Nyheter

Om du vill prenumerera på Livsmedelsakademins nyhetsbrev kan du enkelt göra det -> HÄR

  • Matsvinn, lagstiftning och innovativa samarbeten på senaste Vd-nätverket

    Matsvinn, lagstiftning och innovativa samarbeten på senaste Vd-nätverket

    Biotech Heights är Tetra Paks och Lunds universitets nya forskningshubb som ska leda till nya alternativa lösningar inom hållbar produktion av livsmedel och material. Visionen är att alla ska äta […]

  • Riksdagsseminarium med Skånebönan

    Riksdagsseminarium med Skånebönan

    Som projektledare för Skånebönan var Livsmedelsakademin en av arrangörerna bakom ett riksdagsseminarium den 27 september, där syftet var att få politikens stöd för att öka odling och förädling av svenska […]

  • Välkommen! Hanna Savola

    Välkommen! Hanna Savola

    Vi har fått en ny kollega på Livsmedelsakademin. Här presenterar sig Hanna genom tre korta frågor. Livsmedelsakademins uppdrag är att bidra till en innovativ, konkurrenskraftig och hållbar livsmedelsnäring – med […]

  • Ny satsning påskyndar omställningen till ett mer hälsofrämjande matsystem

    Ny satsning påskyndar omställningen till ett mer hälsofrämjande matsystem

    En av vårt samhälles stora utmaningar är den accelererande ökningen av matrelaterad ohälsa – en av fyra personer riskerar idag att bli sjuk eller dö i förtid på grund av ohälsosamma matvanor. […]

  • Välkommen Kristina!

    Välkommen Kristina!

    Kristina Glantz är ny medarbetare på Livsmedelsakademin. Här kan du läsa om vad hon bidrar med till verksamheten och varför hon valde just Livsmedelsakademin. Jag kommer jobba som projektledare och […]

  • Vd-nätverket: Konsumtionsmönster hos Gen Z, makroekonomin 2024 & heta forskningsresultat

    Vd-nätverket: Konsumtionsmönster hos Gen Z, makroekonomin 2024 & heta forskningsresultat

    När vd-nätverket träffades på RISE i tittade vi närmare på RISE fokusområden inom livsmedel och förpackningar, fick en blick in i 2024 tillsammans med nationalekonomen Fredrik NG Andersson och tog […]

  • Skånebönan lyfter proteingrödor till riksdagsnivå

    Skånebönan lyfter proteingrödor till riksdagsnivå

    Den 27 september är Livsmedelsakademin en av arrangörerna bakom ett riksdagsseminarium där syftet är att få politikens stöd för att öka odling och förädling av svenska proteingrödor såsom ärtor och […]

  • Välkommen till riksdagsseminarium om potentialen i att öka svensk produktion av växtprotein!

    Välkommen till riksdagsseminarium om potentialen i att öka svensk produktion av växtprotein!

    Efterfrågan på produkter baserade på närodlade proteingrödor ökar. Parallellt behöver hela EU frigöra sig från sojaimport till djurfoder från andra sidan Atlanten. Det finns otaliga fördelar för Sverige att bli […]

  • Nu börjar vi transformera matsystemet

    Nu börjar vi transformera matsystemet

    Igår, den 24 augusti, avslutades Vinnovas lärprocess för transformation av matsystemet. Här har vi på Livsmedelsakademin deltagit tillsammans med 50 andra organisationer. Vi har fått ta del av verktyg och […]

  • Vi söker: Erfaren, modig & driven projektledare

    Vi söker: Erfaren, modig & driven projektledare

    Tänk, maten vi alla äter är en nyckel till både hållbar utveckling och hållbar tillväxt och vi är allt fler som upptäcker potentialen och förändringskraften i matsystemet. Ett av våra […]

  • Maten – en mycket envis följeslagare och en klockren framtidsbransch

    Maten – en mycket envis följeslagare och en klockren framtidsbransch

    Äta bör man annars…ja, ni vet. När modet växlar, när klimatet förändras, när teknik blir förlegad, när världsekonomin gungar står maten ändå alltid kvar – maten följer med oss in […]

  • Fyra snabba spaningar från Nordic Future Food

    Fyra snabba spaningar från Nordic Future Food

    När årets upplaga av Nordic Future Food gick av stapeln var vi där för att inspirera till ett hållbart matsystem, men också för att själva inspireras av allt nytt inom […]

  • Välkommen som partner hos oss: The Green Dairy

    Välkommen som partner hos oss: The Green Dairy

    ”Together with our customers we create plant-based cravings.” är ett bra sätt att väcka nyfikenhet kring vad man pysslar med, eller hur? Vi är glada att kunna välkomna The Green […]

  • Vd-nätverkets träff hos Tetra Pak lyfte fram vikten av innovation, partnerskap och beredskap för ett hållbart matsystem

    Vd-nätverkets träff hos Tetra Pak lyfte fram vikten av innovation, partnerskap och beredskap för ett hållbart matsystem

    En anrik resa jorden runt via förpackningslösningar, aktuella drivkrafter i branschen, hållbarhet på hög nivå, framtidsspaningar och fokus på både global innovation och Sveriges framtida civilförsvar – eftermiddagen gick fort […]

  • Våga fokusera för en kraftfull livsmedelsstrategi

    Våga fokusera för en kraftfull livsmedelsstrategi

    Regeringen har inlett ett arbete för att uppdatera Sveriges livsmedelsstrategi. Här är Livsmeselsakademins inspel till strategin. Det är inte läge att ta svensk livsmedelsproduktion för given. Vi behöver en blomstrande, […]

  • Workshop i Skånebönan samlade hela värdekedjan

    Workshop i Skånebönan samlade hela värdekedjan

    Den 8 maj samlade Livsmedelsakademin, LTH, SLU Alnarp och LRF Skåne fler än 50 personer från hela värdekedjan till en gemensam workshop. Syftet var att dela kunskap och få fram […]

  • Jobba med patent för ett tryggare samarbete

    Jobba med patent för ett tryggare samarbete

    Hur kan man samarbeta utan att avslöja för mycket affärshemligheter? Detta var huvudtemat på senaste träffen med vårt Innovationsnätverk hos AWA. Vi fick några goda råd på vägen:·       Sätt upp en […]

  • Stort intresse från äldreminister Anna Tenje kring Nollvisionen för undernäring hos äldre

    Stort intresse från äldreminister Anna Tenje kring Nollvisionen för undernäring hos äldre

    Nyligen var äldreminister Anna Tenje (M) på besök i Kävlinge kommun för att bland annat höra mer om vårt arbete Nollvisionen för undernäring hos äldre, där Kävlinge är en viktig […]

  • Omvärldsspaning med framtidens ledare

    Omvärldsspaning med framtidens ledare

    För att bli framgångsrik inom livsmedelsnäringen behöver man vara i framkant och ha förståelse för vad som kan komma runt hörnet. Därför är omvärldsspaning en viktig del i vårt utvecklingsprogram […]

  • #CirkuLärdom i matsystemet – Livsmedelsakademin talar på Nordic Future Food

    #CirkuLärdom i matsystemet – Livsmedelsakademin talar på Nordic Future Food

    Ses vi på Nordic Future Food i Stockholm 31 maj – 1 juni? Mängder av aktörer från hela livsmedelskedjan möts under två späckade dagar på både mässa och konferens. Listorna […]

  • En hubb som ska skapa: Kontakterna, Förflyttningen, Rösten och #CirkuLärdom

    En hubb som ska skapa: Kontakterna, Förflyttningen, Rösten och #CirkuLärdom

    Det finns stor outnyttjad potential till ökad hållbarhet i vårt nuvarande livsmedelsystem – linjära flöden där värdefulla resurser och synergier idag går förlorade kan ofta modifieras och recirkuleras. Det är […]

  • Skånebönan fick ny energi på årsdagen

    Skånebönan fick ny energi på årsdagen

    För ett år sedan startade Skånebönan, den handlingsplan som ska göra Skåne till en volymmässigt ledande region för nya växtproteiner och en attraktiv plats för nya samarbeten och satsningar kring […]

  • Festlig stämning på årsstämman

    Festlig stämning på årsstämman

    Vilken trevlig årsstämma det blev, och så kul att det var så många av våra nya och gamla partner som ville höra om året som gått, vara en del av […]

  • Höjd kompetens tack vare Kompetensframgången

    Höjd kompetens tack vare Kompetensframgången

    Utbildningar i ledarskap, riskanalys (HACCP) och de vanligaste Office-verktygen. Det är några av de utbildningar som anställda på ett antal små- och medelstora företag just nu erbjuds. Företagens kompetens- och […]

  • God kompetensförsörjning = framgångsfaktor

    God kompetensförsörjning = framgångsfaktor

    Tillgången till kompetens med rätt utbildning och erfarenhet är avgörande för livsmedelsbranschens konkurrenskraft. Men hur ser det egentligen ut nu och framåt? För att ta reda på det skickade Livsmedelsföretagen […]

  • Ett cirkulärt matsystem snabbare – tillsammans

    Ett cirkulärt matsystem snabbare – tillsammans

    Omställningen till en mer cirkulär ekonomi pågår redan. Kravet på hållbarhet genom cirkuläritet ökar på alla nivåer. Livsmedelsnäringen kan ligga i framkant, men då behövs samsyn och samarbete.   Därför finns […]

  • Omvänd pitch – ”Framtidens mat skapar vi tillsammans” 

    Omvänd pitch – ”Framtidens mat skapar vi tillsammans” 

    Genom GO-projektet fick Atria i onsdags möjlighet att träffa små företag för att diskutera utmaningar och möjligheter att mötas kring. Här är några nedslag i diskussionerna från mötet: Atria vill […]

  • Strålande samarbete kring Solbruk

    Strålande samarbete kring Solbruk

    1 mars hölls en sista workshop inom Solbruk, och igår skickades en projektansökan in till ERUF. Det förberedande arbetet har gått fort och på fem korta veckor har vi tillsammans […]

  • Tema  hållbart på senaste vd-nätverket

    Tema hållbart på senaste vd-nätverket

    Förra vd-nätverket för Livsmedelsakademins och Packbridges medlemmar handlade om hållbarhet kopplat till livsmedelsnäringen. För första gången fick vi också en presentation av den cirkulära utvecklingshubben för livsmedel som ska växa […]

  • Välkommen till en workshop om framtidens proteingrödor

    Välkommen till en workshop om framtidens proteingrödor

    Skånebönan är ett kraftsamlande initiativ med målet att Skåne ska bli en volymmässigt ledande region för nya växtproteiner, och en attraktiv plats för samarbeten och satsningar kring växtproteiner längs med […]

Tryckt material & publikationer

Nollvisionen presentationsmaterial

Ta del av vårt presentationsmaterial för Nollvisionen för undernäring hos äldre.

Om Livsmedelsakademin

Livsmedelsakademins årsredovisning och årsberättelse för 2020.

Läs mer om vår strategi och verksamhet i denna broschyr.

Slutrapport Plastprojekt 2019

I september 2018 fick Livsmedelsakademin, IUC Syd och Packbridge i uppdrag av Region Skåne att undersöka hur Skåne kan ta sig an problemen med ökade mängder plast i miljön, dels genom att ta tillvara på möjligheter att förbättra efterfrågan på återvunnen plast, dels genom att bidra till att nya nedbrytbara material för plast utvecklas. Läs resultaten av projektet här.

Färsk fisk från hav till bord – informationsmaterial

Ta del av och ladda ned informationsmaterial från vårt projekt för Färsk fisk från hav till ord. Om färsk lokal fisk, karta över skånska fiskeställen, med mera.

Event in Skåne Evenemangsguide

I denna guide får du hjälp med hur man kan lyfta ett evenemang med hjälp av lokal mat och dryck från Skåne. Från mindre möten till stora konferenser, konserter och festivaler.

Startguide – samarbete mellan restaurang och butik

I denna guide får du som krögare eller kock hjälp att komma igång med nya samarbeten kring försäljning av mat via eller i butik.