Nyheter

Om du vill prenumerera på Livsmedelsakademins nyhetsbrev kan du enkelt göra det -> HÄR

  • Fler insatser mot undernäring behövs i ny lag

    Fler insatser mot undernäring behövs i ny lag

    Den nya äldreomsorgslagen måste tydligt definiera mat och måltid som en omsorgsinsats, inte som en leveransservice, anser debattörer från Kävlinge kommun, Livsmedelsakademin och Rise. Sverige håller på att få en helt […]

  • Omvänd pitch med Orkla Foods Sverige

    Omvänd pitch med Orkla Foods Sverige

    I slutet av oktober träffades ett 15-tal små livsmedelsföretag och Orkla Foods Sverige för att se hur det skulle kunna bli ett samarbete dem emellan. Diskussionerna synliggjorde både behov och […]

  • Vatten som resurs på senaste FoU-nätverket

    Vatten som resurs på senaste FoU-nätverket

    Livsmedelsindustrin är extremt beroende av tillgången till vatten. Undersökningar visar att industrin i genomsnitt klarar sig i ungefär tre timmar utan vatten, klart kortare tid än de flesta andra industrier. […]

  • Livsmedelsakademins vd slutar

    Livsmedelsakademins vd slutar

    Livsmedelsakademins vd Lotta Törner har beslutat sig för att gå vidare till nya arbetsuppgifter. Vi beklagar detta, och önskar henne samtidigt lycka till. Lotta kommer vara kvar som senior rådgivare […]

  • Nya talanger i Framtidens Ledare

    Nya talanger i Framtidens Ledare

    Nu har den sjätte omgången av vårt ledarskapsprogram Framtidens Ledare startat!  14 ambitiösa, engagerade och drivande personer från sex olika bolag deltar. Programmet sträcker sig över 12 månader och innehåller […]

  • Endast ett fåtal kommuner vet vad undernäring hos äldre kostar

    Endast ett fåtal kommuner vet vad undernäring hos äldre kostar

    95 procent av Sveriges kommuner har rutiner för att förebygga undernäring hos äldre som är inskrivna i den kommunala omsorgen. Men endast 23 procent vet hur många av de äldre som […]

  • Många hållbara initiativ på gång

    Många hållbara initiativ på gång

    Hållbarhetsarbete och ökad vinst kan gå hand i hand. Hur detta går till diskuteras i vårt projekt GO. Vi ser många goda exempel på initiativ och vilja till hållbar utveckling […]

  • Kompetensframgången hos Nablus Mejeri

    Kompetensframgången hos Nablus Mejeri

    Bättre organisering, ökad effektivitet och fokus på visionen. Detta och lite till är resultatet från de workshops som vi genomfört tillsammans med Nablus mejeri under sommaren i projektet Kompetensframgången. Familjeföretaget Nablus […]

  • Skåne ska bli Sveriges ledande region för växtprotein

    Skåne ska bli Sveriges ledande region för växtprotein

    Skånes ledande aktörer i livsmedelsnäringen ställde sig igår bakom handlingsplanen Skånebönan. Nu ska ett stort antal aktiviteter genomföras för att öka odlingen av proteingrödor och att bygga ut vidareförädlingen. Mötet […]

  • Politiker vill samarbeta för att få ner elpriset

    Politiker vill samarbeta för att få ner elpriset

    Vid ett möte idag enades skånska riksdagspolitiker från olika partier om att göra gemensam sak för att få ner de höga elpriserna i södra Sverige. Mötet ledde till en insikt […]

  • Några röster om de höga elpriserna i södra Sverige

    Några röster om de höga elpriserna i södra Sverige

    Skånska företagsledare inom livsmedelsnäringen gör nu gemensamt upprop kring de höga elpriserna i Södra Sverige. Här kan du läsa citat från några av dem om hur de drabbas och vad […]

  • Skånsk livsmedelsnäring och politik kräver omedelbara åtgärder kring elpriset

    Skånsk livsmedelsnäring och politik kräver omedelbara åtgärder kring elpriset

    Skånska livsmedelsnäringen går på knäna på grund av de höga elpriserna. I slutänden drabbar det konsumenter i hela Sverige med kraftigt höjda matpriser. Redan i år har matpriserna ökat med […]

  • Pressinbjudan med anledning om de höga elpriserna i södra Sverige

    Pressinbjudan med anledning om de höga elpriserna i södra Sverige

    Det är ett akut läge för livsmedelsnäringen i södra Sverige. De skenande elpriserna påverkar inte bara livsmedelsföretagens lönsamhet och möjligheter att investera i fossilfri produktion. De snedställer också konkurrensen mellan […]

  • Möjligheter till kompetensförstärkning

    Möjligheter till kompetensförstärkning

    För att kunna växa och vara fortsatt konkurrenskraftigt som företag är det viktigt med rätt kompetens. Vi på Livsmedelsakademin har för tillfället två fina möjligheter kring kompetensutveckling som riktar sig […]

  • Växtprotein – en framtidsbransch i Skåne

    Växtprotein – en framtidsbransch i Skåne

    Marknaden för växtbaserade proteinprodukter spås en tillväxt på uppåt 20 procent per år. Men i nuläget produceras det mesta utomlands. Den 28 april beslutade Livsmedelsakademin och flera tunga regionala aktörer […]

  • Hållbarhet viktigast för tillväxt inom livsmedelsnäringen

    Hållbarhet viktigast för tillväxt inom livsmedelsnäringen

    Små och medelstora livsmedelsföretag tror att hållbarhetsarbete är deras starkaste konkurrenskraft, det visar en enkätundersökning med 27 företag i Skåne som Livsmedelsakademin, Packbridge och Krinova har gjort. 18 av de […]

  • De outnyttjade resurserna kan vara lösningen på många stora samhällsproblem

    De outnyttjade resurserna kan vara lösningen på många stora samhällsproblem

    Vad som började som ett spännande och brännande ämne, gick på kort tid till att bli glödhett. Från att vi började planera The Conversation med temat restflöden och sidoströmmar, så […]

  • Välkommen Pernilla, ny projektledare på Livsmedelsakademin!

    Välkommen Pernilla, ny projektledare på Livsmedelsakademin!

    Det är med glädje vi presenterar vår nya medarbetare Pernilla Fagerlin till Livsmedelsakademin! Pernilla kommer från en bakgrund med erfarenhet från flera företag inom livsmedelsindustrin. Hos oss kommer hon bland […]

  • Kroppsideal och bantningspress försvinner inte med åldern

    Kroppsideal och bantningspress försvinner inte med åldern

    Studier visar att kroppsideal inte har så mycket med ålder att göra. Anorexi uppskattas vara lika vanligt i åldersgruppen över 80 år som i gruppen 22 – 32 år. Vårdpersonal […]

  • Intervjuer anger inriktning för ett cirkulärt utvecklingscentrum

    Intervjuer anger inriktning för ett cirkulärt utvecklingscentrum

    I en cirkulär ekonomi går ingenting i produktionskedjan till spillo. Spill kan snarare bli en resurs för företaget självt eller för andra inom eller utom branschen och omvandlas till nya […]

  • Strategi, inspiration och konjunkturer på årets första vd-nätverk

    Det var mer än två år sedan vi kunde träffas fysiskt i vårt vd-nätverk, men i torsdags var det dags med Orkla som värd. Vd-ar i Livsmedelsakademins och Packbridges partnerföretag […]

  • Mer kunskap och tid hos de äldre kan minska undernäringen

    Mer kunskap och tid hos de äldre kan minska undernäringen

    Personal och ledning inom äldreomsorgen vill öka sin kompetens inom mat, måltider och nutrition för äldre, men mest behöver de rutiner och tid för att kunna omsätta kunskap i det […]

  • Ny omgång av Framtidens Ledare

    Ny omgång av Framtidens Ledare

    Nu är det dags igen! I oktober 2022 startar vi igång den sjätte omgången av det uppskattade utvecklingsprogrammet Framtidens Ledare. I år har programmet uppgraderats för att möta de stora […]

  • Utnyttja restflöden & minimera spill – framtidens bästa affär?

    Utnyttja restflöden & minimera spill – framtidens bästa affär?

    I årets första samtal ska vi titta närmare på den del av livsmedelsproduktionen som kallas restflöden, eller helt enkelt spill. Tillsammans med våra gäster ska vi utforska vilka möjligheter, men […]

  • Livsmedelsforskning på Max IV för en innovativ framtid

    Livsmedelsforskning på Max IV för en innovativ framtid

    Årets sista The Conversation samtal var minst sagt brännande när temat var framtiden. Vad går det att göra med våra livsmedel, och hur kan vi ta fram framtidens livsmedel? Och […]

  • Viktiga lärdomar i kampen mot undernäring

    Viktiga lärdomar i kampen mot undernäring

    Nollvisionen för undernäring hos äldre är just nu vårt största nationella projekt. Undernäring skördar liv, orsakar lidande och kostar mycket pengar för samhället. Visionen är att ingen äldre i Sverige […]

  • Välkommen Douglas, ny projektledare på Livsmedelsakademin

    Välkommen Douglas, ny projektledare på Livsmedelsakademin

    Det känns kul att få avsluta året med att presentera ytterligare ett tillskott till Livsmedelsakademin. Douglas Almquist har arbetat inom både privat och offentlig sektor och kommer att jobba som […]

  • Max IV gör det osynliga synligt

    Max IV gör det osynliga synligt

    Vi har kommit fram till årets sista del i vår samtalsserie The Conversation och denna gång ska vi dyka djupare ner i våra livsmedel. Vi är en befolkning som växer […]

  • Budskapen var tydliga under riksdagswebinariet om att förebygga undernäring hos äldre

    Budskapen var tydliga under riksdagswebinariet om att förebygga undernäring hos äldre

    Riksdagswebinariet som arrangerades av Livsedelsakademin, tillsammans med riksdagsledamöterna Acko Ankarberg Johansson (KD) och Mtas Wiking (S) som värdar, lyfte frågan om undernäring hos äldre. Samtalet handlade om vilka åtgärder som […]

  • Nu uppgraderar vi vår visuella identitet

    Nu uppgraderar vi vår visuella identitet

    Under de senaste åren har Livsmedelsakademins arbete fokuserat alltmer på frågor som bidrar till en ökad hållbarhet och minskad klimatpåverkan. Inte minst handlar det om att hitta nya innovativa sätt […]

Tryckt material & publikationer

Nollvisionen presentationsmaterial

Ta del av vårt presentationsmaterial för Nollvisionen för undernäring hos äldre.

Om Livsmedelsakademin

Livsmedelsakademins årsredovisning och årsberättelse för 2020.

Läs mer om vår strategi och verksamhet i denna broschyr.

Slutrapport Plastprojekt 2019

I september 2018 fick Livsmedelsakademin, IUC Syd och Packbridge i uppdrag av Region Skåne att undersöka hur Skåne kan ta sig an problemen med ökade mängder plast i miljön, dels genom att ta tillvara på möjligheter att förbättra efterfrågan på återvunnen plast, dels genom att bidra till att nya nedbrytbara material för plast utvecklas. Läs resultaten av projektet här.

Färsk fisk från hav till bord – informationsmaterial

Ta del av och ladda ned informationsmaterial från vårt projekt för Färsk fisk från hav till ord. Om färsk lokal fisk, karta över skånska fiskeställen, med mera.

Event in Skåne Evenemangsguide

I denna guide får du hjälp med hur man kan lyfta ett evenemang med hjälp av lokal mat och dryck från Skåne. Från mindre möten till stora konferenser, konserter och festivaler.

Startguide – samarbete mellan restaurang och butik

I denna guide får du som krögare eller kock hjälp att komma igång med nya samarbeten kring försäljning av mat via eller i butik.