Under 18 månader har vi genom vår innovationsplattform PUSH djupdykt i en fråga: Varför vi äter som vi gör – och varför det är så svårt att ändra på det? Nu sammanfattas insikterna i en 3,5 min lång video.
Genom en grundlig systemanalys via intervjuer, workshops och deskresearch, med input från över 1500 personer i matsystemet, har vi identiferat följande anledningar till varför vi som individer idag allt för ofta gör ohälsosamma val:
Yttre krafter ”pushar” oss mot ohälsosam mat: Tillgång, exponering, prisstrategier och marknadsföring driver konsumtion i fel riktning. Inre drivkrafter drar dessutom i samma riktning: Smakpreferenser, tidspress, brist på kunskap, ekonomi och vana ökar efterfrågan av just den mer ohälsosamma maten. Och dessa yttre och inre krafter förstärker varandra och skapar en självförstärkande loop. Resultatet? En matkultur och samhällsnorm som gör det svårt att välja hälsosamt, även när viljan finns.
I denna korta video som beskrivs insikterna.
Det behövs fler gemensamma PUSHar
Om vi inte agerar nu kommer den kostrelaterade ohälsan att fortsätta växa. Redan idag är maten den näst största påverkbara riskfaktorn för sjukdom – och samhällskostnaderna kopplat till kostrelaterad ohälsa fortsätter att öka, trots att de går att förebygga. Dessutom är folkhälsan en viktig faktor när det kommer till Sveriges motståndskraft vid framtida kriser – som nästa pandemi eller krig.
Det behövs därför fler PUSH:ar för ett hälsosamt och hållbart matsystem! Vi är såklart därför besvikna över att Vinnova inte valt att fortsätta finansiera PUSH under de kommande åren. Men självklart ska arbetet fortsätta. Vi söker nu nya möjliga vägar framåt för att kunna fortsätta att agera möjliggörare för att matsystemet i större mån ska kunna främja hälsa – istället för ohälsa. Vi vet att det finns många aktörer i matsystemet som verkligen vill och kan bidra till förändring. Tillsammans kan skapa ett samhälle med ett push- och pullförhållande som istället stöttar individen till mer hälsosamma val!
Vill du prata mer om detta? Kontakta Amanda Allvin, amanda.allvin@livsmedelsakademin.se