3 konkreta tips till livsmedelsnäringen

Att jobba med livsmedel är att jobba med hållbar utveckling. Valen vi gör på individ-, samhälls- och global nivå i matsystemet gör skillnad på riktigt. Det är mäktigt! Livsmedelsnäringen törstar efter arbetskraft och kompetens, nu och framåt. Men, känner dagens livsmedelsstudenter hur hett efterlängtade de är? Svaret måste nog bli…njaa?

Livsmedelsakademin deltog på Almedalsveckan i Visby i år. En av de allra bästa delarna med veckan är att man slumpmässigt landar i det ena värdeskapande mötet och samtalet efter det andra. Redan vår första kväll i Visby var Livsmedelsakademin och Cirkulär utvecklingshubb för livsmedel medarrangörer till Cirkulärt mingel i Garden of Great Change, där mötte vi Lovisa Hambäck som precis tagit sin kandidatexamen i livsmedelsvetenskap från SLU. Lovisa nappade på vår presentation av Livsmedelsakademins verksamhet, och särskilt på vårt fokusområde Attraktiv livsmedelsnäring – hon letade upp oss efteråt och berättade:

”Som livsmedelsstudent får man ofta höra om hur mycket man behövs i framtiden, om kompetensbrist och om hur viktig ens utbildning är. Samtidigt är det väldigt liten företagsrepresentation på våra arbetsmässor och det är vi studenter som hör av oss till företag.”

Åhå? Detta vill vi ju höra mer om, så vi frågade henne hur hon skulle önska att det såg ut istället:

”Många jag pluggar med känner att de saknar näringslivskontakt under utbildningen, och även om både vi själva och utbildningsansvariga måste arbeta för att förbättra detta skulle vi även önska att livsmedelsföretag visar mer intresse och engagemang.”

Lovisa summerade vår diskussion i 3 konkreta tips till livsmedelsföretag:

PSSST!
Vill man komma i kontakt med de som studerar till livsmedelsagronom på SLU skickar man ett mail till biolivs@stud.slu.se (studenternas studieråd) eller klara.nilsson@slu.se (programstudierektor).


Publicerat

i

av

Etiketter: