Nyheter

Om du vill prenumerera på Livsmedelsakademins nyhetsbrev kan du enkelt göra det -> HÄR

  • Sök till studentnätverket!

    Sök till studentnätverket!

    Nu drar vi på Livsmedelsakademin igång vårt populära studentnätverk! Här får studenter möjlighet att lära känna livsmedelsnäringen, lära om hur man driver innovation och utveckling, delta i trendspaningar och jobba med […]

  • Framtidens ledare utmanas och tränar sitt ledarskap

    Framtidens ledare utmanas och tränar sitt ledarskap

    Framtidens ledare, vårt populära ledarskapsprogram för ledare och nyckelpersoner inom livsmedelsnäringen, är nu i full gång. Under ett år träffas talanger från våra partners i en utvecklingsprocess kring bland annat […]

  • Unga, identiteten & maten

    Unga, identiteten & maten

    Dagens unga driver och engagerar sig i klimatskiftet. En fjärdedel av landets unga mellan 18-29 år tänker dagligen på klimatförändringar, och begreppet klimatångest är centralt. Att äta och konsumera rätt […]

  • Vi söker studentmedarbetare som vill bekämpa undernäring hos äldre

    Vi söker studentmedarbetare som vill bekämpa undernäring hos äldre

    År 2030 ska ingen äldre behöva bli undernärd i Sverige. För att bekämpa undernäringen behöver vi underlag som visar hur situationen ser ut, vad undernäringen kostar och vilka besparingar som […]

  • Findus employer branding under lupp

    Findus employer branding under lupp

    Livsmedelsakademins studentnätverk fick ett uppdrag från HR-avdelningen hos vår partner Findus: Att undersöka företagets employer branding. Utifrån detta djupdök studenterna i frågor kring vad som är en bra arbetsgivare, och […]

  • Se inspelningen av #iställetföralmedalen

    Se inspelningen av #iställetföralmedalen

    Missade du paneldiskussionen kring undernäring hos äldre under #iställetföralmedalen, behöver du inte misströsta. Den finns inspelad  https://vimeo.com/431810704. Panelen var enig i att undernäring är en allvarlig och komplex fråga, men som […]

  • Framtidens Ledare är i full gång

    Framtidens Ledare är i full gång

    Programmet Framtidens Ledare är i full gång, om än med justerat upplägg med tanke på covid-19. Den 5 mars träffades gruppen fysiskt, och förutom att lära känna, bygga förtroende i […]

  • Direkt till eftertraktat jobb hos Oatly efter examen

    Direkt till eftertraktat jobb hos Oatly efter examen

    Det senaste året har Fay Stensson varit koordinator för Livsmedelsakademins studentnätverk. Samtidigt som hon läst sin master i Bioteknik med livsmedelsinriktning på Lunds universitet har hon koordinerat studentnätverkets arbete med […]

  • Undernäring leder till ökad infektionsrisk

    Undernäring leder till ökad infektionsrisk

    Är man över 70 år ska man vara extra försiktig för närvarande, det kan knappast ha undgått någon. Ju äldre vi är, desto mer drabbade verkar vi vara av Coronaviruset och desto större är risken för ett livshotande läge. Detta beror på flera orsaker, men undernäringen bland äldre tycks vara en bidragande faktor.

  • Hälften av dem som bor på äldreboenden kan riskera undernäring

    Hälften av dem som bor på äldreboenden kan riskera undernäring

    Undernäring innebär att du har brist på energi, protein eller andra näringsämnen som orsakar negativa effekter på kroppen. Det kan handla om förvärrade sjukdomsförlopp eller nedsatta kroppsliga funktioner. Experterna är överens om att undernäringen bland äldre i Sverige idag är allt för utbredd, men exakt hur många som är undernärda vet ingen riktigt säkert.

  • Smultronställen till havs

    Smultronställen till havs

    Fiskeplatserna utanför Skånes kust har sin alldeles speciella karaktär och lockar olika sorters fisk. Platserna har fått sina namn av skånska fiskare innan GPS kom in i bilden. De skvallrar […]

  • Äldre i Kävlinge överraskades med godsaker

    Äldre i Kävlinge överraskades med godsaker

    Ensamheten bland de äldre kommer att bli stor i påsk, eftersom Covid-19 hindrar många att umgås med anhöriga. För att sprida lite glädje och god aptit till de äldre beslutade […]

  • Ensamhet vid högtider ökar risken för undernäring

    Ensamhet vid högtider ökar risken för undernäring

    Högtider som jul, nyår och påsk är tillfällen då släkt och vänner ofta samlas, umgås och äter gott. Påsken i år blir något helt annat. Covid-19 sätter effektivt stopp för […]

  • Tid för butiker och restauranger att samarbeta

    Tid för butiker och restauranger att samarbeta

    Samtidigt som coronaviruset är på väg att slå ut inte bara delar av restaurangnäringen utan också deras små livsmedelsleverantörer, fortsätter folk att gå till livsmedelsbutikerna. Nu startar Livsmedelsakademin, Regional Matkultur […]

  • Gör plats för lokalproducerat i skånska butiker

    Gör plats för lokalproducerat i skånska butiker

    I coronatider behöver vi hjälpas åt, det menar både Livsmedelsakademin och flera handlare, som nu gör vad de kan för att hjälpa små livsmedelsproducenter att överleva. Coronaepidemin slår hårt mot […]

  • Livsmedelsakademin startar personalpool för fortsatt säkrad livsmedelsproduktion

    Livsmedelsakademin startar personalpool för fortsatt säkrad livsmedelsproduktion

    Flera livsmedelsföretag meddelar nu att deras fabriker har en stor produktionsökning jämfört med samma period förra året, och att sjukfrånvaron stiger. Samtidigt som det kan bli personalbrist inom livsmedelsnäringen, permitteras eller […]

  • Vi ställer in alla publika möten

    Vi ställer in alla publika möten

    Vi har nu beslutat att ställa in, skjuta fram eller ändra alla publika möten som är inplanerade fram till den 11 april, med anledning av coronaviruset. Med den här åtgärden […]

  • Inställd kurs: Om fisk med exceptionell kvalitet och smak

    Inställd kurs: Om fisk med exceptionell kvalitet och smak

    Den 17 mars bjuder projektet Färsk fisk från hav till bord in till en heldag om fisk. Det blir en unik kurs i exklusivitetens tecken. Du får bland annat lära […]

  • Projekt har samlat erfarenheter om hur vi kan minska matsvinnet

    Projekt har samlat erfarenheter om hur vi kan minska matsvinnet

    Vårt projekt Cirkulär Livsmedelskedja, som vi drivit med Packbridge och under ledning a IUC Syd, har under ett drygt år engagerat ett stort antal personer med olika bakgrund och från […]

  • Inställd: The Conversation – ett brännande samtal om foodtech

    Inställd: The Conversation – ett brännande samtal om foodtech

    Den 24 mars är det urpremiär för Livsmedelsakademins nya samtalsserie The Conversation. Det blir ett brännande samtal om Foodtech med Eva Johansson, professor i växtförädling på SLU och Annika Ohlsson, […]

  • Nätverkande, tävling och ny kunskap i Århus när INCluSilver avslutades

    Nätverkande, tävling och ny kunskap i Århus när INCluSilver avslutades

    I förra veckan träffades innovativa små och medelstora företag (SME), representanter från universitet, europeiska kluster och större företag från nio europeiska länder för att nätverka och diskutera utmaningen att hålla […]

  • If you can’t beat ’em, eat ’em!

    If you can’t beat ’em, eat ’em!

    Svartmunnad smörbult, en invasiv fisk-art som snabbt spridit sig i Östersjön, exempelvis i Gdansk-bukten där den nu helt dominerar bland fiskarna vid kusten. Den finns sedan 10 år i Sverige, […]

  • Insikter och nyfikna möten mellan studenter och näringen

    Insikter och nyfikna möten mellan studenter och näringen

    I början av december träffade delar av Livsmedelsakademins studentnätverk några av våra partners från näringsliv och akademi. Samtalet gav studenterna en inblick i hur livsmedelsnäringen ser ut, hur företagen arbetar, […]

  • Ta del av spännande innovationer från Europa för ett hälsosamt åldrande

    Ta del av spännande innovationer från Europa för ett hälsosamt åldrande

    Är du intresserad av innovativa produkter och tjänster med fokus på äldre från hela Europa, ska du komma till INCluSilvers konferens i Århus den 22 – 23 januari 2020. INCluSilver […]

  • Nu börjar arbetet för att nå en nollvision för undernäring hos äldre till 2030!

    Nu börjar arbetet för att nå en nollvision för undernäring hos äldre till 2030!

    Tillsammans med 12 partners börjar vi i Livsmedelskademin nu arbetet mot att utrota undernäringen bland äldre. Under de kommande åren ska vi, genom att sätta individen i centrum, genomföra en systeminnovation som ska kunna användas i Sveriges alla kommuner och regioner.

  • Livsmedelsnäringen stärks genom nytt samboavtal

    Livsmedelsnäringen stärks genom nytt samboavtal

    Sverige är beroende av skånsk livsmedelsnäring, som står för nästan en fjärdedel av all produktion i landet. Näringen är både en del av lösningen och en del av problemet på […]

  • Vinnova satsar tio miljoner kronor i ett projekt som ska få bort undernäringen hos äldre

    Vinnova satsar sammanlagt tio miljoner i Livsmedelsakademins projekt Nollvision för undernäring hos äldre för de två kommande åren. Med Kävlinge kommun och stadsdelen Enskede/Årsta/Vantör i Stockholm som testbäddar där nya […]

  • Vd-ar inom livsmedelsnäringen ser möjligheter i Max IV

    Vd-ar inom livsmedelsnäringen ser möjligheter i Max IV

    MAX IV i Lund kan jämföras med en supereffektiv röntgen, som kan tränga djupt in i alla ämnen. Detta öppnar upp för oändliga möjligheter för livsmedels- och förpackningsföretag att utveckla […]

  • Den offentliga måltiden ska ätas upp

    Den offentliga måltiden ska ätas upp

    Vi serverar 400 000 offentliga måltider om dagen, i Skåne. Genom en gemensam arena för samarbete vill politiker och måltidsutvecklare från kommuner och privata företag i Skåne nu skapa en bestående […]

  • Unikt stöd och rådgivning till fiskenäringen

    Unikt stöd och rådgivning till fiskenäringen

    Sveriges kustnära fiskare lever och arbetar i en tid av förändring där sälar, skarvar, begränsningar och stopp gör det svårt att bedriva ett lönsamt fiske. Men det finns ljusglimtar och […]

Tryckt material & publikationer

Nollvisionen presentationsmaterial

Ta del av vårt presentationsmaterial för Nollvisionen för undernäring hos äldre.

Om Livsmedelsakademin

Livsmedelsakademins årsredovisning och årsberättelse för 2020.

Läs mer om vår strategi och verksamhet i denna broschyr.

Slutrapport Plastprojekt 2019

I september 2018 fick Livsmedelsakademin, IUC Syd och Packbridge i uppdrag av Region Skåne att undersöka hur Skåne kan ta sig an problemen med ökade mängder plast i miljön, dels genom att ta tillvara på möjligheter att förbättra efterfrågan på återvunnen plast, dels genom att bidra till att nya nedbrytbara material för plast utvecklas. Läs resultaten av projektet här.

Färsk fisk från hav till bord – informationsmaterial

Ta del av och ladda ned informationsmaterial från vårt projekt för Färsk fisk från hav till ord. Om färsk lokal fisk, karta över skånska fiskeställen, med mera.

Event in Skåne Evenemangsguide

I denna guide får du hjälp med hur man kan lyfta ett evenemang med hjälp av lokal mat och dryck från Skåne. Från mindre möten till stora konferenser, konserter och festivaler.

Startguide – samarbete mellan restaurang och butik

I denna guide får du som krögare eller kock hjälp att komma igång med nya samarbeten kring försäljning av mat via eller i butik.