Vd-nätverkets träff hos Tetra Pak lyfte fram vikten av innovation, partnerskap och beredskap för ett hållbart matsystem

En anrik resa jorden runt via förpackningslösningar, aktuella drivkrafter i branschen, hållbarhet på hög nivå, framtidsspaningar och fokus på både global innovation och Sveriges framtida civilförsvar – eftermiddagen gick fort och diskussionerna engagerade när Livsmedelsakademins och Packbridges gemensamma vd-nätverk träffades på Tetra Pak i Lund.

Godbitar att ta med sig hem från nätverksträffen blev bland annat:
• Företag kan fungera som katalysatorer för hållbar utveckling
”Innovation partnership is key” – vi blir som bäst när vi tar oss an utmaningar tillsammans
• Det är smart att använda sig av cirkulära affärsmodeller där egna restflöden blir resurser och skapar lönsamhet.
• Livsmedelsbranschen har en roll i det framtida civilförsvaret, men vi vet ännu inte exakt hur den ser ut.

Livsmedelsbranschens roll i det svenska civilförsvaret
Vi bjöd in Länsstyrelsen i Skåne för en diskussion kring försörjningsförmåga, beredskap och livsmedelsbranschens roll i Sveriges framtida civilförsvar. Vårt land står mitt uppe i processen att bygga upp ett nytt civilförsvar och det pågår ett intensivt och mångdimensionellt arbete för att tydliggöra rollfördelningen i samhället och näringslivet. Åsa Lindberg, Landsbygdsdirektör, klargjorde att ”I civila kriser ska Försvarsmakten stödja civilsamhället. I krig ska civilsamhället stödja Försvarsmakten och helt nya förordningar träder i kraft.”. Vd-nätverket fick möjlighet att bidra in till arbetet med tankar, behov och förslag och vi kom överens om att fortsätta samarbeta kring rollfördelning, ansvar och möjligheter.

Från rest till resurs med The Green Dairy
En av Livsmedelsakademins nya medlemmar bjöd som avslutning på en riktig #CirkuLärdom. Catarina Englund, vd på The Green Dairy Innovation AB i Karlshamn, gav oss en inblick i deras resa där cirkulära lösningar och egna restströmmar lyfte dem från ett affärsområde till tre – baserat på samma mängd råvara. Cirkulärt och supersmart.

Stort tack Marie Sandin, för att vi fick ett så fantastiskt fint mottagande, givande samtal och mumsigt mingel.

Publicerat

i

av

Etiketter: