Fyra snabba spaningar från Nordic Future Food

När årets upplaga av Nordic Future Food gick av stapeln var vi där för att inspirera till ett hållbart matsystem, men också för att själva inspireras av allt nytt inom mat och dryck.

1) Krav på digitala produktpass (DPP) är en del av EUs Green Deal och de välbekanta streckkoderna på våra varor kommer inom överskådlig framtid att ersättas av QR-koder med information och spårbarhet för hela produktens livscykel.

2) I Sverige är vi bra på mycket, men vi är inget vidare på cirkuläritet, än. Knappt 4 % av de resurser vi använder i Sverige idag re-cirkuleras. Fatta vilka enorma vinster som finns att hämta genom att låta rester bli resurser!

3) Rscued räddar bananer och uppmärksammar omvärlden på att ”40 % av all frukt som odlas slängs. Det är sjukt!” Rscued skickade ett rop på bananskalningshjälp…

4) När Kairos Future spanar på nutidens mat uppmärksammas vi till exempel på att vi i pandemins spår fortsätter att äta många måltider ensamma TROTS att forskningen tydligt visar att den sociala aspekten av att äta tillsammans är starkt hälsofrämjande för oss människor. Vi bör hålla ett öga på den elsparande maten (inga långkok när elräkningen går i taket inte) och de menar även att det finns en smygande trend att fler unga satsar på lantbruk ”Det är hippt att vara bonde nu”.


Publicerat

i

av

Etiketter: