Projekt har samlat erfarenheter om hur vi kan minska matsvinnet

Vårt projekt Cirkulär Livsmedelskedja, som vi drivit med Packbridge och under ledning a IUC Syd, har under ett drygt år engagerat ett stort antal personer med olika bakgrund och från olika organisationer och företag. Förståelsen har ökat för hur komplex frågan om matsvinn, hållbarhet och en cirkulär livsmedelskedja är.

Avslutande diskussioner kring förpackningens betydelse

Under projektets avslutande after work i början av februari var förpackningar en fokusfråga.

Lundaforskaren Katrin Molina-Besch berättade att det inte finns någon ideal förpackning, utan det är innehållet som får avgöra. Förpackningen ska bevara produkten, optimera transporten, var lätt att tömma och återvinna, men den ska även sköta marknadsföring och ge produktinformation.

Annica Hansson-Borg, miljö- och kvalitetschef på Bergendahls pratade om vacuumpackad köttfärs, nylonpåse, förpackning för müsli, gurka och ris, och påvisade brister och styrkor i de olika förpackningarna. Bergendahls jobbar för att få kunder att köpa färdigförpackat frukt och grönt eftersom det skonar produkterna, då ingen går och klämmer och flyttar runt dem.

Lisbeth Andersson, ekobonde, förklarade grunderna i hållbar ekoodling och vilka krav det ställer på förpackningar samt på konsumenter och behov av beteendeförändringar.

Slutligen presenterade Sandra Persson från NSR hur de jobbar för att minska matsvinn. Bland annat har de ett pilotprojekt med ”on demand”-tömda hushållskärl.

Vill du veta mer om projektet? Kontakta Per Simonsson, per.simonsson@livsmedelsakademin.se, eller Pia Holmberg, pia.holmbergs@iucsyd.se.

Läs mer här: https://www.livsmedelsakademin.se/cirkular-ekonomi/, http://www.iucsyd.se/vaar-verksamhet/cirkulaer-ekonomi/cirkulaer-livsmedelskedja/


Publicerat

i

, ,

av

Etiketter: