Nyheter

Om du vill prenumerera på Livsmedelsakademins nyhetsbrev kan du enkelt göra det -> HÄR

  • Food Valley of Sweden behövs

    Food Valley of Sweden behövs

    För att möta framtidens krav på en hållbar livsmedelsnäring räcker det inte med gradvisa förändringar, vi behöver stora systemförändringar. Det var en av slutsatserna från gårdagens innovationsgille där ett 60-tal […]

  • Nu växlar vi upp varumärket Smaka på Skåne!

    Nu växlar vi upp varumärket Smaka på Skåne!

    Nu välkomnar vi Skånes mat- och dryckesproducenter att bli medlemmar i varumärket Smaka på Skåne. Smaka på Skåne är ett starkt och etablerat varumärke som står för skånska premiumprodukter. Det […]

  • Problem och möjligheter med plast inom livsmedelsnäringen

    Problem och möjligheter med plast inom livsmedelsnäringen

    Det finns vetenskapliga undersökningar bakom plasten kring gurkan. Hållbarheten ökar från tre-fyra dagar till åtta-tio dagar. Det är bra för klimatet. Plasten kring det malda köttet ökar hållbarheten från en […]

  • Starkt stöd för Food Valley of Sweden

    Starkt stöd för Food Valley of Sweden

    -Vi behöver Food Valley of Sweden – ett Silicon Valley för mat, där vi tillsammans kan skapa hållbara kretsloppsbaserade system för framtidens mat. Det menade ett 60-tal tunga representanter för […]

  • Nu är vi igång med nya Politikernätverket!

    Nu är vi igång med nya Politikernätverket!

    Den 3 juni träffades Politikernätverket, med politiker och måltidschefer från flera skånska kommuner, hos Livsmedelsakademin på MINC i Malmö. Träffen blev startskottet för den nya gruppen politiker och måltidsansvariga i […]

  • Ensamhet ligger bakom många fall av undernäring hos äldre

    Ensamhet ligger bakom många fall av undernäring hos äldre

    En kvarts miljon äldre lider av undernäring eller riskerar att bli undernärda i sina egna hem. Ensamhet är en starkt bidragande orsak, men också brist på samarbete mellan offentlig och […]

  • Studentnätverket är igång igen

    Studentnätverket är igång igen

    Vi välkomnar elva nya studenter, som studerar som studerar allt från gastronomi till teknisk fysik, livsmedelskemi, maskinteknik eller går läkarlinjen. Mat och dryck är ett gemensamt intresse. Under läsåret 2019/20 […]

  • Var kommer fisken ifrån?

    Var kommer fisken ifrån?

    Det kustnära fisket skiljer sig en hel del från det storskaliga fisket. Fiskeställena är till exempel inte längre bort än att fisken kan landas varje dag. Färsk fisk, alltså. Vill […]

  • Innovationer och traditioner på AfterWork

    Innovationer och traditioner på AfterWork

    Skåne är en kulinarisk region med starka traditioner och full av spännande innovationer. Det fick vi också prov på när Livsmedelsakademin och Tourism in Skåne arrangerade AfterWork igår. Eslam Salah, […]

  • ​1,3 miljoner i EU-stöd till två svenska innovationer genom INCLuSilver

    ​1,3 miljoner i EU-stöd till två svenska innovationer genom INCLuSilver

    En dryck som minskar alkoholkonsumtionen och en öppen e-plattform som ska öka samordningen mellan vård- och omsorgsinstanser är de två innovationer som nu får dela på 1,3 miljoner kronor från EU. Innovationerna […]

  • Affärsmöjligheter för lokal fisk på en lokal marknad

    Affärsmöjligheter för lokal fisk på en lokal marknad

    Fisk och fiske har hamnat i bakvattnet när vi pratar lokal mat, och det är sällan som butiker eller restauranger skyltar med att de säljer närfångad fisk till sina kunder. […]

  • Livsmedelsakademin driver offentlig måltid framåt med Region Skåne

    Livsmedelsakademin driver offentlig måltid framåt med Region Skåne

    Region Skåne har gett Livsmedelsakademin i uppdrag att leda och vara värd för en initiativgrupp för “offentlig måltid” under 2019. Syftet är att få fram vad som kan vara aktuella […]

  • Nollvision för undernäring hos äldre i ny nationell satsning

    Nollvision för undernäring hos äldre i ny nationell satsning

    Så många som sex av tio patienter inom äldrevården kan vara undernärda. Förutom det personliga lidandet orsakar det höga samhällskostnader. För lite eller fel mat kan få lika förödande konsekvenser […]

  • Nya innovativa satsningar för minskad undernäring hos äldre

    Nya innovativa satsningar för minskad undernäring hos äldre

    PUBLICERAD: 29 NOVEMBER, 2018Sex av tio patienter inom äldrevården är undernärda eller riskerar att bli det, enligt statistik från Senior Alert. Undernäringen leder bland annat till ett stort lidande, högre […]

Tryckt material & publikationer

Nollvisionen presentationsmaterial

Ta del av vårt presentationsmaterial för Nollvisionen för undernäring hos äldre.

Om Livsmedelsakademin

Livsmedelsakademins årsredovisning och årsberättelse för 2020.

Läs mer om vår strategi och verksamhet i denna broschyr.

Slutrapport Plastprojekt 2019

I september 2018 fick Livsmedelsakademin, IUC Syd och Packbridge i uppdrag av Region Skåne att undersöka hur Skåne kan ta sig an problemen med ökade mängder plast i miljön, dels genom att ta tillvara på möjligheter att förbättra efterfrågan på återvunnen plast, dels genom att bidra till att nya nedbrytbara material för plast utvecklas. Läs resultaten av projektet här.

Färsk fisk från hav till bord – informationsmaterial

Ta del av och ladda ned informationsmaterial från vårt projekt för Färsk fisk från hav till ord. Om färsk lokal fisk, karta över skånska fiskeställen, med mera.

Event in Skåne Evenemangsguide

I denna guide får du hjälp med hur man kan lyfta ett evenemang med hjälp av lokal mat och dryck från Skåne. Från mindre möten till stora konferenser, konserter och festivaler.

Startguide – samarbete mellan restaurang och butik

I denna guide får du som krögare eller kock hjälp att komma igång med nya samarbeten kring försäljning av mat via eller i butik.