Bröderna Wieloch i sina butiker

Gör plats för lokalproducerat i skånska butiker

I coronatider behöver vi hjälpas åt, det menar både Livsmedelsakademin och flera handlare, som nu gör vad de kan för att hjälpa små livsmedelsproducenter att överleva.

Coronaepidemin slår hårt mot små livsmedelsproducenter, och flera har det just nu svårt att få ekonomin att gå ihop. Inte minst gäller det dem som säljer till restauranger, eftersom många drastiskt har minskat sina beställningar. Samtidigt jobbar handlarna på för fullt för att hålla hyllorna påfyllda och hålla kunderna lugna.

Livsmedelsakademin har i tio års tid arbetat för att hjälpa små skånska dryckes- och livsmedelsproducenter att nå ut till en bredare marknad. Arbetet har genererat en lång lista med kontakter till både små livsmedelsproducenter och handlare.

– Dessa kontakter vill vi nu dela med oss av. Vår förhoppning är att vi kan bidra till affärsmöjligheter för de små producenterna, men också att konsumenter nu får lättare att hitta till skånska förstklassiga mathantverk, säger Elin Pettersson, projektledare på Livsmedelsakademin.

Förteckningen innehåller fler än 170 producenter inom mat och dryck. Bland råvaror och förädlade produkter finns kryddor, yoghurtbollar, grädde, mjölk, bröd, spettekakor, öl, frukt, ägg, snacks, chark och viltkött

ICA-butikerna Kvantum Eslöv och Supermarket Fäladen är två av de butiker som arbetat länge med lokala leverantörer. Nu uppmärksammar de sina lokala leverantörer i sina sociala kanaler, och uppmanar sina kunder att handla mer från dessa så att de också kan ta in mer i butiken.

– Här gäller det att ta sitt samhällsansvar, att öppna upp butiken och göra plats för lokala producenter och leverantörer. Inte minst för att vi ska kunna behålla mångfalden av leverantörer även efter coronakrisen. Alla kan göra något, och tillsammans kan vi göra skillnad, säger Michal Wieloch och Stefan Wieloch, som driver ICA-butiker i Lund och Eslöv.

Livsmedelsakademin har publicerat listan över producenter på sin Facebooksida, här finns också en länk till Skånes Dryckesproducenter.

-Nu hoppas vi att skånska producenter ska ha möjlighet att hitta nya försäljningskanaler och att ännu fler butiker ska få upp ögonen för betydelsen av det kulinariska Skåne. säger Elin Pettersson.

Ladda ner listorna

Här är länk till listan med små skånska livsmedelsproducenter (uppdaterad 20 april 2020)

Här är länk till listan på butiker

Stefan Wielochs butik i Eslöv: https://www.facebook.com/kvantumeslov/posts/2963985883682018

Michals Wielochs butik i lund: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2935047359874818&id=235920449787536

Vi vill också tipsa om hemsidan Made in Skåne med småskaliga dryckesproducenter som tagits fram av föreningen Skånes dryckesproducenter, där kan man som konsument och som butik hitta producenter i närheten, men också försäljningsställen. 

www.madeinskane.org/

Vill du veta mer, kontakta projektledare Elin Pettersson, projektledare på Livsmedelsakademin, tlf 0703 – 62 22 26, elin.pettersson@livsmedelsakademin.se


Publicerat

i

, ,

av

Etiketter: