Om du vill prenumerera på Livsmedelsakademins nyhetsbrev kan du enkelt göra det -> HÄR
-
Skåne ska bli Sveriges ledande region för växtprotein
Skånes ledande aktörer i livsmedelsnäringen ställde sig igår bakom handlingsplanen Skånebönan. Nu ska ett stort antal aktiviteter genomföras för att öka odlingen av proteingrödor och att bygga ut vidareförädlingen. Mötet […]
-
Politiker vill samarbeta för att få ner elpriset
Vid ett möte idag enades skånska riksdagspolitiker från olika partier om att göra gemensam sak för att få ner de höga elpriserna i södra Sverige. Mötet ledde till en insikt […]
-
Några röster om de höga elpriserna i södra Sverige
Skånska företagsledare inom livsmedelsnäringen gör nu gemensamt upprop kring de höga elpriserna i Södra Sverige. Här kan du läsa citat från några av dem om hur de drabbas och vad […]
-
Skånsk livsmedelsnäring och politik kräver omedelbara åtgärder kring elpriset
Skånska livsmedelsnäringen går på knäna på grund av de höga elpriserna. I slutänden drabbar det konsumenter i hela Sverige med kraftigt höjda matpriser. Redan i år har matpriserna ökat med […]
-
Pressinbjudan med anledning om de höga elpriserna i södra Sverige
Det är ett akut läge för livsmedelsnäringen i södra Sverige. De skenande elpriserna påverkar inte bara livsmedelsföretagens lönsamhet och möjligheter att investera i fossilfri produktion. De snedställer också konkurrensen mellan […]
-
Möjligheter till kompetensförstärkning
För att kunna växa och vara fortsatt konkurrenskraftigt som företag är det viktigt med rätt kompetens. Vi på Livsmedelsakademin har för tillfället två fina möjligheter kring kompetensutveckling som riktar sig […]
-
Växtprotein – en framtidsbransch i Skåne
Marknaden för växtbaserade proteinprodukter spås en tillväxt på uppåt 20 procent per år. Men i nuläget produceras det mesta utomlands. Den 28 april beslutade Livsmedelsakademin och flera tunga regionala aktörer […]
-
Hållbarhet viktigast för tillväxt inom livsmedelsnäringen
Små och medelstora livsmedelsföretag tror att hållbarhetsarbete är deras starkaste konkurrenskraft, det visar en enkätundersökning med 27 företag i Skåne som Livsmedelsakademin, Packbridge och Krinova har gjort. 18 av de […]
-
De outnyttjade resurserna kan vara lösningen på många stora samhällsproblem
Vad som började som ett spännande och brännande ämne, gick på kort tid till att bli glödhett. Från att vi började planera The Conversation med temat restflöden och sidoströmmar, så […]
-
Välkommen Pernilla, ny projektledare på Livsmedelsakademin!
Det är med glädje vi presenterar vår nya medarbetare Pernilla Fagerlin till Livsmedelsakademin! Pernilla kommer från en bakgrund med erfarenhet från flera företag inom livsmedelsindustrin. Hos oss kommer hon bland […]
-
Kroppsideal och bantningspress försvinner inte med åldern
Studier visar att kroppsideal inte har så mycket med ålder att göra. Anorexi uppskattas vara lika vanligt i åldersgruppen över 80 år som i gruppen 22 – 32 år. Vårdpersonal […]
-
Intervjuer anger inriktning för ett cirkulärt utvecklingscentrum
I en cirkulär ekonomi går ingenting i produktionskedjan till spillo. Spill kan snarare bli en resurs för företaget självt eller för andra inom eller utom branschen och omvandlas till nya […]
-
Strategi, inspiration och konjunkturer på årets första vd-nätverk
Det var mer än två år sedan vi kunde träffas fysiskt i vårt vd-nätverk, men i torsdags var det dags med Orkla som värd. Vd-ar i Livsmedelsakademins och Packbridges partnerföretag […]
-
Mer kunskap och tid hos de äldre kan minska undernäringen
Personal och ledning inom äldreomsorgen vill öka sin kompetens inom mat, måltider och nutrition för äldre, men mest behöver de rutiner och tid för att kunna omsätta kunskap i det […]
-
Ny omgång av Framtidens Ledare
Nu är det dags igen! I oktober 2022 startar vi igång den sjätte omgången av det uppskattade utvecklingsprogrammet Framtidens Ledare. I år har programmet uppgraderats för att möta de stora […]
-
Utnyttja restflöden & minimera spill – framtidens bästa affär?
I årets första samtal ska vi titta närmare på den del av livsmedelsproduktionen som kallas restflöden, eller helt enkelt spill. Tillsammans med våra gäster ska vi utforska vilka möjligheter, men […]
-
Livsmedelsforskning på Max IV för en innovativ framtid
Årets sista The Conversation samtal var minst sagt brännande när temat var framtiden. Vad går det att göra med våra livsmedel, och hur kan vi ta fram framtidens livsmedel? Och […]
-
Viktiga lärdomar i kampen mot undernäring
Nollvisionen för undernäring hos äldre är just nu vårt största nationella projekt. Undernäring skördar liv, orsakar lidande och kostar mycket pengar för samhället. Visionen är att ingen äldre i Sverige […]
-
Välkommen Douglas, ny projektledare på Livsmedelsakademin
Det känns kul att få avsluta året med att presentera ytterligare ett tillskott till Livsmedelsakademin. Douglas Almquist har arbetat inom både privat och offentlig sektor och kommer att jobba som […]
-
Max IV gör det osynliga synligt
Vi har kommit fram till årets sista del i vår samtalsserie The Conversation och denna gång ska vi dyka djupare ner i våra livsmedel. Vi är en befolkning som växer […]
-
Budskapen var tydliga under riksdagswebinariet om att förebygga undernäring hos äldre
Riksdagswebinariet som arrangerades av Livsedelsakademin, tillsammans med riksdagsledamöterna Acko Ankarberg Johansson (KD) och Mtas Wiking (S) som värdar, lyfte frågan om undernäring hos äldre. Samtalet handlade om vilka åtgärder som […]
-
Nu uppgraderar vi vår visuella identitet
Under de senaste åren har Livsmedelsakademins arbete fokuserat alltmer på frågor som bidrar till en ökad hållbarhet och minskad klimatpåverkan. Inte minst handlar det om att hitta nya innovativa sätt […]
-
Bristande tillgång till testanläggningar, småskaliga produktionsanläggningar och kapital hindrar tillväxten inom livsmedelsnäringen
99 procent av alla livsmedelsföretag är små eller medelstora. Många av dem vill växa kring vegetabiliska proteiner och functional food. Och många av dem vill öka omsättningen och anställa fler, […]
-
Plockmat, pris och hybrider i senaste The Conversation
Varför uppfattas viss mar som äcklig? När övergår något från att vara gott till att uppfattas som äckligt och tvärtom? Och hur kan livsmedelsföretag få oss att äta sådant vi […]
-
Välkommen Asta, ny kommuntikatör på Livsmedelsakademin
Vi är glada att få presentera vår nya kommunikatör Asta Hulting till Livsmedelsakademin. Asta kommer direkt från studierna och kommer att jobba med utvecklingen av våra sociala kanaler och event. […]
-
Vi söker en vass, driven och kommunikativ projektledare
Om Livsmedelsakademin Livsmedelsakademin är en icke vinstdrivande klusterorganisation. Våra partner är privata företag, offentlig verksamhet och akademi. Tillsammans arbetar vi för att livsmedelsnäringen ska utvecklas till en innovativ, konkurrenskraftig och […]
-
Riksdagswebinarium – Att förebygga undernäring hos äldre
Den 22 oktober anordnar Livsmedelsakademin ett riksdagswebinarium tillsammans med riksdagsledamöterna Acko Ankarberg Johansson (KD) och Mats Wiking (S) som värdar. Webinariet kommer att handla om vilka åtgärder som behöver göras […]
-
Undernäring – en av våra stora folkhälsoutmaningar
Det var budskapet för seminariet under MAT2021 om att arbeta förebyggande med undernäring. Idag är var femte svensk över 65 år, och närmare en halv miljon personer är äldre än […]
-
Äckligt idag, gott imorgon?
Det är en av frågorna som vi ställer oss i nästa del av vår samtalsserie för livsmedelsnäringen om brännande ämnen. Svenskarnas smakpreferenser och köpvanor har ändrats över tid. Även om […]
-
Offensiv innovationsagenda ska leda till ökad innovation och tillväxt inom livsmedelsnäringen
Livsmedel är ett av sex viktiga tillväxtområden som pekas ut i Skånes innovationsstrategi. Utifrån strategin har nu Forsknings- och Innovationsrådet i Skåne (FIRS) beslutat om en agenda för hur Skånes […]
Tryckt material & publikationer
Nollvisionen presentationsmaterial
Ta del av vårt presentationsmaterial för Nollvisionen för undernäring hos äldre.
Om Livsmedelsakademin
Livsmedelsakademins årsredovisning och årsberättelse för 2020.
Läs mer om vår strategi och verksamhet i denna broschyr.
Slutrapport Plastprojekt 2019
I september 2018 fick Livsmedelsakademin, IUC Syd och Packbridge i uppdrag av Region Skåne att undersöka hur Skåne kan ta sig an problemen med ökade mängder plast i miljön, dels genom att ta tillvara på möjligheter att förbättra efterfrågan på återvunnen plast, dels genom att bidra till att nya nedbrytbara material för plast utvecklas. Läs resultaten av projektet här.
Färsk fisk från hav till bord – informationsmaterial
Ta del av och ladda ned informationsmaterial från vårt projekt för Färsk fisk från hav till ord. Om färsk lokal fisk, karta över skånska fiskeställen, med mera.
Event in Skåne Evenemangsguide
I denna guide får du hjälp med hur man kan lyfta ett evenemang med hjälp av lokal mat och dryck från Skåne. Från mindre möten till stora konferenser, konserter och festivaler.
Startguide – samarbete mellan restaurang och butik
I denna guide får du som krögare eller kock hjälp att komma igång med nya samarbeten kring försäljning av mat via eller i butik.