Värvningskontoret

Är vi fit for fight?

I denna framtidsprototyp utforskar vi tillsammans med allmänheten hur verkligheten skulle kunna te sig i en framtid där Sverige står inför väpnade konflikter, men där den kostrelaterade ohälsan har accelererat så pass att i princip ingen av försvarsmaktens rekryter är fit for fight.


Jag vaknar upp en kylig morgon i oktober år 2035, den kalla dimman utanför fönstret känns som en visualisering av oron som gnager i mig. Dagen är kommen då jag ska mönstra till militärtjänstgöring. Sveriges försvar står inför en utmaning av historiska proportioner. . Konflikter hotar vårt land från alla håll.

Jag klär på mig uniformen som levererades med en av statens drönare igår eftermiddag och beger mig till mönstringsplatsen. Scenen som möter mig ger mig en klump i magen. Ungdomar, liksom jag precis fyllda 18 år, samlas med en blandning av nervositet och rädsla. Vi har tillsammans med uniformsleveransen tagit del av ett brev från försvarsmakten. Det beskrev vad vi skulle vänta oss idag. Fyra av fem av oss här i kön kommer inom kort få veta att vi inte är “fit for fight”; vi är i allt för dålig fysisk kondition för att klara av de uppgifter som krävs av oss. Anledningen är vår livsstil, och framförallt den mat som vi stoppar i oss.”

Så inleds det framtidsscenario som ligger till grund för den framtidsprototyp som PUSH-aktörerna ska bygga upp tillsammans med Antrop. Under hösten 2024 kommer vi på Livsmedelsakademin tillsammans med Frisk Mat, Dietisternas riksförbund och Antrop utforska hur vi genom en provocerande och dystopisk framtidsprototyp kan skapa dialog och väcka engagemang för hur viktig Sveriges befolknings hälsa och välmående är för vårt lands beredskap.

Målsättningen är att nå fram till beslutsfattare och lyfta mat och hälsofrågan ytterligare. Detta ska göras genom att öppna upp för hopp och framtidstro, och därigenom förhoppningsvis provocera fram en dialog som kan snabba upp den nödvändiga omställningen av vårt matsystem.

Vill du veta mer om detta arbete?

Läs mer här: Onepager Värvningskontoret, eller kontakta projektledare Amanda Allvinamanda.allvin@livsmedelsakademin.se