8 maj kl. 09.30 – 15.00, Slottet, Stora sessionssalen, SLU Alnarp
Skånebönan är ett kraftsamlande initiativ med målet att Skåne ska bli en volymmässigt ledande region för nya växtproteiner, och en attraktiv plats för samarbeten och satsningar kring växtproteiner längs med hela värdekedjan.
Syftet med dagen är att få fram konkreta åtgärder som möter upp de utmaningar som finns för en ökad produktion och förädling av proteingrödor.
De svenskodlade proteingrödorna räcker inte till för att möta den ökade efterfrågan hos konsumenterna. Bara en liten andel av de växtbaserade proteinprodukter som produceras i Sverige är baserade på svenskodlad råvara, trots att odlingen har ökat de senaste åren. Genom åtgärder för bättre förutsättningar, ska Skånebönan bidra till ökad tillgång till råvaror för livsmedel i Sverige, något som också är viktigt ur ett beredskapsperspektiv.
För att kunna möta efterfrågan hos konsumenterna krävs bland annat att industrin utvecklar svenska produkter som konsumenterna vill ha, att lantbruket odlar för att matcha industrins behov och att forskning och råvaruförädling ligger i linje med behov och önskemål.
Sista anmälningsdag var den 28 april. Om du är anmäld men får förhinder ombeds du mejla detta till sara.fredstrom@livsmedelsakademin.se senast 6 maj. Om du uteblir utan avanmälan tar vi ut en avgift på 200 kr.
09.30 – 10.00
Incheckning med fika
10.00 – 10.10
Välkomna – Livsmedelsakademin, SLU Alnarp, LTH, LRF Skåne
10.10 – 10.30
Richard Clerselius, Orkla – Hur ser marknaden ut idag och imorgon? Var finns flaskhalsarna?
10.30 – 10.45
Malin Göransson, R&D teamet, Sara Berger, vd Sproud – Utmaningar och möjligheter för nästa generations växtbaserade mejeriprodukter baserade på ärtor och bönor.
10.45 – 11.00
Margaretha Månsson, projektledare innovation, Lantmännen – utmaningar och möjligheter kopplat till svenskodlade proteingrödor.
11.00 – 11.15
Kjell Svegrup, lantbrukare – utmaningar och möjligheter kopplat till odling av svenskodlade proteingrödor.
11.00 – 11.30
Georg Carlsson, professor i hållbara odlingssystem på SLU Alnarp och Karolina Östbring bitr universitetslektor vid institutionen för Livsmedelsteknik, LTH, och pågående forskning vid LTH – Pågående forskning vid SLU och LU och tankar om framtida forskningsområden.
11.45 – 13.00
lunch
13.00 – 14.45
workshop – hur hanterar vi utmaningarna och möjligheterna vi hört?
14.45 – 15.00
Summering: vad händer nu?
Aktörer i livsmedelskedjan för växtproteiner med fokus på svenskodlade proteingrödor.