Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

The Conversation – ett brännande samtal om framtidens möjligheter

december 15 | 09:00 - 09:45

Vi har kommit fram till sista delen av årets samtalsserie The Conversation, och denna gång vill vi dyka djupare in i våra livsmedel. På Max IV, en av världens mest avancerade forskningsanläggningar, finns teknik som kan skapa unika möjligheter för livsmedelsnäringen. Med de verktyg som finns att nyttja på Max IV kan företag studera olika typer av material på molekylnivå och på så sätt få större kunskap om matens struktur. De kan söka svar på frågor om hur näringen tas upp när vi äter eller vad som händer med olika livsmedel när de processas på fabriken, men även under matlagningen som sker i hemmet. Och hur kan man bearbeta livsmedel för att de ska bli hälsosammare och samtidigt produceras hållbart? De nya teknikerna stärker också förutsättningarna att producera ett varierat utbud av smaker och texturer och experimentera med gastronomiska egenskaper. 

 

Vi lever i en tid där medvetenheten kring vad vi äter växer sig allt större. Vi vill att maten ska vara god men också hälsosam. Efterfrågan på vegetariska och veganska alternativ ökar och likaså finns ett större intresse för att maten ska vara producerad på ett hållbart sätt. Större efterfrågan på nya växtbaserade produkter kräver också nya processer och nya typer av förpackningar och förpackningsmaterial. Här krävs ny kunskap för att kunna göra en effektiv omställning från traditionell produktion. Det är en utmaning men också en möjlighet till innovation och nyföretagande.

 

Vi är en befolkning som växer snabbt vilket innebär att större mängder mat behöver produceras, och det går ut över miljön vi lever i. Produktionen av livsmedel behöver utvecklas så att både hälsa och klimat tas hänsyn till. Ökad kunskap kring näringsämnens funktioner i kroppen är en viktig faktor. 

 

En grupp forskare vid Lunds universitet arbetar inom projektet Northern Lights on Food, och vill ta livsmedelsforskningen till en ny nivå med hjälp av verktygen som tillhandahålls på Max IV. Vi har bjudit in Tommy Nylander, som är en av forskarna. Tillsammans kommer vi gå djupare in på vilka viktiga frågor som står på agendan för framtidens livsmedel och på vilket sätt Max IV kan vara intressant för livsmedelsnäringen.

 

Tommy Nylander, professor i fysikalisk kemi vid Lunds universitet.

 

Tommy Nylander forskar på något så intressant som lipidstruktur och proteinväxelverkan i bulk och på gränsytor. Han har ett förflutet på Livsmedelsteknologi på Lunds universitet, där han disputera på en avhandling om proteiners ytegenskaper. 

Tommy Nylander har ägnat mycket tid åt att undersöka livsmedelsrelevanta system med neutron- och röntgentekniker. Tillsammans med Selma Maric initierade han Northern Lights on Food nätverket.

 

Med i samtalet kommer också ett spännande företag med erfarenheter från Max IV, och som arbetar med framtidens livsmedel i fokus. 

 

Samtalet vänder sig till dig som arbetar inom livsmedelsnäringen eller helt enkelt bara är nyfiken på ämnet. Du kommer ha möjlighet att ställa frågor till våra gäster genom Q&A under webbinariumet.

 

Samtalet leds av

Lotta Törner, vd Livsmedelsakademin

 

Tid och plats:

Onsdag 15 december, kl 9.00 – 9.45

Webinarium via Zoom

Anmäl dig här!

 

The Conversation

The Conversation är Livsmedelsakademins samtalsserie om framtidens mat, dryck och måltid. Här svarar våra inbjudna samtalspartner på brännande frågor utifrån ett givet ämne. Vi väljer våra gäster med omsorg, och garanterar ny kunskap och nya insikter.

Detaljer

Datum:
december 15
Tid:
09:00 - 09:45
Evenemang Kategori:

Arrangör

Livsmedelsakademin