviva har vunnit brons i inUse Award 2019
30 oktober, 2019 - E-hälsobolaget Cuviva vann brons i inUse Award 2019. Utmärkelsen lyfter fram svenska lösningar som gör användarnas vardag enklare och roligare.–… …
Undernäring hos äldre – en dold folksjukdom
29 oktober, 2019 - Merparten av de 1,9 miljoner som är äldre än 65 år bor hemma. Av dessa riskerar fler än 60 procent… …
Framtidsspaningar på Livsmedelsakademins dag
23 oktober, 2019 - Buden var många om vad vi kommer att äta i framtiden. Studentnätverkets spaningar innehöll en återgång till kött- och blodbaserade… …
Goda råd till Balkan om finansieringsmodeller
16 oktober, 2019 - Balkanländerna är kandidater till ett medlemskap i EU. Just nu är Livsmedelsakademins Per Simonsson Key Note Speaker på en konferens… …
Food Valley of Sweden behövs
1 oktober, 2019 - För att möta framtidens krav på en hållbar livsmedelsnäring räcker det inte med gradvisa förändringar, vi behöver stora systemförändringar. Det… …
Nu växlar vi upp varumärket Smaka på Skåne!
10 augusti, 2019 - Nu välkomnar vi Skånes mat- och dryckesproducenter att bli medlemmar i varumärket Smaka på Skåne. Smaka på Skåne är ett… …
Problem och möjligheter med plast inom livsmedelsnäringen
10 juli, 2019 - Det finns vetenskapliga undersökningar bakom plasten kring gurkan. Hållbarheten ökar från tre-fyra dagar till åtta-tio dagar. Det är bra för… …
Starkt stöd för Food Valley of Sweden
10 juni, 2019 - -Vi behöver Food Valley of Sweden - ett Silicon Valley för mat, där vi tillsammans kan skapa hållbara kretsloppsbaserade system… …
Nu är vi igång med nya Politikernätverket!
4 juni, 2019 - Den 3 juni träffades Politikernätverket, med politiker och måltidschefer från flera skånska kommuner, hos Livsmedelsakademin på MINC i Malmö. Träffen… …
Ensamhet ligger bakom många fall av undernäring hos äldre
10 maj, 2019 - En kvarts miljon äldre lider av undernäring eller riskerar att bli undernärda i sina egna hem. Ensamhet är en starkt… …
Studentnätverket är igång igen
9 maj, 2019 - Vi välkomnar elva nya studenter, som studerar som studerar allt från gastronomi till teknisk fysik, livsmedelskemi, maskinteknik eller går läkarlinjen.… …
Var kommer fisken ifrån?
9 maj, 2019 - Det kustnära fisket skiljer sig en hel del från det storskaliga fisket. Fiskeställena är till exempel inte längre bort än… …
Innovationer och traditioner på AfterWork
9 maj, 2019 - Skåne är en kulinarisk region med starka traditioner och full av spännande innovationer. Det fick vi också prov på när… …
1,3 miljoner i EU-stöd till två svenska innovationer genom INCLuSilver
10 april, 2019 - En dryck som minskar alkoholkonsumtionen och en öppen e-plattform som ska öka samordningen mellan vård- och omsorgsinstanser är de två innovationer som… …
Affärsmöjligheter för lokal fisk på en lokal marknad
10 april, 2019 - Fisk och fiske har hamnat i bakvattnet när vi pratar lokal mat, och det är sällan som butiker eller restauranger… …
Livsmedelsakademin driver offentlig måltid framåt med Region Skåne
10 mars, 2019 - Region Skåne har gett Livsmedelsakademin i uppdrag att leda och vara värd för en initiativgrupp för “offentlig måltid” under 2019.… …
Nollvision för undernäring hos äldre i ny nationell satsning
7 december, 2018 - Så många som sex av tio patienter inom äldrevården kan vara undernärda. Förutom det personliga lidandet orsakar det höga samhällskostnader.… …
Nya innovativa satsningar för minskad undernäring hos äldre
29 november, 2018 - PUBLICERAD: 29 NOVEMBER, 2018Sex av tio patienter inom äldrevården är undernärda eller riskerar att bli det, enligt statistik från Senior… …- Attraktiv livsmedelsnäring
- Cirkulär livsmedelskedja
- Event
- Färsk fisk – från hav till bord
- FOODay
- FoU-nätverket
- Framtidens ledare
- INCluSilver
- Innovationsagendan
- Kulinariska Skåne
- Livsmedelsakademin
- Nätverk
- Nollvisionen
- Partners
- Personlig hälsa & offentlig måltid
- Preventiv hälsa
- proteingrödor
- Skånebönan
- Smaka på Skåne
- Studentnätverket
- The Conversation
- VD nätverket
Tryckt material & publikationer
Nollvisionen presentationsmaterial
Ta del av vårt presentationsmaterial för Nollvisionen för undernäring hos äldre.
Om Livsmedelsakademin
Livsmedelsakademins årsredovisning och årsberättelse för 2020.
Läs mer om vår strategi och verksamhet i denna broschyr.
Slutrapport Plastprojekt 2019
I september 2018 fick Livsmedelsakademin, IUC Syd och Packbridge i uppdrag av Region Skåne att undersöka hur Skåne kan ta sig an problemen med ökade mängder plast i miljön, dels genom att ta tillvara på möjligheter att förbättra efterfrågan på återvunnen plast, dels genom att bidra till att nya nedbrytbara material för plast utvecklas. Läs resultaten av projektet här.
Färsk fisk från hav till bord – informationsmaterial
Ta del av och ladda ned informationsmaterial från vårt projekt för Färsk fisk från hav till ord. Om färsk lokal fisk, karta över skånska fiskeställen, med mera.
Event in Skåne Evenemangsguide
I denna guide får du hjälp med hur man kan lyfta ett evenemang med hjälp av lokal mat och dryck från Skåne. Från mindre möten till stora konferenser, konserter och festivaler.
Startguide – samarbete mellan restaurang och butik
I denna guide får du som krögare eller kock hjälp att komma igång med nya samarbeten kring försäljning av mat via eller i butik.