Studenter skapar frestelser på rester

När initiativet Cirkulär utvecklingshubb för livsmedel startade upp för ett år sedan blev en av de första aktiviteterna ett samarbete med Food Product Development på Department of Process and Life Science Engineering.

Vi sökte innovationssugna livsmedelsföretag med intressanta biflöden från sin matproduktion och erbjöd dem samarbete med de internationella masterstudenterna. De företag som nappade fick se hur deras rester omvandlades till Hemptationglass, SILL-Y balls, Svamponäs och krispiga rödbetssticks.

Varje år utvärderas produkterna av en extern jury och på slutredovisningen utses en vinnare. Vi fick möjlighet att vara på plats för presentation, provsmakning och prisutdelning. Alla grupper fick mycket gott omdöme och vinnaren 2024 blev, i hård konkurrens, hampaglassen Hemptation.

Idé, process och produkt fångade på film

Som en del i redovisningen av sin matinnovation spelar studenterna in filmer som visar process och innehåll. Även om smakproven av produkterna tog slut på själva redovisningsdagen kan vi bjuda er på filmerna:

1. Hampaglass med hampabrownie som serveras i en hampastrut. Det var denna grupp och deras chokladglass Hemptation som utsågs till vinnare av en extern panel.

2. Vad kan man göra av det som blir kvar av sillen när filéerna är borttagna? Jo, SILL-Y balls, här kan du ser hur det går till.

3. En krämig Svamponäs fungerade utmärkt som dressing eller tillbehör. 

4. Så här går det till när utsorterade rödbetor förädlas till krispiga rödbetssticks fyllda med ostkräm.

Kursledaren Federico Gómez skickar med en hälsning:
”Special thanks to our partners within the food industry: Mossagården (Ebba-Maria Olson), Caldic, Orkla Sverige, Marint Centrum Simrishamn (Simrishamns kommun), SKILLINGE FISK-IMPEX AB, IKEA, IUC Syd, FIPDes.”

Läs mer om kursen och deltagarna här på Linkedin.

Restflöde med potential?

Denna typ av samarbete mellan akademi och näringsliv är ett utmärkt exempel på hur vi skapar förutsättningar för framtidens hållbara matsystem. Har du någonting i din produktion som har potential att gå från rest till resurs, eller letar du efter ett intressant flöde för att förverkliga en idé? Hör gärna av dig till Emma Rydström här på Livsmedelsakademin så kan vi prata möjligheter tillsammans.


Publicerat

i

av

Etiketter: