Lokala kustfiskare, levande fiskehamnar och möjligheter att köpa färsk fisk från vattnen utanför vår kust är av stor betydelse för livskvaliteten i Skåne. Fisket är en viktig del av kustsamhällenas identitet och bidrar till att attrahera nya invånare, turister och näringsliv till bygden.
Den lokala fiskenäringen i Skåne är hotad och lönsamheten är låg, risken finns att det försvinner inom en snar framtid. Samtidigt är ett kustnära fiske är en viktig del av en levande kust- och landsbygd. En lokal fiskeflotta skapar levande hamnar och ger sysselsättning och företagande i flera led. Fisket ger oss tillgång till riktigt färsk fisk i säsong. De lokala fiskarna är också en viktig del av havsmiljöarbetet, som kan handla om att ta upp spökgarn – förlorade, oftast gamla fiskeredskap i havet – eller samla in annat skräp. Fisket är också nära knutet till vår regions identitet, varumärke och kulturarv. Detta är i sin tur positivt för att kustsamhällen ska vara attraktiva för företag att driva sin verksamhet, som en plats att bo på och som destination för besökare.
Öka kunskap om det kustnära fisket och bygga nätverk
Under 2018 – 2020 har Livsmedelsakademin och Marint centrum i Simrishamn drivit projektet Färsk fisk från hav till bord. Målet med projektet var att bidra till utvecklingen av en mer konkurrenskraftig och hållbar fiskenäring i Skåne genom att arbeta för en ökad efterfrågan på lokalt landad fisk från det kustnära fisket. Framförallt har vi velat öka kunskapen om det kustnära fisket, bygga långsiktiga nätverk mellan aktörer inom näringen och ge dem verktyg att själva utveckla sina verksamheter. Vi har bland annat arrangerat workshops, seminarier, konferenser och bjudit in till diskussion. Vid alla träffar har vi bjudit på lokal fisk i säsong, som exempelvis skarpsill på pinne, snacks på torskskinn eller smörrebröd på skrubbskädda. Många har upptäckt nya lokala fiskarter genom att smaka på något nytt, något som leder till nyfikna frågor och att man vill veta mer.
Under projektet har vi tillsammans med yrkesfiskare, fiskförädlare, fiskgrossister, butiksmedarbetare, kockar och fler har skapat grunden för nya spännande samarbeten med lokal fisk i fokus. Olika aktörer har drivit och fortsätter driva utveckling som gynnar fiskenäringen. Det finns flera nya projekt och initiativ där fiskenäringen i samarbete med andra kommer arbeta vidare med bland annat nya produkter på fisken från det kustnära fisket.
Det finns efterfrågan på lokal fisk
En av våra viktiga slutsatser är att fisket kan göra samma resa som det lokala jordbruket, där kunder efterfrågar närproducerat, så att man vet var maten kommer i från och vem som producerat den. Ett sätt att nå dit är att fler frågar var fisken kommer ifrån och väljer lokalt fångad fisk när det finns som alternativ på menyn eller i fiskdisken.
Nedan finns de olika kommunikationsmaterial vi tagit fram. Skriv ut och ladda ner, och hjälp oss kommunicera det lokala fiskets många fördelar.
Informationsmaterial
Informationsblad
Ladda gärna ner våra informationsblad med goda argument för kustnära fiske i Skåne.
Smultronställen till havs
Fiskeplatserna utanför Skånes kust har sin alldeles speciella karaktär och lockar olika sorters fisk. Platserna har fått sina namn av skånska fiskare innan GPS kom in i bilden. De skvallrar om vassa taggar, stenformationer och klippor, men också om glömda bomber eller sjunkna skepp. Ännu idag fiskas det på samma platser, av skånska fiskare som går ut med sina båtar från sin lokala hamn för att kunna förse oss med färsk fisk.
En av de som kan berätta om olika fiskeplatser och deras historia är den pensionerade fiskaren Olle Viberg.
-När jag var aktiv och fiskade vid Bombahollan, kunde det hända att vi fick brädor av bra virke som kom från fina förzinkade lådor som bomberna legat i. Vid Sönnersidan, utanför Södra nabbe skulle man vara om vinden vände till ostlig vind, då fanns där fisk, säger Olle Viberg.
Olle berättar också att man vid Rackaputt kunde hitta stora valknotor. De flesta skickades till Naturhistoriska museet. Och att man kunde också få upp stora, spretande trästumpar från den skog som en gång i tiden täckte det som idag är havsbotten.
Filmer om det kustnära fisket
Att kunna berätta yrkesfiskarnas historia är viktigt för att skapa förståelse för det kustnära fisket. Vi omtalar dem ibland som havets lantbrukare, som ger oss närproducerad och färsk mat. ”Lär känna din lokala fiskare” är ett personporträtt. Denna finns i två versioner, varav en är utan tal för att kunna användas som till exempel bakgrund i presentationer. Hör av dig om du vill använda filmerna, så skickar vi dem.
Färsk fisk från hav till bord – i magasinform
I det här magasinet berättar vi om det hållbara kustnära fisket, om några av de fiskare som ger oss färsk fisk, ofta i säsong, och vi delar med oss av både recept och lite fiskkunskap.
Projektet genomfördes oktober 2018 – juni 2020
För mer information, kontakta:
Elin Pettersson, Livsmedelsakademin