fyra glada kvinnor går med uppsträckta armar.

PUSH-rapporten för bättre matvanor har lanserats

Nu krokar 25 organisationer och företag arm för att ändra ohälsosamma matvanor i Sverige. Det är allt start ups till offentlig sektor och stora livsmedelsbolag som har formulerat sina intentioner att få fler att äta mer hälsosamt i en gemensam PUSH-rapport.

Vid lanseringen träffades aktörer från hela matsystemet för att dela kloka tankar och mingla kring frågor med fokus på hur vi kan agera tillsammans för att intentionerna om ett hälsosammare matsystem ska bli verklighet. Här är några av de inspelen.

Hälsosam mat måste vara god, och kunna tävla med rådande idéer om vad som är ”normal” mat. Tack och lov är normer utbytbara. Nästa fredagsmys vara ett koncept som bidrar till en starkare hälsokultur.

Våra matval styrs till stor del av det vi exponeras för. Här spelar marknadslagstiftningen en viktig roll, men också vad som säljs i butik och hur lättillgänglig den är – för barn som går hem från skolan, eller när du står i kassakön i byggbutiken. Biltema har en av Sveriges största caféverksamheter.

Vi måste också börja värdera mat högre. Det kostar pengar att producera bra mat.

Och industriproducerad mat kan absolut vara nyttig, men har svårt att nå ut på grund av föreställningarna om att ultraprocessad och genmodifierad mat per definition är onyttig.

Det ska vara enkelt att äta bra mat. Och kanske behöver vi då inte berätta allt. Att sätta ordet vegetarisk framför en svamprisotto kan väcka negativa tankar, inte minst hos barn.

Från scenen deltog Johan Swahn, professor, Grythyttan, Ann-Kristin Söderblad, verksamhetschef, Yalla Rinkeby, Gustav Johansson, grundare, Jävligt Gott, Ida-Marie Ljung, Kvalitetssäkring inköp, Lidl, Jessie Sommarström, kock, Sodexo, Karin Grohman, verksamhetsledare, CommToAct, Marcus Adevi, beteendeforskare, RISE, Paula Frösell, dietist, ICA, statssekreterare Petra Noreback (KD), Socialdepartementet, Line Gordon, professor och föreståndare, Stockholm Resilience Center, Pia Lindeskog, sakkunig, Folkhälsomyndigheten, Anne Lunde Dinesen, nationell samordnare matcentraler, Sveriges Stadsmissioner. Konferencier var Sebastian Ring, artistisk ledare på Dramaten

Kvällen avslutades med mingel kring en framtidsbuffé signerad matkreatören Victoria Nordström Warolin i samarbete med Stockholms Stadsmission.

PUSH är en innovationsplattform som leds av Livsmedelsakademin, i samarbete med Frisk mat, Chalmers och Dietisternas riksförbund. PUSH finansieras av Vinnova.

PUSH-rapporten är ett konkret första steg att gå från intention till att nå målet.

Läs även vår debattartikel i DI som 22 aktörer i matsystemet skrivit under.


Publicerat

i

av

Etiketter: