Om du vill prenumerera på Livsmedelsakademins nyhetsbrev kan du enkelt göra det -> HÄR
-
En verktygslåda för ett näringsrikt åldrande
Sedan 2019 när Nollvisionen för undernäring hos äldre startades upp har vi samlat på oss en hel del kunskap inom ämnet. Vi vill inte att allt vi upptäckt och lärt […]
-
Hela värdekedjan för växtbaserat under lupp på årets första innovationsnätverk
I Skåne finns både teknik, kunskap och drivkraft att omvandla växtriket till fantastiska livsmedel och innovationer. Detta fick vi goda exempel på vid årets första innovationsnätverk på Lunds universitet/LTH i […]
-
Småskalig lösning för beredning av proteingrödor
Körslätts gård i Kvidinge är en ekologisk lokal kraft i det gröna proteinskiftet. Här odlar Magnus och Lotta bland annat gröna ärter och lupiner. Den 8 mars var projektet Skånebönan […]
-
Workshop för att förstå varför individen gör ohälsosamma val
Den 12 mars genomförde PUSH sin första workshop med externa aktörer. Fokus låg på att förstå varför individen gör ohälsosamma val, bland annat genom att identifiera de hinder som finns […]
-
Kostnaden för undernäring är högre än bara mänskligt lidande
Undernäring påverkar både hälsa och livskvalitet, och många går ofrivilligt ner i vikt när de blir äldre. Undernäringen kommer ofta smygande, redan medan man bor i det egna hemmet, och […]
-
Nu ska det gå att beräkna besparingar i arbetet mot undernäring
Undernäring hos äldre är ett dolt folkhälsoproblem som kostar enorma summor för samhället, men exakt hur mycket är det ingen som vet. Detta kan vara en av anledningarna till att […]
-
Studenter skapar frestelser på rester
När initiativet Cirkulär utvecklingshubb för livsmedel startade upp för ett år sedan blev en av de första aktiviteterna ett samarbete med Food Product Development på Department of Process and Life […]
-
Vårprogrammet i Cirkulära hubben
Vilket första år vi hade med Cirkulära utvecklingshubben! Stort TACK för alla spännande samtal och möten under året som gått. Nu är vi i full gång och har redan kommit […]
-
Matsystemet ska bli hälsosammare – PUSH knyter samman nya innovativa insatser
Spel som får barn att våga testa nya smaker; en innovativ skolkafeteria som får ungdomar att vilja välja mer hållbara alternativ och en digital receptdatabas för behandling av magproblem och […]
-
Svårt beräkna kostanden för undernäring, men helt nödvändigt
Det finns ingen helhetsbild av vad undernäringen bland äldre i Sverige kostar och inte heller ett tydligt sätt att beräkna kostnaderna i relation till förebyggande insatser. I Nollvisionen har vi […]
-
Hälsofrämjande budskap till seniorer
Vilken typ av budskap och kommunikationssätt är effektivast för att förmedla hälsoinformation till seniorer? Vad skapar mest nyfikenhet och intresse? Och hur genererar vi konkreta handlingar och beteendeförändringar? Under de […]
-
Matsvinn, lagstiftning och innovativa samarbeten på senaste Vd-nätverket
Biotech Heights är Tetra Paks och Lunds universitets nya forskningshubb som ska leda till nya alternativa lösningar inom hållbar produktion av livsmedel och material. Visionen är att alla ska äta […]
-
Riksdagsseminarium med Skånebönan
Som projektledare för Skånebönan var Livsmedelsakademin en av arrangörerna bakom ett riksdagsseminarium den 27 september, där syftet var att få politikens stöd för att öka odling och förädling av svenska […]
-
Välkommen! Hanna Savola
Vi har fått en ny kollega på Livsmedelsakademin. Här presenterar sig Hanna genom tre korta frågor. Livsmedelsakademins uppdrag är att bidra till en innovativ, konkurrenskraftig och hållbar livsmedelsnäring – med […]
-
Ny satsning påskyndar omställningen till ett mer hälsofrämjande matsystem
En av vårt samhälles stora utmaningar är den accelererande ökningen av matrelaterad ohälsa – en av fyra personer riskerar idag att bli sjuk eller dö i förtid på grund av ohälsosamma matvanor. […]
-
Välkommen Kristina!
Kristina Glantz är ny medarbetare på Livsmedelsakademin. Här kan du läsa om vad hon bidrar med till verksamheten och varför hon valde just Livsmedelsakademin. Jag kommer jobba som projektledare och […]
-
Vd-nätverket: Konsumtionsmönster hos Gen Z, makroekonomin 2024 & heta forskningsresultat
När vd-nätverket träffades på RISE i tittade vi närmare på RISE fokusområden inom livsmedel och förpackningar, fick en blick in i 2024 tillsammans med nationalekonomen Fredrik NG Andersson och tog […]
-
Skånebönan lyfter proteingrödor till riksdagsnivå
Den 27 september är Livsmedelsakademin en av arrangörerna bakom ett riksdagsseminarium där syftet är att få politikens stöd för att öka odling och förädling av svenska proteingrödor såsom ärtor och […]
-
Välkommen till riksdagsseminarium om potentialen i att öka svensk produktion av växtprotein!
Efterfrågan på produkter baserade på närodlade proteingrödor ökar. Parallellt behöver hela EU frigöra sig från sojaimport till djurfoder från andra sidan Atlanten. Det finns otaliga fördelar för Sverige att bli […]
-
Nu börjar vi transformera matsystemet
Igår, den 24 augusti, avslutades Vinnovas lärprocess för transformation av matsystemet. Här har vi på Livsmedelsakademin deltagit tillsammans med 50 andra organisationer. Vi har fått ta del av verktyg och […]
-
Vi söker: Erfaren, modig & driven projektledare
Tänk, maten vi alla äter är en nyckel till både hållbar utveckling och hållbar tillväxt och vi är allt fler som upptäcker potentialen och förändringskraften i matsystemet. Ett av våra […]
-
Maten – en mycket envis följeslagare och en klockren framtidsbransch
Äta bör man annars…ja, ni vet. När modet växlar, när klimatet förändras, när teknik blir förlegad, när världsekonomin gungar står maten ändå alltid kvar – maten följer med oss in […]
-
Fyra snabba spaningar från Nordic Future Food
När årets upplaga av Nordic Future Food gick av stapeln var vi där för att inspirera till ett hållbart matsystem, men också för att själva inspireras av allt nytt inom […]
-
Välkommen som partner hos oss: The Green Dairy
”Together with our customers we create plant-based cravings.” är ett bra sätt att väcka nyfikenhet kring vad man pysslar med, eller hur? Vi är glada att kunna välkomna The Green […]
-
Vd-nätverkets träff hos Tetra Pak lyfte fram vikten av innovation, partnerskap och beredskap för ett hållbart matsystem
En anrik resa jorden runt via förpackningslösningar, aktuella drivkrafter i branschen, hållbarhet på hög nivå, framtidsspaningar och fokus på både global innovation och Sveriges framtida civilförsvar – eftermiddagen gick fort […]
-
Våga fokusera för en kraftfull livsmedelsstrategi
Regeringen har inlett ett arbete för att uppdatera Sveriges livsmedelsstrategi. Här är Livsmeselsakademins inspel till strategin. Det är inte läge att ta svensk livsmedelsproduktion för given. Vi behöver en blomstrande, […]
-
Workshop i Skånebönan samlade hela värdekedjan
Den 8 maj samlade Livsmedelsakademin, LTH, SLU Alnarp och LRF Skåne fler än 50 personer från hela värdekedjan till en gemensam workshop. Syftet var att dela kunskap och få fram […]
-
Jobba med patent för ett tryggare samarbete
Hur kan man samarbeta utan att avslöja för mycket affärshemligheter? Detta var huvudtemat på senaste träffen med vårt Innovationsnätverk hos AWA. Vi fick några goda råd på vägen:· Sätt upp en […]
-
Stort intresse från äldreminister Anna Tenje kring Nollvisionen för undernäring hos äldre
Nyligen var äldreminister Anna Tenje (M) på besök i Kävlinge kommun för att bland annat höra mer om vårt arbete Nollvisionen för undernäring hos äldre, där Kävlinge är en viktig […]
-
Omvärldsspaning med framtidens ledare
För att bli framgångsrik inom livsmedelsnäringen behöver man vara i framkant och ha förståelse för vad som kan komma runt hörnet. Därför är omvärldsspaning en viktig del i vårt utvecklingsprogram […]
Tryckt material & publikationer
Nollvisionen presentationsmaterial
Ta del av vårt presentationsmaterial för Nollvisionen för undernäring hos äldre.
Om Livsmedelsakademin
Livsmedelsakademins årsredovisning och årsberättelse för 2020.
Läs mer om vår strategi och verksamhet i denna broschyr.
Slutrapport Plastprojekt 2019
I september 2018 fick Livsmedelsakademin, IUC Syd och Packbridge i uppdrag av Region Skåne att undersöka hur Skåne kan ta sig an problemen med ökade mängder plast i miljön, dels genom att ta tillvara på möjligheter att förbättra efterfrågan på återvunnen plast, dels genom att bidra till att nya nedbrytbara material för plast utvecklas. Läs resultaten av projektet här.
Färsk fisk från hav till bord – informationsmaterial
Ta del av och ladda ned informationsmaterial från vårt projekt för Färsk fisk från hav till ord. Om färsk lokal fisk, karta över skånska fiskeställen, med mera.
Event in Skåne Evenemangsguide
I denna guide får du hjälp med hur man kan lyfta ett evenemang med hjälp av lokal mat och dryck från Skåne. Från mindre möten till stora konferenser, konserter och festivaler.
Startguide – samarbete mellan restaurang och butik
I denna guide får du som krögare eller kock hjälp att komma igång med nya samarbeten kring försäljning av mat via eller i butik.