Om du vill prenumerera på Livsmedelsakademins nyhetsbrev kan du enkelt göra det -> HÄR
-
Workshop i Skånebönan samlade hela värdekedjan
Den 8 maj samlade Livsmedelsakademin, LTH, SLU Alnarp och LRF Skåne fler än 50 personer från hela värdekedjan till en gemensam workshop. Syftet var att dela kunskap och få fram […]
-
Jobba med patent för ett tryggare samarbete
Hur kan man samarbeta utan att avslöja för mycket affärshemligheter? Detta var huvudtemat på senaste träffen med vårt Innovationsnätverk hos AWA. Vi fick några goda råd på vägen:· Sätt upp en […]
-
Stort intresse från äldreminister Anna Tenje kring Nollvisionen för undernäring hos äldre
Nyligen var äldreminister Anna Tenje (M) på besök i Kävlinge kommun för att bland annat höra mer om vårt arbete Nollvisionen för undernäring hos äldre, där Kävlinge är en viktig […]
-
Omvärldsspaning med framtidens ledare
För att bli framgångsrik inom livsmedelsnäringen behöver man vara i framkant och ha förståelse för vad som kan komma runt hörnet. Därför är omvärldsspaning en viktig del i vårt utvecklingsprogram […]
-
#CirkuLärdom i matsystemet – Livsmedelsakademin talar på Nordic Future Food
Ses vi på Nordic Future Food i Stockholm 31 maj – 1 juni? Mängder av aktörer från hela livsmedelskedjan möts under två späckade dagar på både mässa och konferens. Listorna […]
-
En hubb som ska skapa: Kontakterna, Förflyttningen, Rösten och #CirkuLärdom
Det finns stor outnyttjad potential till ökad hållbarhet i vårt nuvarande livsmedelsystem – linjära flöden där värdefulla resurser och synergier idag går förlorade kan ofta modifieras och recirkuleras. Det är […]
-
Skånebönan fick ny energi på årsdagen
För ett år sedan startade Skånebönan, den handlingsplan som ska göra Skåne till en volymmässigt ledande region för nya växtproteiner och en attraktiv plats för nya samarbeten och satsningar kring […]
-
Festlig stämning på årsstämman
Vilken trevlig årsstämma det blev, och så kul att det var så många av våra nya och gamla partner som ville höra om året som gått, vara en del av […]
-
Höjd kompetens tack vare Kompetensframgången
Utbildningar i ledarskap, riskanalys (HACCP) och de vanligaste Office-verktygen. Det är några av de utbildningar som anställda på ett antal små- och medelstora företag just nu erbjuds. Företagens kompetens- och […]
-
God kompetensförsörjning = framgångsfaktor
Tillgången till kompetens med rätt utbildning och erfarenhet är avgörande för livsmedelsbranschens konkurrenskraft. Men hur ser det egentligen ut nu och framåt? För att ta reda på det skickade Livsmedelsföretagen […]
-
Ett cirkulärt matsystem snabbare – tillsammans
Omställningen till en mer cirkulär ekonomi pågår redan. Kravet på hållbarhet genom cirkuläritet ökar på alla nivåer. Livsmedelsnäringen kan ligga i framkant, men då behövs samsyn och samarbete. Därför finns […]
-
Omvänd pitch – ”Framtidens mat skapar vi tillsammans”
Genom GO-projektet fick Atria i onsdags möjlighet att träffa små företag för att diskutera utmaningar och möjligheter att mötas kring. Här är några nedslag i diskussionerna från mötet: Atria vill […]
-
Strålande samarbete kring Solbruk
1 mars hölls en sista workshop inom Solbruk, och igår skickades en projektansökan in till ERUF. Det förberedande arbetet har gått fort och på fem korta veckor har vi tillsammans […]
-
Tema hållbart på senaste vd-nätverket
Förra vd-nätverket för Livsmedelsakademins och Packbridges medlemmar handlade om hållbarhet kopplat till livsmedelsnäringen. För första gången fick vi också en presentation av den cirkulära utvecklingshubben för livsmedel som ska växa […]
-
Välkommen till en workshop om framtidens proteingrödor
Skånebönan är ett kraftsamlande initiativ med målet att Skåne ska bli en volymmässigt ledande region för nya växtproteiner, och en attraktiv plats för samarbeten och satsningar kring växtproteiner längs med […]
-
Välkommen Emma, ny Kommunikatör/Projektledare på Livsmedelsakademin!
Livsmedelsakademin satsar på både cirkuläritet och kommunikation – vi välkomnar Emma Rydström, en erfaren projektledare och kommunikatör med hållbarhetsfokus till teamet. Vad ska du göra på Livsmedelsakademin? Jag kliver rakt in […]
-
Välkommen Sara, kommunikatörspraktikant på Livsmedelsakademin!
Det är med stor glädje vi presenterar Sara Tenor som kommer göra en praktiktermin hos oss på Livsmedelsakademin. Vad ska du göra på Livsmedelsakademin? Jag ska praktisera i rollen som kommunikatör […]
-
Svenska livsmedelsföretag tvingas bli elproducenter för att överleva
Sverige behöver öka sin livsmedelsförsörjning, och en säker elförsörjning är en förutsättning för att livsmedelsföretag ska kunna växa och våga investera. Detta var ett viktigt budskap som Livsmedelsakademin gav Socialdemokraternas […]
-
Avsiktligt ledarskap hos Framtidens Ledare
Proaktivitet, att kommunicera med genomslag och personligt varumärke. Detta och mycket annat diskuterades under andra träffen i vårt program Framtidens Ledare. Denna träff var ett internat på hotellet Fritiden i […]
-
Vi söker en vass kommunikatör som är van projektledare
Livsmedelsnäringen har förutsättningar att bli en innovativ tillväxtmotor för Sverige och visa vägen till en hållbar grön omställning. Bland annat finns en enorm potential i spillet från livsmedelsproduktionen som kan omvandlas […]
-
Gör gröna val till en vana
”Företag kan göra de gröna valen, men det är inte lätt att ändra gamla vanor. Därför vill jag lära mig om hållbar tillväxt tidigt, och projektet GO- kändes som en […]
-
Livsmedelsakademin leder satsning om preventiv hälsa genom mat
21 november 2022 Det behövs ett nytt recept för matsystemet. Därför samlar nu Vinnova målmedvetna och kreativa aktörer som vill bidra till ett hållbart och konkurrenskraftigt matsystem. Fem spetsområden har […]
-
Fler insatser mot undernäring behövs i ny lag
Den nya äldreomsorgslagen måste tydligt definiera mat och måltid som en omsorgsinsats, inte som en leveransservice, anser debattörer från Kävlinge kommun, Livsmedelsakademin och Rise. Sverige håller på att få en helt […]
-
Omvänd pitch med Orkla Foods Sverige
I slutet av oktober träffades ett 15-tal små livsmedelsföretag och Orkla Foods Sverige för att se hur det skulle kunna bli ett samarbete dem emellan. Diskussionerna synliggjorde både behov och […]
-
Vatten som resurs på senaste FoU-nätverket
Livsmedelsindustrin är extremt beroende av tillgången till vatten. Undersökningar visar att industrin i genomsnitt klarar sig i ungefär tre timmar utan vatten, klart kortare tid än de flesta andra industrier. […]
-
Livsmedelsakademins vd slutar
Livsmedelsakademins vd Lotta Törner har beslutat sig för att gå vidare till nya arbetsuppgifter. Vi beklagar detta, och önskar henne samtidigt lycka till. Lotta kommer vara kvar som senior rådgivare […]
-
Nya talanger i Framtidens Ledare
Nu har den sjätte omgången av vårt ledarskapsprogram Framtidens Ledare startat! 14 ambitiösa, engagerade och drivande personer från sex olika bolag deltar. Programmet sträcker sig över 12 månader och innehåller […]
-
Endast ett fåtal kommuner vet vad undernäring hos äldre kostar
95 procent av Sveriges kommuner har rutiner för att förebygga undernäring hos äldre som är inskrivna i den kommunala omsorgen. Men endast 23 procent vet hur många av de äldre som […]
-
Många hållbara initiativ på gång
Hållbarhetsarbete och ökad vinst kan gå hand i hand. Hur detta går till diskuteras i vårt projekt GO. Vi ser många goda exempel på initiativ och vilja till hållbar utveckling […]
-
Kompetensframgången hos Nablus Mejeri
Bättre organisering, ökad effektivitet och fokus på visionen. Detta och lite till är resultatet från de workshops som vi genomfört tillsammans med Nablus mejeri under sommaren i projektet Kompetensframgången. Familjeföretaget Nablus […]
Tryckt material & publikationer
Nollvisionen presentationsmaterial
Ta del av vårt presentationsmaterial för Nollvisionen för undernäring hos äldre.
Om Livsmedelsakademin
Livsmedelsakademins årsredovisning och årsberättelse för 2020.
Läs mer om vår strategi och verksamhet i denna broschyr.
Slutrapport Plastprojekt 2019
I september 2018 fick Livsmedelsakademin, IUC Syd och Packbridge i uppdrag av Region Skåne att undersöka hur Skåne kan ta sig an problemen med ökade mängder plast i miljön, dels genom att ta tillvara på möjligheter att förbättra efterfrågan på återvunnen plast, dels genom att bidra till att nya nedbrytbara material för plast utvecklas. Läs resultaten av projektet här.
Färsk fisk från hav till bord – informationsmaterial
Ta del av och ladda ned informationsmaterial från vårt projekt för Färsk fisk från hav till ord. Om färsk lokal fisk, karta över skånska fiskeställen, med mera.
Event in Skåne Evenemangsguide
I denna guide får du hjälp med hur man kan lyfta ett evenemang med hjälp av lokal mat och dryck från Skåne. Från mindre möten till stora konferenser, konserter och festivaler.
Startguide – samarbete mellan restaurang och butik
I denna guide får du som krögare eller kock hjälp att komma igång med nya samarbeten kring försäljning av mat via eller i butik.