Kvinnor som står i grupp och lyssnar på en som pratar

Jobba med patent för ett tryggare samarbete

Hur kan man samarbeta utan att avslöja för mycket affärshemligheter? Detta var huvudtemat på senaste träffen med vårt Innovationsnätverk hos AWA. Vi fick några goda råd på vägen:
·       Sätt upp en bevakning av ditt patent. Det kan också vara ett sätt att hitta samarbetspartner, kanske en forskare i Japan?
·       Små bolag måste ofta samarbeta med andra – skriv avtal!
·       Går det inte att skydda själva produkten, t ex ett recept, kan man skydda själva processen. Kalles Kaviar är ett sådant exempel.
·       Prata inte om allt i ett samarbete, välj.

LU Holding var med och berättade om Lärarundantaget, som säger att forskare och lärare äger sin egen forskning. När det är dags att gå från idé till verkstad, finns LU Holding där med rådgivning och kan investera i idén om de ser att där finns affärspotential. De tittar på marknaden, skalbarhet, potential för internationalisering, hållbarhet och unika fördelar, men inte minst på teamet bakom.

Och så fick vi lära oss att ursprunget till patent kommer från matvärlden. I gamla Grekland fick kockar som kommit på ett nytt recept ensamrätt på detta under ett års tid.

Innovationsnätverket är öppet för Livsmedelsakademins partner.


Publicerat

i

av

Etiketter: