Smultronställen till havs

Fiskeplatserna utanför Skånes kust har sin alldeles speciella karaktär och lockar olika sorters fisk. Platserna har fått sina namn av skånska fiskare innan GPS kom in i bilden. De skvallrar om vassa taggar, stenformationer och klippor, men också om glömda bomber eller sjunkna skepp. Ännu idag fiskas det på samma platser, av  skånska fiskare som går ut med sina båtar från sin lokala hamn för att kunna förse oss med färsk fisk.    

En av de som kan berätta om olika fiskeplatser och deras historia är den pensionerade fiskaren Olle Viberg.

– När jag var aktiv och fiskade vid Bombahollan, kunde det hända att vi fick brädor av bra virke som kom från fina förzinkade lådor som bomberna legat i. Vid Sönnersidan, utanför Södra nabbe skulle man vara om vinden vände till ostlig vind, då fanns där fisk, säger Olle Viberg.

Olle  berättar också att man vid Rackaputt kunde hitta stora valknotor. De flesta skickades till Naturhistoriska museet. Och att man kunde också få upp stora, spretande trästumpar från den skog som en gång i tiden täckte det som idag är havsbotten.

Förr kunde man handla fisken från det skånska kustfisket direkt från fiskebåtarna i hamnarna eller från fiskbilar som körde till de närliggande samhällena. Detta har blivit en sällsynthet  vilket bland annat inneburit att det kustnära fiskets betydelse och deras unika möjlighet att kunna leverera färsk lokal fisk har glömts bort. Detta vill Livsmedelsakademin och Marint Centrum i Simrishamn ändra på, och har bland annat tagit fram en karta till de skånska smultronställena till havs.

-Den fisk vi köper är ofta fiskad i hav långt borta och från båtar som ligger ute mer än en vecka i sträck. Med vår fiskekarta vill vi väcka intresse för livet utanför de skånska kusterna. Vi vill att fisket ska gå samma väg som jordbruket, att konsumenter ska fråga var fisken kommer ifrån, säger Elin Pettersson, projektledare på Livsmedelsakademin.

-Vi har märkt att många inte vet speciellt mycket om fisk. Man vet inte att det är stor skillnad på smaken hos riktigt färsk fisk och frusen fisk, eller vilka fiskarter som finns lokalt. Genom att använda kartan hoppas vi att fiskdiskar, restauranger grossister och andra som säljer fisk är med och bidrar till ökat intresse för det kustnära fisket, säger Ann-Marie Camper på Marint Centrum.

Kartan kan beställas via Elin Pettersson


av

Etiketter: