Tänk utanför boxen, innanför gränsen…

Livsmedelsakademins Innovationsnätverk var fyllt till sista plats, när vi i veckan träffades kring temat Beredskap & Resiliens i matsystemet. En förmiddag där erfarenhetsutbyte, informationsinhämtning, dialog och scenarioträning gav oss både nya insikter och ett starkt sug efter fler etablerade kontaktytor mellan näringsliv, akademi och offentliga aktörer.

Handlingskraft vid kris

Maria Béres, kommunikationschef på The Absolut Group, delade med sig av erfarenheter och lärdomar kring beslutet att börja producera handsprit under pandemin.

Hennes tips till livsmedelsnäringen är att tänka igenom alternativen för den egna produktionen i händelse av olika typer av kriser – och att redan nu idag upprätta de kontakter med myndigheter som krävs för att kunna göra ändringar eller tillägg i era tillstånd.

På Absolut arbetade de intensivt upp ett helt nytt kontaktnät mitt under pandemin – och de väljer att upprätthålla kontakterna med omsorg även nu, för att kunna arbeta med redan existerande kontakter nästa gång någonting händer.

Försvarsvilja och matlust

Därefter fick vi lyssna till Hugo Malm från Sydöstra civilområdet, som även tillsammans med SLU skrivit den nyligen utgivna ”Om krisen och kriget kommer – till Sveriges lantbruksföretagare”.

Hugo berättade om hur Sveriges livsmedelsberedskap har sett ut historiskt och var vi står idag när jordbruket ställt om till större arealer och har industrialiserats. Begreppet ”Just in time” har kommit in, vilket är en utmaning ur ett beredskapsperspektiv eftersom det innebär väldigt små lager och är extremt beroende av välfungerande strukturer. Hugo berättade även om den kreativitet som ofta uppstår i kris, han har bland annat hittat flera recept från ransoneringstider som innehåller ingredienser som grävling och ekorre. Erfarenheter insamlade via intervjuer med ukrainare visar dock att matsystemet kan stå starkt och att många äter nästan som vanligt även under kriget, men att man fått anpassa en del recept till inhemska varor. Ju mer robust och resilient vårt matsystem är i fredstid, desto starkare förblir det i kris.

Tänk utanför boxen, innanför gränsen…

Dagen avslutades med en workshop ”Utanför boxen, innanför gränsen…” där vi i grupper diskuterade samarbets-, innovations- och affärsmöjligheter i ett fiktivt scenario där vi skulle hålla i gång produktionen även om den svenska importen av livsmedel, insatsvaror och råvaror stryps.

Några av dagens reflektioner:
  • Det kan vara svårt att skala upp om man bara har tillstånd för mindre volymer
  • Vad händer om våra fordon behövs i beredskapsarbetet?
  • Vi måste ha konkurrenskraft redan nu.
  • Kriser ställer stora krav på myndighetssamordning.
  • Salt, berikning och bakteriekulturer finns inte i Sverige.

Vill du prata mer om livsmedelsberedskap?

Här finns ett enormt behov av mer samverkan och fler kontaktytor. Vårt fokusområde Resiliens & beredskap i matsystemet är på alla sätt högaktuellt – vi ser fram emot att utveckla det och forma möjligheter tillsammans. Hör gärna av er om ni har frågor, idéer och tankar till kristina.glantz@livsmedelsakademin.se

Vill du också vara en del av vårt nätverk?

Till er som vill gå in som ny partner i Livsmedelsakademin – Varmt välkomna till ett kraftfullt nätverk av stora och små företag, lärosäten och offentliga organisationer!

Hör av er direkt till vår vd Ingrid (ingrid.landgren@livsmedelsakademin.se) eller kommunikationschef Sara Fredström (sara.fredstrom@livsmedelsakademin.se) så berättar vi mer om partnerskapet.


Publicerat

i

av

Etiketter: