Nyheter

Om du vill prenumerera på Livsmedelsakademins nyhetsbrev kan du enkelt göra det -> HÄR

  • Koll på patent

    Koll på patent

    För att skydda dina innovationer och förbli konkurrenskraftig i livsmedelsbranschen är det viktigt att förstå och använda immateriella rättigheter på rätt sätt. Med patent kan du till exempel skydda och […]

  • Varför gör individen ohälsosamma val?

    Varför gör individen ohälsosamma val?

    Under 18 månader har vi genom vår innovationsplattform PUSH djupdykt i en fråga: Varför vi äter som vi gör – och varför det är så svårt att ändra på det? […]

  • Vad ser vi för trender kring att kommunicera hållbarhet?

    Vad ser vi för trender kring att kommunicera hållbarhet?

    I många sammanhang ser vi att ordet hållbar bytts ut mot ord som robust, resilient och lokal, individhälsa och lokalproducerat har blivit argument som smäller högre än hållbarhet och planetär […]

  • Livsmedelsberedskap och framtidens forskare i fokus på Food Science Sweden Conference 2025

    Livsmedelsberedskap och framtidens forskare i fokus på Food Science Sweden Conference 2025

    Den 23 april var Livsmedelsakademin på plats på Food Science Sweden-konferensen, som för första gången hölls på Kungliga Tekniska Högskolan genom KTH FOOD. Konferensen samlade internationella huvudtalare och paneldeltagare med […]

  • Från globala störningar till lokala lösningar – så stärker vi Sveriges livsmedelsberedskap

    Från globala störningar till lokala lösningar – så stärker vi Sveriges livsmedelsberedskap

    Hur säkrar vi tillgången till mat i en kris eller ett krig? Det var huvudfrågan när vd:ar från livsmedels- och förpackningsnäringen och Länsstyrelsen träffades på vårt senaste vd-nätverk hos Lantmännen. […]

  • Öppna dörrarna för framtidens medarbetare!

    Öppna dörrarna för framtidens medarbetare!

    Samtidigt som många livsmedelsföretag har stora anställningsbehov, står många unga utan jobb. Kajsa Lundqvist och Charles Hallsworth är två kommunikatörer på Arbetsmarknadskunskap som reser land och skola runt för att […]

  • Optimistisk känsla kring en nationell nollvision

    Optimistisk känsla kring en nationell nollvision

    I fredags hade vi ett sista möte med äldreminister Anna Tenje (M) om en nationell nollvision för undernäring hos äldre. Vi ville veta status, hur tänker ministern och vad händer […]

  • Debatt: Undernärda äldre – ett ovärdigt och dyrt misslyckande

    Debatt: Undernärda äldre – ett ovärdigt och dyrt misslyckande

    Varje dag dör äldre människor av undernäring i Sverige. Dessförinnan har de troligtvis varit igenom en plågsam process av sjukhusvistelser, trycksår, fysiskt och psykiskt lidande, yrsel och fallolyckor. Undernäring är […]

  • Lärandelabb med PUSH – ”månadens bästa och viktigaste möte”

    Lärandelabb med PUSH – ”månadens bästa och viktigaste möte”

    För att främja utveckling och innovation genom kunskapsutveckling har vi i vår innovationsplattform PUSH utvecklat ett koncept för så kallade Lärandelabb. Här träffas aktörer som på olika sätt bidrar mot […]

  • Vilken betydelse har smak för utvecklingen av framtidens hållbara mat?

    Vilken betydelse har smak för utvecklingen av framtidens hållbara mat?

    Hur smakar framtidens mat? Går det att ändra konsumentens uppfattning av vad som är gott eller ska framtidens nya livsmedel alltid försöka efterlikna det vi tycker om idag? På senaste […]

  • Våra reflektioner från Matdagen 2025, matens kraft och möjligheter

    Våra reflektioner från Matdagen 2025, matens kraft och möjligheter

    Livsmedelsakademin var på plats på Matdagen 2025 som arrangerades av Livsmedelsföretagen. Dagen utgick från Livsmedelsstrategin 2.0 och fokus i programmet låg på livsmedelsberedskap, svensk gastronomi och export. 5 saker vi […]

  • Framtidens Ledare 2025 – en satsning på utveckling, engagemang och resultat 

    Framtidens Ledare 2025 – en satsning på utveckling, engagemang och resultat 

    Nu har årets omgång av Framtidens Ledare startat! Ett spännande program där 13 drivna deltagare från NordZucker, Orkla Foods, Pågen, Hushållningssällskapet, SIA Glass, The HMT och Livsmedelsakademin tillsammans utforskar ledarskapets […]

  • Kommuner & företag inspirerade varandra kring cirkulär omställning

    Kommuner & företag inspirerade varandra kring cirkulär omställning

    Den 21 mars bjöd Cirkulära utvecklingshubben in representanter från skånska kommuner för att diskutera cirkulära affärsmodeller och hur kommunerna kan stötta näringslivet i den cirkulära omställningen. Två företag, Simply No […]

  • Kommunikationsnätverket om framtidens livsmedelsbransch – rekrytering, varumärke & generation Z

    Kommunikationsnätverket om framtidens livsmedelsbransch – rekrytering, varumärke & generation Z

    Efter ett inledande frukostmingel dök vi rakt in i dagens huvudtema: Hur kan vi modernisera bilden av livsmedelsnäringen? Vi fick ta del av fyra spännande presentationer som följdes av diskussioner […]

  • PUSH-rapporten för bättre matvanor har lanserats

    PUSH-rapporten för bättre matvanor har lanserats

    Nu krokar 25 organisationer och företag arm för att ändra ohälsosamma matvanor i Sverige. Det är allt start ups till offentlig sektor och stora livsmedelsbolag som har formulerat sina intentioner […]

  • Innovationsnätverket: kompetenser för framtidens matsystem

    Innovationsnätverket: kompetenser för framtidens matsystem

    Bioteknik spelar en stor roll för den snabba utveckling som sker inom livsmedelsnäringen. Efter två intressanta presentationer med utgångspunkt i just bioteknik, diskuterade innovationsnätverket hur företag och universitet kan samarbeta […]

  • Sammanfattning av senaste vd-nätverket

    Sammanfattning av senaste vd-nätverket

    Det första Vd-nätverket för 2025 hölls på Tetra Pak. Här kommer en kort sammanfattning av innehållet. Tetra Pak: En nyckelspelare inom livsmedelsnäringen  Marie Sandin, MD Tetra Pak Sverige berättade om […]

  • Ny modell visar ekonomiska vinster med förebyggande insatser mot undernäring

    Ny modell visar ekonomiska vinster med förebyggande insatser mot undernäring

    Undernäring hos äldre är ett stort samhällsproblem som utöver försämrad livskvalitet även bidrar till höga samhällskostnader. Men nu finns en modell som gör det möjligt att beräkna vinsterna av förebyggande […]

  • Framtidens matsystem visades upp på Universeum

    Framtidens matsystem visades upp på Universeum

    Den 31 januari tog framtiden plats på Universeum i Göteborg när 28 Vinnova-finansierade framtidsprototyper ställdes ut. Livsmedelsakademin var med och drev två av dessa prototyper som tagits fram genom strategisk […]

  • Välsmakande restinnovationer

    Välsmakande restinnovationer

    Innovationssugna livsmedelsföretag fick chansen att samarbeta med de internationella masterstudenterna från Food Product Development på Department of Process and Life Science Engineering. Företagen lät studenterna laborera med ett utvalt restflöde […]

  • Vår önskelista till Jultomten

    Vår önskelista till Jultomten

    Kära Jultomten… Med stormsteg närmar sig jul och nyår, det är bråttom i köket och tiden går fort när man har roligt. Och roligt har vi på Livsmedelsakademin. Ett stort, stort […]

  • Frukost eller mellanmål med juliga toner

    Frukost eller mellanmål med juliga toner

    Om du är förtjust i julens smaker och vill hitta fler sätt att njuta av saffrangula godsaker så ska du testa detta busenkla recept. Du behöver: 1 dl keso1 dl […]

  • SALT – ny satsning ska bidra till livsmedelsnäringens kompetensförsörjning

    SALT – ny satsning ska bidra till livsmedelsnäringens kompetensförsörjning

    Den skånska livsmedelsbranschen har stor potential att växa och bli mer hållbar. Men för att detta ska ske behöver branschen bli mer attraktiv för studenter och jobbsökande med rätt kompetens. […]

  • Hur kan industrin dra nytta av AI?

    Hur kan industrin dra nytta av AI?

    Orkla har identifierat 60 möjliga områden för AI, automatisering av råvaruspecifikationer är en av dem. Alfa Laval har sett en möjlighet i att göra 22 000 medarbetares kunskap och kompetens […]

  • Äldreminister Anna Tenje stöttar fortsatt arbete mot en nollvision

    Äldreminister Anna Tenje stöttar fortsatt arbete mot en nollvision

    Äldreminister Anna Tenje gav oss sitt fulla stöd till att arbetet mot undernäring hos äldre måste fortsätta, på ett möte i veckan. Vår uppmaning till regeringen är att besluta om […]

  • Tänk utanför boxen, innanför gränsen…

    Tänk utanför boxen, innanför gränsen…

    Livsmedelsakademins Innovationsnätverk var fyllt till sista plats, när vi i veckan träffades kring temat Beredskap & Resiliens i matsystemet. En förmiddag där erfarenhetsutbyte, informationsinhämtning, dialog och scenarioträning gav oss både […]

  • What if…

    What if…

    Om tio år styr influencers över våra matval genom egna varumärken. Vi gentestar oss till en personlig hälsoprofil och vissa väljer att leva i kollektiv med andra utifrån samma kostvanor. […]

  • I vilken form ska Skånebönan leva vidare?

    I vilken form ska Skånebönan leva vidare?

    I veckan var vi tillbaka på länsresidenset i Malmö, där Skånebönan startade för drygt två år sedan. Målet då var att få ökad odling och förädling av baljväxter i Skåne. […]

  • Hur kan industrin dra nytta av AI?

    Hur kan industrin dra nytta av AI?

    Orkla har identifierat 60 möjliga områden för AI, automatisering av råvaruspecifikationer är en av dem. Alfa Laval har sett en möjlighet i att göra 22 000 medarbetares kunskap och kompetens […]

  • Stort engagemang för undernäring hos äldre

    Stort engagemang för undernäring hos äldre

    Så många bra initiativ det finns i landet för att förebygga undernäring hos äldre, och så många som vill dela med sig av sina erfarenheter! Glo och Sno återkom ofta […]

Tryckt material & publikationer

Nollvisionen presentationsmaterial

Ta del av vårt presentationsmaterial för Nollvisionen för undernäring hos äldre.

Om Livsmedelsakademin

Livsmedelsakademins årsredovisning och årsberättelse för 2020.

Läs mer om vår strategi och verksamhet i denna broschyr.

Slutrapport Plastprojekt 2019

I september 2018 fick Livsmedelsakademin, IUC Syd och Packbridge i uppdrag av Region Skåne att undersöka hur Skåne kan ta sig an problemen med ökade mängder plast i miljön, dels genom att ta tillvara på möjligheter att förbättra efterfrågan på återvunnen plast, dels genom att bidra till att nya nedbrytbara material för plast utvecklas. Läs resultaten av projektet här.

Färsk fisk från hav till bord – informationsmaterial

Ta del av och ladda ned informationsmaterial från vårt projekt för Färsk fisk från hav till ord. Om färsk lokal fisk, karta över skånska fiskeställen, med mera.

Event in Skåne Evenemangsguide

I denna guide får du hjälp med hur man kan lyfta ett evenemang med hjälp av lokal mat och dryck från Skåne. Från mindre möten till stora konferenser, konserter och festivaler.

Startguide – samarbete mellan restaurang och butik

I denna guide får du som krögare eller kock hjälp att komma igång med nya samarbeten kring försäljning av mat via eller i butik.