Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.
  • Inga resultat hittades.

Framtidens hållbara livsmedelsnäring – Tre drivkrafter för innovation

15 juni, 2022 | 09:0011:00

 

Den 15 juni håller vi till på Skåne Innovation Week i Helsingborg! 

 

Tillsammans med Packbridge bjuder vi in till en inspirerande morgon fylld med presentationer och diskussioner om framtidens hållbara livsmedelsnäring. Möt möjligheterna med innovativ spetsforskning, nya idéer kring cirkulär livsmedelsnäring och tankar kring hur privata och offentliga aktörer kan driva utveckling tillsammans.

Livsmedelsakademin och Packbridge bjuder in till en inspirerande morgon om hur forskning, nya produkter och spännande samarbeten kan bidra till långsiktiga effekter för bland annat ökad självförsörjning och minskad klimatpåverkan. Var står vi idag och vilka spännande innovationer finns inom livsmedel och förpackningar? För att förstå framtiden är det ibland bra att titta tillbaka. Därför ger vi också en inblick i innovation ur ett historiskt perspektiv. Hur lyckades dessa innovationer och vad kan vi ta med oss från deras framgångar?

Lyssna till talare från näringslivet, offentlig sektor och forskningsområdet, som delar sina tankar och kunskap kring innovation och hur man tillsammans kan driva utveckling mot en hållbar livsmedelsnäring.

Programmet är kopplat till Skånes Innovationsagenda som är framtagen av näringslivet, den offentliga sektorn, akademin och den ideella sektorn i samarbete, och beslutad av Forsknings- och Innovationsrådet i Skåne. Målet är att Skånes livsmedelsnäring ska växa hållbart med hjälp av innovation och gränsöverskridande samverkan.

ANMÄLAN:

Evenemanget är gratis. Klicka här för att anmäla dig.

PROGRAM:

9:00 – Frukostmingel

9:30 – Välkomna

9:35 – Northern Lights on Food

I Brunnshög, i norra om Lund, hittar vi två av världens mest avancerade forskningsanläggningar MAX IV och ESS. Här finns teknik i världsklass som kan skapa unika möjligheter för livsmedels- och förpackningsnäringen. Med hjälp av tekniken kan företag studera material på atom- och molekylnivå och få större kunskap om till exempel matens struktur, hur näringen tas upp när vi äter, eller hur olika livsmedel reagerar på olika förpackningar och därmed kunna stärka förutsättningarna för en mer hållbar och innovativ produktion.

Så hur går man till väga för att få tillgång till MAX IV, vilka företag får komma dit och finns det forskare på plats som kan hjälpa till? Dessa frågor och fler blir besvarade av Selma Maric, näringslivskoordinator och knuten till Northern Lights on Food som gästar samtalet.

9:45 – Förpackningar för ett hållbart livsmedelssystem och minskat matsvinn

I ett hållbart livsmedelssystem spelar förpackningarna en viktig roll, det är de som skyddar maten från att bli skadad och dålig på grund av yttre faktorer. Samtidigt är förpackningar mycket mer än bara material som skyddar en produkt – det handlar om varumärkesidentitet, det är ett marknadsföringsverktyg och det är en resurs. För med rätt förpackning kan vi förlänga livslängden på många produkter och därigenom undvika att mat slängs i onödan.

Ändå har förpackningar en tendens att målas upp som den stora klimatboven. Till stor del handlar det om den känslomässiga bilden, som kommer av att förpackningarna inte återvinns rätt och hamnar i naturen och i våra hav. Till skillnad från matsvinnet som är ett mer dolt problem, ser vi var förpackningarna hamnar när de inte tas om hand. Men faktum är att matsvinn är en större klimatbov och förpackningen är många gånger en lösning för att minska matsvinnet.

9:55 – Cirkulär ekonomi – ett kulturarv?

Innovation beskrivs ofta som något nytt, ju mer radikalt nytt desto bättre. Innovationer kopplade till mat och cirkulär ekonomi är inget undantag. Odlat kött, insektsbullar, vertikal odling i stadsmiljö och bakterier som omvandlas till foder är några exempel som brukar komma upp när transformationen till ett hållbart ätande diskuteras. Ofta förutsätts också ett uppbrott från tidigare vanor. Men vad händer om vi i stället vänder blicken tillbaka i tiden? Det gamla bondehushållet var starkt präglat av strategier för cirkulär ekonomi. Växtföljder, återförande av näringsämnen, minimerande av avfall och förrådshushållning är några exempel. Kanske ännu viktigare var att den cirkulära ekonomin var ständigt närvarande i vardagens föremål, vanor och ritualer. Så det är kanske inte nya vanor som behövs, utan gamla. Låt Håkan Jönsson, docent i etnologi från Lunds universitet inspirera dig till att se hur framtidens hållbara livsmedelsinnovationer kan hämta näring ur historien!

10:05 – Cirkulär livsmedelsnäring – Mer svenskodlat växtprotein

När vi tagit en resa bakåt i tiden och inspirerats av det cirkulära tänket som vi idag på många sätt har tappat är det dags att blicka framåt. Det har blivit tydlig att Sveriges livsmedelsförsörjning behöver bli mer självgående. Vi kan inte förlita oss på exporten.

Efterfrågan på växtprotein har de senaste tre åren ökat med 16 procent och många tror att vi kan vänta en tillväxt på uppåt 20 procent per år, men endast en liten andel av växtproteinet kommer från svenskt jordbruk. Vi behöver utveckla infrastrukturen för förädling av växtbaserade råvaror i Skåne för att nå en större proteinskörd av nya och etablerade råvaror som odlas på hållbart sätt. Att ställa om jordbruket till att odla mer växtprotein skulle gynna både människan och klimatet samtidigt som det kan bidra till ökad export.

10:15 – Offentlig sektor som innovationsdrivande arena

Mónika Rüll Lundin, Miljösamordnare på Helsingborgs stad kommer och berättar om tre spännande innovationsprojekt inom livsmedel, som är på gång i staden och hur de som offentlig sektor arbetar för att vara innovationsdrivande.

10:30 – Öppen diskussion

Det kommer bli en morgon fylld med ny kunskap och nya insikter som förhoppningsvis ska leda till många nya och spännande tankar. Den sista halvtimmen ägnar vi därför åt att tillsammans samtala kring tankar, idéer och lyfta frågor som kommit upp under morgonen.

 

Evenemanget är en del av Skåne Innovation Week. Läs mer här.

 

Detaljer

Datum:
15 juni, 2022
Tid:
09:00 – 11:00

Plats

Köpenhamnskajen 1, Helsingborg

Arrangörer

Livsmedelsakademin
Packbridge