Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.
  • Inga resultat hittades.

The Conversation – Tradition i förändring

17 december, 2020 | 09:0009:45

Gratis

Tradition i förändring – hur ser framtidens julbord ut?

När julen står bakom dörren tar vi tillfället i akt att prata om mattraditioner, smaker och vad som påverkar vår matkultur. Vi kommer spana bakåt och prata om vilka rätter, drycker, smaker och traditioner som präglat våra jular. Vilka har vi glömt? Och vilka kan man tänka sig gör en comeback? Men vi tittar också framåt, och samtalar kring de stora trenderna som växtbaserat, lägre alkoholhalt, hållbarhet och hur de kan tänkas påverka vad vi väljer att äta och dricka. Vad kan få oss att byta ut eller uppdatera våra älskade favoriter?

I samtalet har vi Håkan Jönsson, docent i etnologi och före detta kock, som är expert på att förstå vad som får svenskars smaklökar att kittlas till vardags och till fest, och hur vi väljer vad som står på bordet. Vi bjuder också in Edward Liepe som lever och andas jul året runt på Saturnus, Sveriges största och äldsta glögg-producent. Redan nu är tankarna och planerna igång för den glögg som ska drickas 2021 och 2022. Med sina över 25 år inom företaget har han varit följt glöggens utveckling, där de alkoholfria alternativen tar allt större plats och utvecklingen tagit fart av de många smaker och trender som präglar en av julens viktigaste drycker. Vi får ta del av hur glöggen förändrats med tiden, och gör en spaning kring vad vi kommer hälla i våra glas framöver.

Gäster

Håkan Jönsson –  docent i etnologi vid Lunds universitet, med mat och måltidskultur som specialitet. Gav i september ut boken Svensk måltidskultur om hur svenskarnas matvanor ändrats. Hur det egentligen gick till när tacos och thaimat ersatte saltströmming och blodpudding på middagsborden? Han har även författat Från krog till krog: Svenskt uteätande under 700 år, tillsammans med Richard Tellström om restaurangernas historia. Känns också igen från Vetenskapens värld 20/9 om Framtidens mat.

Edward Liepe vd och ägare på Saturnus sedan mitten av 90-talet. Stort intresse för entreprenörskap och för att driva utvecklingen framåt, både för drycker och för branschen som helhet. Edward driver utvecklingsprojekt för att bland annat reducera plast i förpackningarna. Han är också engagerad i bland annat Materialbolagen, som styrelseledamot i Dagligvaruleverantörers Förbund (DLF), och i branschföreningen Svenska producenter av alkoholdrycker. 

 

Elin Pettersson – kommunikatör på Livsmedelsakademin, leder samtalet.

 

Tid & plats

Tid: 17 december, kl 9.00 – 9.45

Plats: Livesändning via Livsmedelsakademins Facebook-sida

 

Vi ger plats för 15 minuters frågor på slutet, skicka in dina frågor i förväg till Livsmedelsakademins facebook-sida, eller ställ dem via kommentarsfunktionen eller messenger under sändningen.

 

The Conversation

The Conversation är Livsmedelsakademins samtalsserie om framtidens mat, dryck och måltid. Här svarar våra inbjudna samtalspartner på brännande frågor utifrån ett givet ämne. Vi väljer våra gäster med omsorg, och garanterar ny kunskap och nya insikter.

Detaljer

Datum:
17 december, 2020
Tid:
09:00 – 09:45
Kostnad:
Gratis
Evenemang Kategori:
Webbplats:
https://fb.me/e/Z2eh6SyM

Plats

Online

Arrangör

Livsmedelsakademin