En äldre kvinna som sitter med en måltid framför sig.

Bättre sömn, viktuppgång och piggare seniorer efter test med behovsanpassade matkassar

I sex veckor har nu nio seniorer på serviceboenden i Kävlinge kommun och stadsdelsförvaltningen Enskede-Årsta-Vantör i Stockholm fått testa ett nytt måltidskoncept, specialframtaget för äldre. Måltiderna har varit mindre än de som de normalt serveras men energinivån har varit densamma, och mellanmålen har varit näringstätare. Resultaten hos deltagarna är bättre sömn, viktuppgång och piggare seniorer.

Bakom testet står Nollvisionen för undernäring hos äldre som har visionen att ingen äldre ska behöva vara undernärd år 2030.

– Syftet med testet har varit att se hur behovsanpassade måltider kan förebygga undernäring hos äldre. Det har genomförts i liten skala och enbart på serviceboende på grund av corona, men trots det har vi fått ett viktigt underlag för vårt fortsatta arbete för att äldre ska få ökad tillgång till individanpassade måltider, säger Martina Barte, projektledare för Nollvisionen för undernäring hos äldre.

Ingrid, 87 år, är en av de äldre som varit med i testet. Ingrid upplever att hon definitivt har blivit piggare, och tycker att maten varit lite godare än den mat hon brukar få. Ingrid har gått upp 1,2 kg under testperioden.

Personalen som deltagit i testet håller med om den bild som Ingrid ger. De äldre som deltagit har tyckt om maten, flera har gått upp i vikt och ser mycket piggare ut, även om testperioden har varit ganska kort.

Måltidskonceptet bygger på Livsmedelsverkets rekommendationer för äldre med många små, näringstäta mål utspridda över dygnet. Det har serverats frukost, lunch och middag, två mellanmål och två dryckesmellanmål. Efter varje måltid har personal hjälpt den äldre att svara på frågor om hur den äldre upplevde måltiden. I Kävlinge gjordes också en hälsoenkät tre gånger under testperioden. Upplägget har inte alltid fungerat problemfritt och det har inneburit visst merarbete för personalen, men trots detta är personalen mycket positiv till försöket och de har inspirerats till framtida måltider för den äldre. De ser gärna att det nya måltidskonceptet fortsätter.

– Vi kan varmt rekommendera andra kommuner att testa behovsanpassade måltider, säger personalen i stadsdelsförvaltningen Enskede-Årsta-Vantör.

Dessutom har teamet bakom Nollvisionen för undernäring fått mycket viktiga insikter att arbeta vidare med i kampen mot undernäringen. Just nu sammanställs de erfarenheter och lärdomar som testperioden har gett. Målet på sikt är därefter att utveckla ett koncept för matkassar som även andra kommuner ska kunna använda för att förebygga undernäring hos äldre.

Behovsanpassade matkassar är en av fem insatser som Nollvisonen för undernäring fokuserar på  fram till slutet av 2021. De övriga är att:

  • utveckla digitala kommunikationslösningar för att tidigt kunna identifiera undernäring,
  • utvärdera hur Livsmedelsverkets och Socialstyrelsens riktlinjer och myndighetsstöd når ut till de som arbetar med äldre,
  • öka kunskapen om mat och måltid hos vård- och omsorgspersonal
  • utveckla innovativa idéer för att bryta den äldres ensamhet.


För ytterligare information, se nollvisionundernaring.se

eller kontakta:

Martina Barte, projektledare för Nollvisionen, martina.barte@livsmedelsakademin.se

Ellen Hugosson, projektledare i Kävlinge kommun ellen.hugosson@kavlinge.se

Malin Ljung, projektledare stadsdelsförvaltningen Enskede-Årsta-Vantör malin.ljung@stockholm.se


Publicerat

i

,

av

Etiketter: