Lämna din idé för en godare jul för Sveriges seniorer

I år har vi alla behövt tänka nytt och annorlunda – och den stundande julen är verkligen inget undantag från detta. Därför vill vi med hjälp med Sveriges befolkning samla ihop och sprida våra bästa idéer och tips på hur vi på ett säkert och ansvarsfullt sätt kan skapa en så god jul som möjligt för Sveriges seniorer!

Årets jul kommer bli annorlunda. Under rådande omständigheter bör vi inte samlas som vi brukar göra, för att tillsammans med nära och kära umgås, byta klappar och äta god mat och dryck. Detta kommer bland annat innebära att ett stort antal seniorer runt om i Sverige riskerar att gå miste om något som för många ses som en av årets höjdpunkter. 

Och detta under ett år som redan har varit extremt tufft. Många äldre har varit och är fortsatt isolerade från nära och kära. Ett resultat av detta är i många fall nedstämdhet och aptitlöshet, vilket sannolikt har lett till att antalet äldre som är i risk för undernäring har ökat under året. Vi ser nu att det finns en risk för att denna utveckling kan komma att accelerera ytterligare nu inför den stundande julen.  

Amanda Allvin, projektledare, Livsmedelsakademin

Men bara för att vi inte kan göra som vi brukar göra kring jul, betyder inte det att vi inte ska göra något alls. 

Vi är säkra på att det runt om i Sverige finns mängder av smarta, roliga, knasiga och vilda idéer på hur vi på ett säkert och ansvarsfullt sätt kan göra även denna jul till årets höjdpunkt för Sveriges isolerade seniorer. Vi vill, genom projektet Nollvisionen för undernäring hos äldre, samla in och sprida alla dessa idéer! 

– Exempel på tips, idéer och goda exempel som vi vill samla in skulle kunna vara hur ett hemtjänstteam i en kommun planerar för att sprida julglädje bland sina brukare, eller hur barnbarn skulle kunna ordna virtuella Luciatåg för sin far- och morföräldrar, berättar Amanda Allvin, projektledare på Livsmedelsakademin.

Från 1 december fram till julafton kommer vi, genom Nollvisionens julkalender, varje dag dela med oss av en god och inspirerande idé. Vår förhoppning är självklart att alla dessa idéer ska testas och genomföras runt om i Sverige. På så sätt kan vi tillsammans sätta en ordentlig guldkant på julen för alla isolerade äldre människor runt om i Sverige.

Mer information:

– Lämna dina idéer för en godare jul!

– Här hittar du Nollvsionens julkalender 2020

– Vill du veta mer? Kontakta Per Simonsson.


Publicerat

i

,

av

Etiketter: