Om du vill prenumerera på Livsmedelsakademins nyhetsbrev kan du enkelt göra det -> HÄR
-
Framtidens Ledare 2025 – en satsning på utveckling, engagemang och resultat
Nu har årets omgång av Framtidens Ledare startat! Ett spännande program där 13 drivna deltagare från NordZucker, Orkla Foods, Pågen, Hushållningssällskapet, SIA Glass, The HMT och Livsmedelsakademin tillsammans utforskar ledarskapets […]
-
Kommuner & företag inspirerade varandra kring cirkulär omställning
Den 21 mars bjöd Cirkulära utvecklingshubben in representanter från skånska kommuner för att diskutera cirkulära affärsmodeller och hur kommunerna kan stötta näringslivet i den cirkulära omställningen. Två företag, Simply No […]
-
Kommunikationsnätverket om framtidens livsmedelsbransch – rekrytering, varumärke & generation Z
Efter ett inledande frukostmingel dök vi rakt in i dagens huvudtema: Hur kan vi modernisera bilden av livsmedelsnäringen? Vi fick ta del av fyra spännande presentationer som följdes av diskussioner […]
-
PUSH-rapporten för bättre matvanor har lanserats
Nu krokar 25 organisationer och företag arm för att ändra ohälsosamma matvanor i Sverige. Det är allt start ups till offentlig sektor och stora livsmedelsbolag som har formulerat sina intentioner […]
-
Innovationsnätverket: kompetenser för framtidens matsystem
Bioteknik spelar en stor roll för den snabba utveckling som sker inom livsmedelsnäringen. Efter två intressanta presentationer med utgångspunkt i just bioteknik, diskuterade innovationsnätverket hur företag och universitet kan samarbeta […]
-
Sammanfattning av senaste vd-nätverket
Det första Vd-nätverket för 2025 hölls på Tetra Pak. Här kommer en kort sammanfattning av innehållet. Tetra Pak: En nyckelspelare inom livsmedelsnäringen Marie Sandin, MD Tetra Pak Sverige berättade om […]
-
Ny modell visar ekonomiska vinster med förebyggande insatser mot undernäring
Undernäring hos äldre är ett stort samhällsproblem som utöver försämrad livskvalitet även bidrar till höga samhällskostnader. Men nu finns en modell som gör det möjligt att beräkna vinsterna av förebyggande […]
-
Framtidens matsystem visades upp på Universeum
Den 31 januari tog framtiden plats på Universeum i Göteborg när 28 Vinnova-finansierade framtidsprototyper ställdes ut. Livsmedelsakademin var med och drev två av dessa prototyper som tagits fram genom strategisk […]
-
Välsmakande restinnovationer
Innovationssugna livsmedelsföretag fick chansen att samarbeta med de internationella masterstudenterna från Food Product Development på Department of Process and Life Science Engineering. Företagen lät studenterna laborera med ett utvalt restflöde […]
-
Vår önskelista till Jultomten
Kära Jultomten… Med stormsteg närmar sig jul och nyår, det är bråttom i köket och tiden går fort när man har roligt. Och roligt har vi på Livsmedelsakademin. Ett stort, stort […]
-
Frukost eller mellanmål med juliga toner
Om du är förtjust i julens smaker och vill hitta fler sätt att njuta av saffrangula godsaker så ska du testa detta busenkla recept. Du behöver: 1 dl keso1 dl […]
-
SALT – ny satsning ska bidra till livsmedelsnäringens kompetensförsörjning
Den skånska livsmedelsbranschen har stor potential att växa och bli mer hållbar. Men för att detta ska ske behöver branschen bli mer attraktiv för studenter och jobbsökande med rätt kompetens. […]
-
Hur kan industrin dra nytta av AI?
Orkla har identifierat 60 möjliga områden för AI, automatisering av råvaruspecifikationer är en av dem. Alfa Laval har sett en möjlighet i att göra 22 000 medarbetares kunskap och kompetens […]
-
Äldreminister Anna Tenje stöttar fortsatt arbete mot en nollvision
Äldreminister Anna Tenje gav oss sitt fulla stöd till att arbetet mot undernäring hos äldre måste fortsätta, på ett möte i veckan. Vår uppmaning till regeringen är att besluta om […]
-
Tänk utanför boxen, innanför gränsen…
Livsmedelsakademins Innovationsnätverk var fyllt till sista plats, när vi i veckan träffades kring temat Beredskap & Resiliens i matsystemet. En förmiddag där erfarenhetsutbyte, informationsinhämtning, dialog och scenarioträning gav oss både […]
-
What if…
Om tio år styr influencers över våra matval genom egna varumärken. Vi gentestar oss till en personlig hälsoprofil och vissa väljer att leva i kollektiv med andra utifrån samma kostvanor. […]
-
I vilken form ska Skånebönan leva vidare?
I veckan var vi tillbaka på länsresidenset i Malmö, där Skånebönan startade för drygt två år sedan. Målet då var att få ökad odling och förädling av baljväxter i Skåne. […]
-
Hur kan industrin dra nytta av AI?
Orkla har identifierat 60 möjliga områden för AI, automatisering av råvaruspecifikationer är en av dem. Alfa Laval har sett en möjlighet i att göra 22 000 medarbetares kunskap och kompetens […]
-
Stort engagemang för undernäring hos äldre
Så många bra initiativ det finns i landet för att förebygga undernäring hos äldre, och så många som vill dela med sig av sina erfarenheter! Glo och Sno återkom ofta […]
-
Värvningskontoret 2035
Vad skulle hända i en potentiell framtid om Sverige befinner sig i krig, men befolkningen är i för dåligt skick för att försvara sitt land? Genom framtidsprototypen Värvningskontoret 2035 ville […]
-
Debatt: Sluta se undernäring som en naturlig del av åldrandet
Undernäring hos äldre är ett växande problem i Sverige. Medan befolkningen åldras i en allt snabbare takt, visar statistiken att upp till 30 procent av personer över 80 år är […]
-
Välkommen till Nollvisionskonferensen 2024!
Den 21 november samlas vi i Lund för en inspirerande heldag där vi sätter fokus på ett stort problem i vårt samhälle: undernäring hos äldre. Under de fem senaste åren […]
-
Framgångsfaktorer för kommunikation med seniorer
Vilken typ av kommunikationssätt är effektiva för att kommunicera hälsobudskap till seniorer och hur genererar vi konkreta handlingar? Under våren och sommaren har vi ”prototypat” olika typer av kommunikationssätt för […]
-
Ohälsosamma matvanor kan hota Sveriges säkerhet
En alarmerande framtidsprognos från PUSH visar hur ohälsosamma matvanor riskerar att ytterligare öka ohälsan i Sverige, vilket kan medföra att en stor andel av den kommande generationen kommer att vara olämpliga för […]
-
Vi summerar FOODay 2024
Den 27 september var det åter igen dags för vår årliga konferens FOODay. Här fördjupade vi oss i frågor som är högst relevanta för matsystemet, hämtade kraft i fantastisk plockmat […]
-
Äldreminister Anna Tenje, om vårt viktiga jobb för att förebygga undernäring hos äldre
Den 1 oktober 2024 anordnade Nollvisionen, via Livsmedelsakademin, ett riksdagsseminarium för att ta ett första steg mot ett regeringsbeslut för en nationell nollvision. Anna Tenje, som var på resande fot, […]
-
Viktigt riksdagsseminarium för en nationell nollvision för undernäring hos äldre
Den 1 oktober anordnade Livsmedelsakademin ett riksdagsseminarium om undernäring hos äldre tillsammans med Malin Höglund (M) och Mikael Dahlqvist (S) från riksdagen. Vårt mål var att belysa problemet med undernäring […]
-
Intentionsrapporten – En PUSH mot ett hälsofrämjande matsystem
Vi behöver vara många som krokar arm och jobbar tillsammans om vi ska nå PUSHs högt uppsatta mål om att matsystemet år 2035 ska främja ett friskt liv för alla. […]
-
Mat är förändringskraft
Nu är det dags igen! Vi samlar matsystemet och arrangerar FOODay 2024 den 27 september på Studio i Malmö. FOODay är vår mötesplats för matsystemet som community, en plats för […]
-
Välkommen till ett riksdagsseminarium om undernäring hos äldre
Undernäringen kommer ofta smygande, i det egna hemmet. Det gör att den inte upptäcks i tid. Enligt Socialstyrelsen beräknas 30 procent över 80 år vara undernärda eller riskera att bli […]
Tryckt material & publikationer
Nollvisionen presentationsmaterial
Ta del av vårt presentationsmaterial för Nollvisionen för undernäring hos äldre.
Om Livsmedelsakademin
Livsmedelsakademins årsredovisning och årsberättelse för 2020.
Läs mer om vår strategi och verksamhet i denna broschyr.
Slutrapport Plastprojekt 2019
I september 2018 fick Livsmedelsakademin, IUC Syd och Packbridge i uppdrag av Region Skåne att undersöka hur Skåne kan ta sig an problemen med ökade mängder plast i miljön, dels genom att ta tillvara på möjligheter att förbättra efterfrågan på återvunnen plast, dels genom att bidra till att nya nedbrytbara material för plast utvecklas. Läs resultaten av projektet här.
Färsk fisk från hav till bord – informationsmaterial
Ta del av och ladda ned informationsmaterial från vårt projekt för Färsk fisk från hav till ord. Om färsk lokal fisk, karta över skånska fiskeställen, med mera.
Event in Skåne Evenemangsguide
I denna guide får du hjälp med hur man kan lyfta ett evenemang med hjälp av lokal mat och dryck från Skåne. Från mindre möten till stora konferenser, konserter och festivaler.
Startguide – samarbete mellan restaurang och butik
I denna guide får du som krögare eller kock hjälp att komma igång med nya samarbeten kring försäljning av mat via eller i butik.