Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.
  • Inga resultat hittades.

The Conversation – ett brännande samtal om den äckliga maten

23 september, 2021 | 09:0009:45

Äckligt idag och gott imorgon?

Det är en av frågorna som vi ställer oss i nästa del av vår samtalsserie för livsmedelsnäringen om brännande ämnen. Svenskarnas smakpreferenser och köpvanor har ändrats över tid. Även om vi tidigare var skeptiska, plockar vi nu gärna ner vegokorv gjord på baljväxter och mjölk gjord på havre i varukorgen. Växtbaserat är inte bara en trend, det är ett nytt normalläge. När sushin kom vande vi oss snabbt och gillade den, även om rå fisk kändes otänkbart bara några år tidigare. Idag väljer vi å andra sidan mer sällan blodkorven eller levern, det känns lite…ofräscht, kanske till och med äckligt.

Vi befinner oss mitt i proteinskiftet och en klimatkris där vi behöver förändra våra matvanor både för miljöns och klimatets skull, men också för vår hälsa. Inom livsmedelsnäringen ser vi en omfattande utveckling och experimenterande med nya råvaror och proteinkällor. Men är det gott och lockande för konsumenter? Finns det en risk att vi tröttnar på baljväxterna som ger oss korv och burgare där mycket har liknande konsistens? Sjögräset och algerna, är de aptitliga eller mest slemmiga? Och så de hypeade insekterna som gång på gång lyfts fram som en potentiellt viktig del av proteinförsörjningen. Men vad tycker konsumenter om mjölmaskar och syrsor? 

I The Conversation denna gång kommer vi prata om vad vi uppfattar som äcklig mat nu, då och i framtiden. Vi pratar om vad krävs för att konsumenter ska se tidigare okända råvaror som spännande, god och lockande mat. Vi snackar skeptiska konsumenter och tittar på nuläget i forskningen och hos livsmedelsnäringen för att ta fram morgondagens okänt goda och klimatsmarta livsmedel. 

Gäster: 

Karin Wendin, Professor i mat- och måltidsvetenskap vid Högskolan Kristianstad, affilierad till Köpenhamns Universitet.
Mat och livsmedel, och framförallt hur de smakar och upplevs är i fokus för Karin Wendins forskning. Bakgrunden är naturvetenskaplig, hon är utbildad kemist och har doktorerat vid Chalmers tekniska högskola. En stor del av hennes forskning är relaterad till hälsa och välbefinnande, men även miljöfrågor har en central roll med exempelvis alternativa proteinkällor som alger, mjölmask och andra insekter. Med sin forskning hoppas Karin Wendin att kunna bidra till att flytta på gränserna för det vi betraktar som mat.

Foto: André de Loisted

Malin Eriksson, ansvarig för konsumentinsikter och trender på Lantmännen Cerealia
Malin Eriksson arbetar i Lantmännen Cerealias innovationsteam där hon bland annat identifierar och arbetar för att förstå konsumentbehov, attityder och beteenden. Detta arbete ligger till grund för nya koncept och innovationer inom Lantmännen.

 

Samtalet leds av Lotta Törner, vd Livsmedelsakademin

Tid och plats:

Torsdag 23 september, kl 9.00 – 9.45

Webinarium via Zoom

 

Anmälan är stängd

 

Här kan du se samtalet i efterhand: https://youtu.be/_RWzZ108114

 

 

The Conversation

The Conversation är Livsmedelsakademins samtalsserie för livsmedelsnäringen om framtidens mat, dryck och måltid. Här svarar våra inbjudna samtalspartner på brännande frågor utifrån ett givet ämne. Vi väljer våra gäster med omsorg, och garanterar ny kunskap och nya insikter. Samtalen är en del av arbetet mot vår vision om en innovativ, konkurrenskraftig och hållbar livsmedelsnäring.

Detaljer

Datum:
23 september, 2021
Tid:
09:00 – 09:45
Evenemang Kategorier:
,
Webbplats:
https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN_KRc5fMcwQK29wyQYANgX_g

Arrangör

Livsmedelsakademin