Här berättar vi kort om några utvalda projekt och andra insatser som vi avslutat genom åren. Klicka på respektive satsning för att läsa mer.
Hälsobudskap till seniorer
I detta prototypprojekt ville vi undersöka vilken typ av budskap och kommunikationssätt som är effektivast för att förmedla hälsobudskap till seniorer: Vad skapar mest nyfikenhet/intresse och framförallt: hur genererar vi konkreta handlingar och beteendeförändringar?
Kompetensframgången Livsmedel
Genom projektet har vi erbjudit små och medelstora företag i livsmedelsindustrin i Skåne en behovskartläggning för att synliggöra framtida kompetensbehov. Målet är att hjälpa företagen att säkra framtidens kompetenser som behövs för att främja tillväxt, hållbarhet och global konkurrenskraft.
GO – Hållbar tillväxt inom livsmedelsnäringen
Syftet med projektet GO var att ge förutsättningar för en hållbar tillväxt och grön omställning hos små och medelstora företag inom livsmedels- och förpackningsnäringen i Skåne.
Solbruk
Tillsammans med Region Skåne undersökte vi intresset för att skapa ett forskningsprojekt i Skåne, där forskare på en testanläggning undersöker hur jordbruk och solproduktion effektivt kan kombineras på samma mark utifrån våra skånska förhållanden. Arbetet resulterade i en ansökan till ERUF om ett forskningsprojekt.
Förstudie för ett cirkulärt utvecklingscentrum i Skåne
Under juni 2021 initierades ett arbete inom cirkulär ekonomi av Region Skåne. Livsmedelsakademin fick, tillsammans med IUC Syd och Packbridge, i uppdrag att göra en förstudie om utveckling och etablering av ett cirkulärt utvecklingscentrum. Förstudien resulterade i en ansökan till ERUF om att bygga upp en cirkulär utvecklingshub för livsmedelsnäringen.
Cirkulär livsmedelskedja
Projektet Cirkulär livsmedelskedja syftade till att minska matsvinnet i hela livsmedelskedjan – i primärproduktion, förädling, förpackning, grossist, handel och hos konsument. Målet var att ta tillvara de affärsmöjligheter som en cirkulär livsmedelskedja kan ge upphov till. Vi drev projektet tillsammans med IUC Syd och Packbridge.
INCluSilver
INCluSilver var det dittills största projektet i Europa för bättre mat och måltidslösningar för äldre. 275 SMEs (små- och medelstora företag) har fått stöd från INCluSilvers helpdesk. 60 SMEs har deltagit i gränsöverskridande evenemang för matchning. 90 små och medelstora företag är partner i 26 projekt som beviljats stöd inklusive 14 gränsöverskridande projekt.
Färsk fisk från hav till bord
Livsmedelsakademin och Marint centrum i Simrishamn drev projektet med målet att bidra till utvecklingen av en mer konkurrenskraftig och hållbar fiskenäring i Skåne. Detta genom att arbeta för en ökad efterfrågan på lokalt landad fik från det kustnära fisket. Under projektet har vi tillsammans med yrkesfiskare, fiskförädlare, fiskgrossister, butiksmedarbetare, kockar och fler har skapat grunden för nya spännande samarbeten med lokal fisk i fokus.
Smaka på Skåne
2008 hade intresset för närproducerad mat börjat växa, men det fanns inget långsiktigt sätt för handeln att arbeta med och nå producenterna. Tillsammans med ett antal handlare i Skåne startade vi Smaka på Skåne i butik. Målet var att utveckla Skåne som kulinarisk region genom att sätta fokus på lokal mat och dryck.
Måltidsglädje i offentlig sektor
2008 höll vi ett innovationsgille i Höör. Närvarande var människor som arbetade i livsmedelsnäringen, äldreomsorgen, på sjukhus och ett antal entreprenörer. Vi såg här att det saknades plattformar mellan kommun, sjukhus, näringsliv och akademi och startade ett arbete med en modell för måltidsglädje i äldreomsorgen som implementeras i ett antal kommuner. Politikernätverket bildades. Vi arbetade med ett stort sjukhusprojekt i Trelleborg och det sattes en ny norm för mat på sjukhus.
Open innovation training programme
Open Innovation Training Programme var ett kompetensutvecklingsprogram i öppen innovationsmiljö. Syftet var att ge medarbetare i våra partnerföretag förmåga att kunna orientera sig och dra nytta av de förändringar som sker i samhället, på marknaden och bland kunder och konkurrenter. Deltagarna fick också kunskap och förståelse för hur förnyelse och innovation kan bedrivas i livsmedelsföretag.
Livsmedelsakademin har genomfört programmet i tre omgångar.