Den 31 augusti var det traditionsenlig skördefest i Tivoliparken i Kristianstad och för första gången arrangerades ett unikt VM i spettkaka. Att provsmaka spettkakor kan tyckas vara en enkel match, för vad smakar det egentligen?
Alla i hela världen hade möjlighet att anmäla sig till detta unika världsmästerskap, så länge råvaruproduktion, bearbetning eller beredning sker i Skåne eftersom skånsk spettkaka är skyddad genom EU:s Skyddad geografisk beteckning. Till detta första VM hade skånska bagerier anmält sig och i tävlingen deltog Nordquists spettkaksbageri Eslöv, Kiviks café och bageri, Kristianstadsspettkakan i Vä, Eriksgården i Sjöbo och Olanders bageri Smygehuk.
Jury med spett-sade smaklökar
Det vi har framför oss i detta VM är framför allt en väldigt söt kaka med standardingredienserna ägg, potatismjöl och socker, som vispats ihop till en seg smet. Denna sockriga smet ringlas lager på lager på en långsamt roterande kon (själva spettet) och varje lager måste torka innan nästa ringlas på. Även om processen nu för tiden kan automatiseras så är det ett riktigt hantverk.
I juryn deltog Kristina Glantz från Livsmedelsakademin, Johanna Gerberich från Krinova Incubator & Science Park och Thord Johansson, Konditori Boulevard. De bedömde tävlingsbidragen utifrån de kriterierna utseende och design respektive smak och textur. Gräddningstid, hur mycket färg spettkakan fått efter gräddning och ingående mängder av de olika råvarorna gör skillnad i både utseende och smak.
Smak & textur
Kiviks bageri hade lyckats med smaken och vann den kategorin med bravur! Utlåtandet löd ”Spröd, bra balans mellan ingredienserna, mycket smak som verkligen lockar till mer”.
Utseende & design
Kategorin Utseende & Design vanns av Eriksgården i Sjöbo där skapelsen var en fröjd för ögat och ett fantastiskt hantverk! Vem vill inte ha en sådan spettkaka på sin fest, tillställning eller bröllop?!
Levande hantverk och kulturarv
Att uppmärksamma spettkakan, inte ge avkall på de svenskaste av råvaror man kan tänka sig (ägg/socker/potatismjöl) och fokusera på utseende och design är kanske just vad som krävs för att spettkakan fortsatt ska leva vidare?
Spettkakefakta
Första gången spettkaka nämns i Sverige är 1642, då den åts vid drottning Kristinas hov i Stockholm. I Skåne och de södra delarna av Halland och Småland, tycks den ha blivit allmän under 1800-talet. Den goda tillgången på ägg kan vara en förklaring. Potatisodlingen etablerades också under början av 1800-talet och potatismjöl tillverkades på alla gårdar. Då övergick man nästan helt till att baka spettkaka på potatismjöl. Att priset på socker sjönk var nog av stor betydelse.
Spettkakefakta är hämtad från https://www.matkult.se/agg/spettekaka.html
Vill du läsa mer om tävlingen?
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/vm-i-spettekaka-avgjordes-i-kristianstad
https://www.kristianstad.se/huvudnyheter/arkivkristianstadskommun/varldensbastaspettkakakoraspaskordefestkristianstad.47655.html https://www.flickr.com/photos/kristianstadskommun/