Coronatider – vi hjälper gärna till

Vi på Livsmedelsakademin vill göra vad vi kan för att hjälpa regionens livsmedelsföretag genom coronakrisen. Nedan finns några erbjudanden om stöd. Tveka inte att höra av dig om du har en egen idé om hur vi kan hjälpa till.

Nuläget för våra livsmedelsföretag – april 2020

När det gäller sjukfrånvaro rapporterar de större företagen att den just nu är relativt stabil och hanterbar. Det kan finnas flera anledningar till detta. En kan vara att den sociala distanseringen har lett till färre förkylningar och andra sjukdomar. Några företag nämner att många börjar blir rädda om sitt jobb och därför inte gärna är borta. Men situationen kan ändras snabbt och företagen arbetar vecka före vecka med situationen.

För livsmedelsföretagen var det väldigt viktigt att regeringen klassade näringen som samhällsviktig. Varutransporterna över gränserna hindras inte. Man klarar att få hem råvaror med mindre förseningar.  Några företag bygger buffertlager för att kunna hantera framtida störningar.

Butikerna signalerar att det fortfarande är stor efterfrågan, framförallt efter svenskt. Däremot har efterfrågan från offentlig sektor, restauranger, hotell och caféer minskat kraftigt, vilket gör situationen problematisk för många småproducenter.

Många småföretag inom besöksnäringen har det tufft just nu, t ex gårdsbutiker, caféer och de som säljer till besöksnäringen. Det finns kreativa idéer för utveckling, men lite tid för att förverkliga dem. De som har webbutik verkar inte ha påverkats negativt av coronakrisen.

Samtidigt som många företag tvingas friställa, behöver andra kunnig personal – nu eller inom kort. Nedan kan ni läsa om hjälp som finns att få för de som snabbt behöver anställa och för de som friställer. Tveka inte att höra av er med andra önskemål om stöd, så ska vi se vad vi kan göra.

Vi erbjuder digital kompetensutveckling av personal i livsmedelsindustrin

Livsmedelsakademin, Region Skåne, Altitude Meetings och Malmö Stad erbjuder företag i livsmedelsnäringen en möjlighet att få in personal som kan täcka upp för ökad sjukskrivning bland egen personal eller behov av mer personal för att möta ökad efterfrågan beroende på Coronaepidemin.

Konceptet vi erbjuder en digital tjänst där skräddarsydda utbildningar utifrån era behov kan ges till personer med industriella förkunskaper och erfarenheter men som nu permitteras eller varslas från sina anställningar. Det är personer med grundläggande kunskaper i att arbeta i industrin, med transport och distribution, logistik och försäljning, men som kan behöva en utbildning för att temporärt eller tillsvidare kunna arbeta inom livsmedelsnäringen. Utbildningsanordnare som redan nu samarbetar med Malmö Stad och Arbetsförmedlingen, kan genomföra utbildningarna utifrån sina behov digitalt med hjälp av Alltitude Meetings. Om ni själva har utbildningar ni vill ge fungerar det lika bra.

Utbildare kan genomföra utbildningen i ett eget rum hos Altitude Meetings på Studio i Malmö eller hemifrån med uppkoppling. Altitude Meetings står för att säkerhet, deltagarförteckning och teknik fungerar felfritt under utbildningen. De personer som utbildas ansluter till utbildningen digitalt.

Insatserna bygger helt på era behov. Kontakta Livsmedelsakademin och berätta vilken typ av personal ni behöver, vilka grundläggande kvalifikationer de måste ha, hur många ni behöver och vilken typ av utbildning de måste få, så identifierar vi personal som är permitterade,varslade eller arbetslösa från andra industrier som kan vara relevanta och genomför utbildningen åt er.

Kontakt lotta.torner@livsmedelsakademin.se

Bröderna Wieloch i sina butiker

– Här gäller det att ta sitt samhällsansvar, att öppna upp butiken och göra plats för lokala producenter och leverantörer. Inte minst för att vi ska kunna behålla mångfalden av leverantörer även efter coronakrisen. Alla kan göra något, och tillsammans kan vi göra skillnad, säger Michal Wieloch och Stefan Wieloch, som driver ICA-butiker i Lund och Eslöv.

Gör plats för lokalproducerat i butiken

Coronaepidemin slår hårt mot små livsmedelsproducenter, och flera har det just nu svårt att få ekonomin att gå ihop. Inte minst gäller det dem som säljer till restauranger, eftersom många drastiskt har minskat sina beställningar.

Livsmedelsakademin har i tio års tid arbetat för att hjälpa små skånska dryckes- och livsmedelsproducenter att nå ut till en bredare marknad. Arbetet har genererat en lång lista med kontakter till både små livsmedelsproducenter och handlare. Dessa kontakter delar vi med oss av. Vår förhoppning är att vi kan bidra till affärsmöjligheter för de små producenterna, men också att konsumenter nu får lättare att hitta till skånska förstklassiga mathantverk.

Förteckningen innehåller fler än 170 producenter inom mat och dryck. Bland råvaror och förädlade produkter finns kryddor, yoghurtbollar, grädde, mjölk, bröd, spettekakor, öl, frukt, ägg, snacks, chark och viltkött.

Här är länk till listan med små skånska livsmedelsproducenter (uppdaterad 20 april 2020)

Här är länk till listan på butiker

Kontakt elin.pettersson@livsmedelsakademin.se

Samarbete mellan butik och restaurang

Samtidigt som coronaviruset är på väg att slå ut inte bara delar av restaurangnäringen utan också deras små livsmedelsleverantörer, fortsätter folk att gå till livsmedelsbutikerna. Nu startar Livsmedelsakademin, Regional Matkultur Skåne och Innovationscenter för landsbygden ett initiativ för att hjälpa Skånes livsmedelsbutiker och restauranger att börja samarbeta. Vi erbjuder stöd till krögare, kockar, handlare och butiksmedarbetare som är intresserade av nya affärer med varandra i krisen. Vi kan stötta er i att hitta lösningar och sätta igång.

Vi har redan nu tagit fram en helt ny guide som hjälper restauranger att komma igång med att börja sälja till butik inom dagligvaruhandeln. Kontakta projektledare Elin Pettersson för att ta del av den.

Är du intresserad eller känner du någon som kan vara intresserad? Läs mer via länken nedan och sprid gärna informationen vidare!

https://www.livsmedelsakademin.se/arkiv/tid-for-samarbete-mellan-butiker-och-restauranger/

Kontakt elin.pettersson@livsmedelsakademin.se

Företagsakuten – webbplats för matchning

Region Skåne har tidigare lanserat Företagsakuten, som är en kostnadsfri rådgivningstjänst för små och medelstora företag i kris. Denna kompletteras nu med en resursdelningstjänst där företag med personalbehov matchas med företag som varslar och permitterar. På Företagsakutens webbplats kan företag enkelt registrera sig och se vilka som har behov av resurser. Tjänsten kommer utvecklas efterhand, bland annat med tips på hur man genom resursdelning kan fördela kostnader.

https://utveckling.skane.se/tema/information-om-coronaviruset-for-foretagare/information-om-coronaviruset-for-foretagare2/

Personligt stöd från Livsmedelsakademin

Vi på Livsmedelsakademin har ett stort nätverk av HR-chefer och vd-ar inom livsmedelsnäringen. Vill du vara en del av detta nätverk, komma i kontakt med någon, samordna en utbildningsinsats eller något annat, så tveka inte att höra av dig till Livsmedelsakademin.

Kontakta Lotta Törner, lotta.torner@livsmedelsakademin.se