Så många bra initiativ det finns i landet för att förebygga undernäring hos äldre, och så många som vill dela med sig av sina erfarenheter! Glo och Sno återkom ofta under Nollvisionskonferensen.
Den 21 november var det dags för Nollvisionskonferensen, som på sätt och vis avslutar ett fem år långt arbete som Livsmedelsakademin drivit för att förebygga undernäring. Här är en kort sammanfattning av allt som deltagarna fick med sig.
Det finns inga rätt eller fel, när man som kommun vill förebygga undernäring hos äldre. Det framkom tydligt när Helsingborg, Kävlinge och Eslöv berättade om sina insatser för att förebygga undernäring hos äldre på Nollvisionskonferensen som Livsmedelsakademin arrangerade. Det viktigaste är att det finns en stark vilja.
I Helsingborg valde man att fokusera på förebyggande åtgärder, och anställde två dietister. I Eslöv startade arbetet med ett samarbete mellan äldreomsorgen och måltidsenheten för att jobba mer hälsofrämjande och förebyggande. I Kävlinge bestämde man sig för att lita på sin personal och sätta långsiktiga mål som följs upp ett par gånger om året, i stället för detaljstyrning.
Några råd från de tre kommunerna:
· Tänk långsiktigt
· Jobba med piloter, och testa er fram
· Ha förtroende för de som kan och vill skapa förändring
· Bygg en kultur där man ständigt utvecklar och utvecklas
· Prioritera – man måste inte göra allt direkt
Glo & sno var återkommande bland konferensens talare. Det gäller idéer och konkreta lösningar, som när Helsingborg tittade på hur Lund levererade heldygnskassar. Men det kan också gälla personal. Folk rör sig mellan kommuner, utnyttja det! Genom att byta personal byter man också idéer, kunskap och energi.
Återkommande var också önskan om samarbete, samordning och gemensamma prioriteringar mellan kommun och region. De resurser som en kommun lägger på förebyggande arbete gagnar regionen.
Och det kanske bästa av allt. Beräkningar som både Kävlinge kommun och stadsdelsförvaltningen Enskede-Årsta-Vantör gjort visar att man kan spara miljonbelopp på att förebygga undernäring.
Men allt börjar och slutar med ändå med måltiden.
Stort tack till alla från kommuner, företag, politiken, regioner, myndigheter och intresseföreningar, för att vi fick möjlighet att sprida kunskap, inspiration och alla fina resultat vi nått under vårt fem år långa arbete med för Nollvisionen för undernäring hos äldre. Fortsätt Glo och sno från varandra!