Framtidsspaningar på Livsmedelsakademins dag

Buden var många om vad vi kommer att äta i framtiden. Studentnätverkets spaningar innehöll en återgång till kött- och blodbaserade måltider för att åtgärda proteinbristen som uppstått med alltför strikta vegetariska dieter, och att innehållet i kylskåpet kommer att styra vem vi matchar bäst med på dating appen ”Food Match”. Cecilia Fredriksson från Lunds universitet undrar om vi kommer att acceptera alger som en viktig proteinkälla framöver, och Vesa Tshernij från Marint centrum hoppas att vi ska äta färsk fisk från det kustnära fisket. Risken är annars överhängande att det kustnära fisket dör ut och färsk fisk är ett minne blott.

Vi fick också lära oss från Josefine Östrup Backe från Lunds universitet att det närodlade inte handlar om avstånd utan om inställning. Per Frank från Nestlé berättade att sockermängderna i allt fler livsmedel minskar, och Richard Ahlbin från Culinar gav oss en intressant inblick i proteinskiftet, en utmaning för hela livsmedelsnäringen, men som också ger oss oanade möjligheter. Richard tror att vi inom tio år kommer att skratta åt vegetariska produkter med köttliknande utseende.

Livsmedelsakademin fyller 25 år i år, och det firade vi stort. Lotta Törner, vd, och Håkan Jönsson, som varit med på en stor del av resan, blickade tillbaka på vad som hänt i livsmedelsnäringen och hos Livsmedelsakademin sedan starten 1994. Vem kunde tro att hipstern skulle födas, och göra så stort avtryck, att skräcken för fett skulle avlösas av skräcken för socker, och att taco-fredag skulle bli obligatoriskt i svenska barnfamiljer? Alexander Wroblewski på Root Pasta, visste i alla fall hur man marknadsför produkter via sociala medier, och det var det många som ville höra mer om.

Tack till alla som var med. Och inte minst till Titti Qvarnström som lyckades göra en fantastiskt god fika på givna fiskar – skrubbskädda och skarpsill. Oväntat men uppskattat.

Fiskfika & Färsk fisk från hav till bord

Fika med fokus på lokal fisk i annorlunda form är en del av vårt arbete inom projekt Färsk fisk från hav till bord som vi driver med Marint centrum i Simrishamns kommun. I projektet arbetar vi tillsammans med fiskenäring, grossister, handel, krögare och offentliga kök för att den lokalt landade fisken från kustfisket ska bli en självklarhet i butiksdisken, restaurangmenyn och på matborden. Projektet finansieras av Europeiska havs- och fiskerifonden via LEADER Sydöstra Skåne.
Läs mer om Färsk fisk från hav till bord


av

Etiketter: