Tid för butiker och restauranger att samarbeta

Samtidigt som coronaviruset är på väg att slå ut inte bara delar av restaurangnäringen utan också deras små livsmedelsleverantörer, fortsätter folk att gå till livsmedelsbutikerna. Nu startar Livsmedelsakademin, Regional Matkultur Skåne och Innovationscenter för landsbygden ett initiativ för att hjälpa Skånes livsmedelsbutiker och restauranger att börja samarbeta.

Vi erbjuder stöd till krögare, kockar, handlare och butiksmedarbetare som är intresserade av nya affärer med varandra i krisen. Vi kan stötta er i att hitta lösningar och sätta igång. Är du intresserad eller känner du någon som kan vara intresserad? Läs mer nedan och sprid gärna informationen vidare!

– Genom ett samarbete skulle restauranger kunna hålla igång sina kök och behålla sin personal, butikerna få ett bredare utbud och stödja sitt lokalsamhälle, det skulle bli enklare för konsumenten att köpa vällagad restaurangmat som man kanske saknar just nu samtidigt som man stöttar en skånsk krögare och dennes leverantörer, säger Niclas Fjellström, European Coordinator för Culinary Heritage Europe.

Vinst för restaurangen

För restaurangen eller cateringfirman blir det ett komplement till den ordinarie verksamheten, som redan nu kanske har utökats med extra service som exempelvis hemkörning. De kan spara transportkostnad per portion genom att leverera större volym till samma plats.

Vinst för butiken

För den mindre butiken kan det bli ett sätt att erbjuda sina kunder en vällagad dagens lunch direkt från ett restaurangkök. För den större butiken kan det vara ett sätt att komplettera utbudet i sin egen delikatess med en specialitet från restaurangen eller dagens. Det kan också vara ett sätt att komplettera sina matkassar med matlådor, färdigmat eller middags-kit.

Främst vänder vi oss till restauranger som använder sig av lokala råvaror, men vi vill också särskilt uppmärksamma de restauranger som lagar mat av färsk fisk från det skånska kustfisket. Småskaliga mat- och dryckesproducenter, inklusive yrkesfiskare, har det tufft just nu när restaurangerna dragit ner på beställningarna. Redan nu har vi fiskgrossist med oss som är redo att ingå nya samarbeten. 

Framgångsrecept även på längre sikt

-Nya idéer kan leda till ett varaktigt och lönsamt samarbete på längre sikt, när situationen runt oss återgår till någon typ av normalläge. Med samarbeten där vi hjälps åt och fler gynnas stärker vi det kulinariska Skåne, så vi kan behålla och få fler småskaliga producenter, kreativa krögare och kockar och lokala butiker vars hjärta klappar för bygden, säger Helena Kurki, verksamhetsansvarig på Innovationscenter för landsbygden.

Vi finns här för att stödja och underlätta

Vi tror på att samarbete, kreativitet och nya lösningar är en väg framåt genom krisen, och i bästa fall också något som också kan leda till lönsamma affärer på sikt. Därför tar vi detta initiativ till nya samarbeten, och erbjuder er stöd och vägledning. Om du är intresserad eller har andra idéer och tankar om smarta lösningar – ta gärna kontakt med oss! 

Kontakt

För ytterligare information, kontakta
Elin Pettersson, projektledare på Livsmedelsakademin, tlf 0703 – 62 22 26, elin.pettersson@livsmedelsakademin.se

Kort om organisationerna bakom initiativet

Livsmedelsakademin är en plattform för samverkan mellan olika intressenter som vill arbeta med mat, dryck och måltider. Uppdraget är bland annat att skapa unika mötesplatser, bryta barriärer och få det oväntade att hända.

Regional Matkultur Skåne/Culinary Heritage Europe är ett nätverk bestående av livsmedelsproducenter och restauranger som samverkar tillsammans för att främja den lokala livsmedelsproduktionen och bevara de kulinariska traditionerna med medlemmar över hela Europa.

Innovationscenter för landsbygden har sin huvudsakliga verksamhet i sydöstra Skåne. Genom att stödja innovativa företagare vill vi bidra till att öka tillväxten på landsbygden. Vi stödjer landsbygdens egen växtkraft och skapar kreativa kopplingar mellan stad och landsbygd.

Om projekt Färsk fisk från hav till bord

I projekt Färsk fisk från hav till bord arbetar vi tillsammans med fiskenäring, grossister, handel, krögare och offentliga kök för att den lokalt landade fisken från kustfisket ska bli en självklarhet i butiksdisken, restaurangmenyn och på matborden. Projektet arbetar för att stödja hållbart fiske i södra Östersjön där tillgången till färsk fisk ökar, småskaligt kustnära fiske gynnas och fiskesamhällena lever. Projektet finansieras av Europeiska havs- och fiskerifonden via LEADER Sydöstra Skåne.


av

Etiketter: