Välkommen till träff i Livsmedelsakademins innovationsnätverk på temat: Från spännande forskning till marknaden
Nätverket är exklusivt för Livsmedelsakademins partner.
LTH, Naturvetarvägen 14/ Sölvegatan 39, Lund
OSA senast 18 mars.
13.00 Välkommen, ta en fika
13.15 Livsmedelsakademin introducerar Innovationsnätverket
13.25 Våtextrudering för välsmakande livsmedel
På LTH använder man våtextrudering som metod för godare mat och dryck. Bland annat blandar man protein från hampa med gluten. Vi får lära oss mer om våtextrudering och dess möjligheter, och provsmaka resultatet.
Jeanette Purhagen, LTH, Faculty of Engineering
13.55 Hampaodling i Sverige
Hur ser förutsättningar för odling och förädling ut i Sverige?
Clara Norell, Svensk hampaindustri
14.15 Fika
14.30 VivoProtect, ett forskningsprojekt på väg till marknaden
VivoProtect är ett företag sprunget ur forskning på LTH. Genom att tillföra bakterier på olika sätt under odling och paketering, har man hittat ett sätt att öka tillväxten, minska matsvinnet och förlänga hållbarheten på sallad och andra grönsaker. Vi får höra forskarnas resa från idé till färdig produkt för marknaden.
Åsa Håkansson, och Elisabeth Uhlig, LTH, Faculty of Engineering
14.50 GroPro, Sveriges enda anläggning för att förädla vegetabiliska proteiner
GroPro har en miljövänlig teknik som är helt unik. I stället för att skala åkerböna med kemikalier använder man tryck. Resultatet är kraftigt minskat CO2-utsläpp men också lägre energiåtgång och minskat svinn. Koncentratet går att extrudera med gott resultat och det finns många möjligheter att ta vara på restflödet.
Stefan Andersson, GroPro berättar mer om möjligheterna.
15.20 Diskussion om framtida affärsmöjligheter