kundvagn och kvinna i närbild, Ingrid

Maten – en mycket envis följeslagare och en klockren framtidsbransch

Äta bör man annars…ja, ni vet. När modet växlar, när klimatet förändras, när teknik blir förlegad, när världsekonomin gungar står maten ändå alltid kvar – maten följer med oss in i framtiden, alltid.
 
Mat är modernare och mer spännande än någonsin tidigare. Food tech, functional foods, preventiv hälsa, cirkuläriet, regenerativ produktion, hållbar tillväxt, bioekonomi, spårbarhet och hållbarhet – matsystemet slukar allt fler yrkeskategorier och nu gäller det att hjälpa omvärlden att få upp ögonen för alla dessa möjligheter och säkra upp kompetensförsörjningen.
 
Framtidens matsystem är smart, cirkulärt och spårbart. Dagens spillflöden är tack och lov hopplöst omoderna – tiden när vi bara tar vara på en bråkdel av näringen i det vi odlar är med nödvändighet över och nu behöver vi ge plats för innovationerna, skapa relationerna och våga testa vägarna som omvandlar våra rester till nya matresurser.
    
Med hjälp av AI och digitalisering växer möjligheterna fram att fånga upp, analysera och anpassa varje led i värdekedjan. Det handlar om precisionsodling där vatten och näring fördelas efter behov, om att förutsäga och kompensera för olikheter i beredningen för att få samma smak och konsistens på sin produkt oavsett var och när råvarorna odlats och att få hjälp att äta sig frisk med individuellt designade måltider. Endast fantasin sätter gränsen.
 
Forskaren och hållbarhetsprofilen Johan Rockström sitter i vår partner Tetra Pak’s Advisory Panel och han står för ett av de mest inspirerande citaten jag har hört på länge: ”Knäcker vi matfrågan så knäcker vi klimatfrågan.” Det ni! Framtidens matsystem är en del av lösningen och med det önskar jag och hela Livsmedelsakademin er en riktigt fin sommar.


Publicerat

i

av

Etiketter: