Nyheter

Om du vill prenumerera på Livsmedelsakademins nyhetsbrev kan du enkelt göra det -> HÄR

  • Tips på digitala evenemang som berör matsystemet i Almedalen

    Tips på digitala evenemang som berör matsystemet i Almedalen

    Den 25 juni drar årets upplaga av almedalsveckan igång, och från Livsmedelsakademin kommer Emma Rydström vara på plats. Kontakta Emma om ni vill träffas eller bjuda in till evenemang! För […]

  • Vilken är Årets Lokalprodukt 2024?

    Vilken är Årets Lokalprodukt 2024?

    Den 31 maj är det sista dagen att skicka in nomineringar till årets dagligvarugala. Vår vd Ingrid Landgren sitter med i juryn för kategorin Årets Lokalprodukt – vem tycker du […]

  • Cybersäkerhet måste vara en del av vardagen

    Cybersäkerhet måste vara en del av vardagen

    Det är mycket man som högsta ledning ska veta och ansvara för när det gäller cybersäkerhet. Detta och mycket mer fick vi lära oss om på senaste vd-nätverket, där Satu […]

  • Nytt regeringsbeslut som för oss närmare en nollvision för undernäring hos äldre

    Nytt regeringsbeslut som för oss närmare en nollvision för undernäring hos äldre

    Regeringen ger nu Livsmedelsverket i uppdrag att ta fram och sprida kunskap om mat och måltiders betydelse för att motverka ohälsa hos äldre personer. Det handlar om att minska risken […]

  • Mat är förändringskraft

    Mat är förändringskraft

    Nu är det dags igen! Vi samlar matsystemet och arrangerar FOODay 2024 den 27 september på Studio i Malmö. Vi ser fram emot att möta er allihop, både välbekanta och […]

  • Skånebönan har fått en egen hemsida

    Skånebönan har fått en egen hemsida

    Tips till dig som vill veta mer om Skånebönan, om baljväxternas värdekedja, få förslag på insatser för ökad odling och förädling av baljväxter och en hel del annat. Titta in […]

  • Årsstämman – en summering av 30 års intensiv verksamhet

    Årsstämman – en summering av 30 års intensiv verksamhet

    Det är inte många kluster som har en 30-årig historia att berätta, men det har Livsmedelsakademin. Det var 30 år sedan vi bildades, i ett nära samarbete mellan näringslivet och […]

  • Framtidsprototyper mot ett hälsofrämjande matsystem

    Framtidsprototyper mot ett hälsofrämjande matsystem

    Den 25 april möttes vi av glada nyheter. Vi på Livsmedelsakademin kommer få delta i arbetet med hela TVÅ så kallade framtidsprototyper! Här kommer vi tillsammans med experter och spekulativa […]

  • Att mötas kring rest som resurs

    Att mötas kring rest som resurs

    Resurshubben i Malmö stad bjöd in Livsmedelsakademin och Krinova till att anordna ett gemensamt event på temat framtida industriella symbioser i matsystemet. Vi upphör aldrig att förundras över hur mycket […]

  • Vi välkomnar Sara Tenor tillbaka till Livsmedelsakademin!

    Vi välkomnar Sara Tenor tillbaka till Livsmedelsakademin!

    Här har vi ett bekant ansikte, kan du berätta varför vi är många som känner igen dig?Ah, det beror nog på att jag gjorde min kommunikationspraktik här på Livsmedelsakademin under […]

  • Skånebönan gav inspel till EU-politiken

    Skånebönan gav inspel till EU-politiken

    Skånebönan har varit på konferens i Bryssel, representerad av Livsmedelsakademins vd Ingrid Landgren. Syftet var att utifrån fallstudier från hela värdekedjan, illustrera effekterna på social och miljömässig hållbarhet av det […]

  • Riksdagspolitiker från flera partier är positiva till en nationell nollvision för undernäring

    Riksdagspolitiker från flera partier är positiva till en nationell nollvision för undernäring

    I veckan har vi träffat riksdagspolitiker från Moderaterna, Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna, för att prata om en nationell nollvision för undernäring hos äldre. Så otroligt positivt att mötas av engagemang, […]

  • En verktygslåda för ett näringsrikt åldrande

    En verktygslåda för ett näringsrikt åldrande

    Sedan 2019 när Nollvisionen för undernäring hos äldre startades upp har vi samlat på oss en hel del kunskap inom ämnet. Vi vill inte att allt vi upptäckt och lärt […]

  • Hela värdekedjan för växtbaserat under lupp på årets första innovationsnätverk

    Hela värdekedjan för växtbaserat under lupp på årets första innovationsnätverk

    I Skåne finns både teknik, kunskap och drivkraft att omvandla växtriket till fantastiska livsmedel och innovationer. Detta fick vi goda exempel på vid årets första innovationsnätverk på Lunds universitet/LTH i […]

  • Småskalig lösning för beredning av proteingrödor

    Småskalig lösning för beredning av proteingrödor

    Körslätts gård i Kvidinge är en ekologisk lokal kraft i det gröna proteinskiftet. Här odlar Magnus och Lotta bland annat gröna ärter och lupiner. Den 8 mars var projektet Skånebönan […]

  • Workshop för att förstå varför individen gör ohälsosamma val

    Workshop för att förstå varför individen gör ohälsosamma val

    Den 12 mars genomförde PUSH sin första workshop med externa aktörer. Fokus låg på att förstå varför individen gör ohälsosamma val, bland annat genom att identifiera de hinder som finns […]

  • Kostnaden för undernäring är högre än bara mänskligt lidande

    Kostnaden för undernäring är högre än bara mänskligt lidande

    Undernäring påverkar både hälsa och livskvalitet, och många går ofrivilligt ner i vikt när de blir äldre. Undernäringen kommer ofta smygande, redan medan man bor i det egna hemmet, och […]

  • Nu ska det gå att beräkna besparingar i arbetet mot undernäring

    Nu ska det gå att beräkna besparingar i arbetet mot undernäring

    Undernäring hos äldre är ett dolt folkhälsoproblem som kostar enorma summor för samhället, men exakt hur mycket är det ingen som vet. Detta kan vara en av anledningarna till att […]

  • Studenter skapar frestelser på rester

    Studenter skapar frestelser på rester

    När initiativet Cirkulär utvecklingshubb för livsmedel startade upp för ett år sedan blev en av de första aktiviteterna ett samarbete med Food Product Development på Department of Process and Life […]

  • Vårprogrammet i Cirkulära hubben

    Vårprogrammet i Cirkulära hubben

    Vilket första år vi hade med Cirkulära utvecklingshubben! Stort TACK för alla spännande samtal och möten under året som gått. Nu är vi i full gång och har redan kommit […]

  • Matsystemet ska bli hälsosammare – PUSH knyter samman nya innovativa insatser

    Matsystemet ska bli hälsosammare – PUSH knyter samman nya innovativa insatser

    Spel som får barn att våga testa nya smaker; en innovativ skolkafeteria som får ungdomar att vilja välja mer hållbara alternativ och en digital receptdatabas för behandling av magproblem och […]

  • Svårt beräkna kostanden för undernäring, men helt nödvändigt

    Svårt beräkna kostanden för undernäring, men helt nödvändigt

    Det finns ingen helhetsbild av vad undernäringen bland äldre i Sverige kostar och inte heller ett tydligt sätt att beräkna kostnaderna i relation till förebyggande insatser. I Nollvisionen har vi […]

  • Hälsofrämjande budskap till seniorer

    Hälsofrämjande budskap till seniorer

    Vilken typ av budskap och kommunikationssätt är effektivast för att förmedla hälsoinformation till seniorer? Vad skapar mest nyfikenhet och intresse? Och hur genererar vi konkreta handlingar och beteendeförändringar? Under de […]

  • Matsvinn, lagstiftning och innovativa samarbeten på senaste Vd-nätverket

    Matsvinn, lagstiftning och innovativa samarbeten på senaste Vd-nätverket

    Biotech Heights är Tetra Paks och Lunds universitets nya forskningshubb som ska leda till nya alternativa lösningar inom hållbar produktion av livsmedel och material. Visionen är att alla ska äta […]

  • Riksdagsseminarium med Skånebönan

    Riksdagsseminarium med Skånebönan

    Som projektledare för Skånebönan var Livsmedelsakademin en av arrangörerna bakom ett riksdagsseminarium den 27 september, där syftet var att få politikens stöd för att öka odling och förädling av svenska […]

  • Välkommen! Hanna Savola

    Välkommen! Hanna Savola

    Vi har fått en ny kollega på Livsmedelsakademin. Här presenterar sig Hanna genom tre korta frågor. Livsmedelsakademins uppdrag är att bidra till en innovativ, konkurrenskraftig och hållbar livsmedelsnäring – med […]

  • Ny satsning påskyndar omställningen till ett mer hälsofrämjande matsystem

    Ny satsning påskyndar omställningen till ett mer hälsofrämjande matsystem

    En av vårt samhälles stora utmaningar är den accelererande ökningen av matrelaterad ohälsa – en av fyra personer riskerar idag att bli sjuk eller dö i förtid på grund av ohälsosamma matvanor. […]

  • Välkommen Kristina!

    Välkommen Kristina!

    Kristina Glantz är ny medarbetare på Livsmedelsakademin. Här kan du läsa om vad hon bidrar med till verksamheten och varför hon valde just Livsmedelsakademin. Jag kommer jobba som projektledare och […]

  • Vd-nätverket: Konsumtionsmönster hos Gen Z, makroekonomin 2024 & heta forskningsresultat

    Vd-nätverket: Konsumtionsmönster hos Gen Z, makroekonomin 2024 & heta forskningsresultat

    När vd-nätverket träffades på RISE i tittade vi närmare på RISE fokusområden inom livsmedel och förpackningar, fick en blick in i 2024 tillsammans med nationalekonomen Fredrik NG Andersson och tog […]

  • Skånebönan lyfter proteingrödor till riksdagsnivå

    Skånebönan lyfter proteingrödor till riksdagsnivå

    Den 27 september är Livsmedelsakademin en av arrangörerna bakom ett riksdagsseminarium där syftet är att få politikens stöd för att öka odling och förädling av svenska proteingrödor såsom ärtor och […]

Tryckt material & publikationer

Nollvisionen presentationsmaterial

Ta del av vårt presentationsmaterial för Nollvisionen för undernäring hos äldre.

Om Livsmedelsakademin

Livsmedelsakademins årsredovisning och årsberättelse för 2020.

Läs mer om vår strategi och verksamhet i denna broschyr.

Slutrapport Plastprojekt 2019

I september 2018 fick Livsmedelsakademin, IUC Syd och Packbridge i uppdrag av Region Skåne att undersöka hur Skåne kan ta sig an problemen med ökade mängder plast i miljön, dels genom att ta tillvara på möjligheter att förbättra efterfrågan på återvunnen plast, dels genom att bidra till att nya nedbrytbara material för plast utvecklas. Läs resultaten av projektet här.

Färsk fisk från hav till bord – informationsmaterial

Ta del av och ladda ned informationsmaterial från vårt projekt för Färsk fisk från hav till ord. Om färsk lokal fisk, karta över skånska fiskeställen, med mera.

Event in Skåne Evenemangsguide

I denna guide får du hjälp med hur man kan lyfta ett evenemang med hjälp av lokal mat och dryck från Skåne. Från mindre möten till stora konferenser, konserter och festivaler.

Startguide – samarbete mellan restaurang och butik

I denna guide får du som krögare eller kock hjälp att komma igång med nya samarbeten kring försäljning av mat via eller i butik.