Framtidens matsystem visades upp på Universeum

Den 31 januari tog framtiden plats på Universeum i Göteborg när 28 Vinnova-finansierade framtidsprototyper ställdes ut. Livsmedelsakademin var med och drev två av dessa prototyper som tagits fram genom strategisk framsyn och spekulativ design: Välkommen till bords och Värvningskontoret 2035.

Välkommen till bords lyfter frågan om äldres måltidsupplevelser genom att besökarna får kliva in i sitt äldre jag. Vi blir allt fler äldre, hur ser vi till att alla får uppleva måltider på ett givande sätt livet ut? Undernäring hos äldre är ett stort samhällsproblem som påverkar livskvalitet och dessutom leder till stora kostnader för samhället. Läs mer om Välkommen till bords här.

Genom Värvningskontoret 2035 förmedlas en icke önskvärd framtid där Sverige ligger i krig samtidigt som vi står mitt i en annan samhällskris, en folkhälsokris som beror på allt för dåliga matvanor. Denna kostrelaterade ohälsa påverkar Sveriges försvarsförmåga negativt då det inte går att få tag på tillräckligt många unga rekryter med fysisk förmåga att försvara Sverige. I en tid av stort fokus på beredskap får vi inte glömma bort vikten av vår folkhälsa. Läs mer om Värvningskontoret här.

Utöver framtidsprototyperna kunde även besökarna delta i workshopar med Livsmedelsakademin. Det blev två fullsatta sittningar med samtal under rubriken: Vem bör bestämma vad du ska äta? Dialogen utgick från personas från våra två framtidsprototyper, berättelserna från två dystopiska framtider som enligt deltagarna väckte känslor som oro, uppgivenhet och frustration.

Hör berättelserna från framtiden genom att klicka på respektive bild

Efter att ha tagit del av berättelserna från framtiden backade vi tillbaka till nutid och diskuterade vad vi kan göra idag för att skapa en mer önskvärd framtid. Deltagarna fick reflektera över vem och vad som styr vad vi äter, vad samhället har för ansvar kring våra matvanor, och om det ser olika ut för unga och äldre.

Att möta medborgare och diskutera vikten av hälsa och livskvalitet var mycket givande, reflektioner som lyftes var bland annat:

  • Ofrivillig ensamhet har stor påverkan på matlusten för äldre. Något att testa är att bjuda in seniorer att äta i universitetens matsalar, där kan man ha samtalsbord med olika teman.
  • Handeln har ett ansvar när det kommer till utbud av produkter kopplat till hälsa/ohälsa.
  • Systemet måste byggas så att det är lätt att göra rätt. Generellt varvar en familj 7-11 maträtter hemma, om dessa rätter är hälsosamma har det stor påverkan på individers hälsa och kan etablera goda matvanor för unga, som de bär med sig genom livet.

Vi är glada att ha fått möjlighet att kunna lyfta hälsofrågan hos deltagare som gymnasieungdomar, tjänstepersoner, handel och lärare, och dessutom få ta del av deras tankar om vad som är viktigt i frågan. Insikter, lärdomar, idéer och input från dialoger i arbetet med framtidsprototyperna tas vidare i Livsmedelsakademins projekt PUSH och Nollvisionen för undernäring hos äldre.

Värvningskontoret 2035

Välkommen till bords

Välkommen till bords


av

Etiketter: