Utnyttja restflöden & minimera spill – framtidens bästa affär?

I årets första samtal ska vi titta närmare på den del av livsmedelsproduktionen som kallas restflöden, eller helt enkelt spill. Tillsammans med våra gäster ska vi utforska vilka möjligheter, men också hinder som finns att ta vara på det spill som genereras vid produktion av livsmedel. Finns det en framtid för drank-företag? Vilka restflöden och sidoströmmar kommer trenda i framtiden?

På 1980-talet var Sverige 100 procent självförsörjande på alla viktiga baslivsmedel men efter EU-inträdet 1995 har den siffran minskat och idag är ca 50 procent av allt vi äter importerat. Just nu är frågan om självförsörjning mer aktuell än någonsin och den svenska livsmedelskedjan är sårbar. För att stå stadig vid olika typer av kriser behöver Sverige bli mer robust och en cirkulär livsmedelsnäring är en nödvändighet.

En förutsättning för att få en mer cirkulär livsmedelsnäring är att ta hand om de outnyttjade resurserna som finns i hela livsmedelskedjan. Det är en viktig utmaning men också möjlighet för livsmedelsbranschen. Att hitta ett större värde i de restflöden som kommer från produktion av livsmedel, och göra dem till en del av kärnverksamheten, kan leda till nya och bättre affärer, minskad klimatpåverkan och bidra till ökad självförsörjning i Sverige.

Det finns en stark vilja hos livsmedelsföretag att bli mer cirkulära, men det är inte helt enkelt. Det behövs ofta ny kunskap för att veta hur man kan ta tillvara värdefulla näringsämnen och förädla flödena på bästa sätt och det saknas anläggningar för att kunna förädla.

Vi ger två exempel:

🌾 För varje liter vodka som Absolut Vodka producerar bildas fyra liter drank. Det är en biprodukt rik på protein och fosfor som i dagsläget går tillbaka till bönderna i form av djurfoder. Men dranken kan utnyttjas till så mycket mer. Bland annat till förnybart bränsle, vilket kräver biogasanläggningar där dranken kan rötas. Förädlingsprocessen kräver endast 10 procent av energin som torkning av dranken tar vid förädling av djurfoder.  

🥦 Endast 35 procent av broccoliplantan blir mat, övriga 65 procent som består av stjälkar och blad plöjs ner i marken trots att det är rikt på både smak och näringsämnen. Med tillgång till rätt anläggningar skulle dessa restprodukter kunna användas till att exempelvis göra kryddmix till såser, smaksätta chips med eller göra en god broccolipesto av. Det finns också en framtid inom det medicinska, att producera blodsockerreglerande medicin på broccolibas.

Vi ser fram emot ett brännande samtal där vi inspireras och får ny kunskap och insikter om restflödenas framtid.

The Conversation – ett brännande samtal om restflöden & sidoströmmar

När? Torsdag 7 april

Kl. 9:00 – 9:45

Plats: Zoom

Pris? Gratis

Anmäl dig här!


Samtalet gästas av

Maria Béres, kommunikationsansvarig på The Absolut Companys produktionsanläggning, Åhus.

Maria ansvarar för företagets interna och externa kommunikation, företagsbesök och evenemang. The Absolut Companys mission är att i varje steg ge tillbaka. De är ett företag med lång erfarenhet av att arbeta med att utnyttja hela produktionsflödet och hitta affärsnytta i att bruka snarare än förbruka.

Gunnar Thelin, fil.dr i växtekologi och grundare EkoBalans Fenix AB.

Gunnar Thelin är grundare av det lundabaserade kretsloppsteknikföretaget EkoBalans Fenix AB. Företaget har tagit fram en världsunik teknik, kallad eco:N, för hållbar återvinning av kväve i fast form ur våta flöden och utvecklat gödselprodukter anpassade efter markens ekologi, lämpliga för regenerativt lantbruk med fokus på jordhälsa.

Samtalet leds av

Lotta Törner, VD Livsmedelsakademin.



The Conversation

The Conversation är Livsmedelsakademins samtalsserie för livsmedelsnäringen om framtidens mat, dryck och måltid. Här svarar våra inbjudna samtalspartner på brännande frågor utifrån ett givet ämne. Vi väljer våra gäster med omsorg, och garanterar ny kunskap och nya insikter. Samtalen är en del av arbetet mot vår vision om en innovativ, konkurrenskraftig och hållbar livsmedelsnäring.


Publicerat

i

, ,

av

Etiketter: