• Detta evenemang har redan ägt rum.

Myter om fisken, fisket och fiskaren

Kan man äta fisk från Östersjön med gott samvete? Är den verkligen god och av bra kvalité? Finns det något hopp för fisken och en framtid för fisket i Östersjön? Och är det yrkesfisket som har tömt havet på torsk, eller finns det andra anledningar?

Välkommen till en eftermiddag om fisken, fisket och skånska yrkesfiskare i Östersjön. För dig som är nyfiken på att köpa och äta lokalt fångad färsk fisk, och vill veta mer om hur det kan bidra till en hållbar framtid. Du har också möjlighet att gå ombord på en aktiv fiskebåt i Branteviks hamn.

Vi slår hål på myter kring fisket, fiskaren och fisken – passa på att syna dina föreställningar om skånskt fiske och lär dig mer om att göra lokala val i dina fisk-inköp.

Kostnad: Gratis (Begränsat antal platser)

Länk till anmälan: https://forms.gle/mgixK4SeJt5t8JKD9 

Sista anmälan: Torsdag 12 september

Program

13:00 – 14:15 Röster om myter

MYT: Fiskaren bryr sig bara om att dra upp sin kvot

Vi träffar och lyssnar till Leif Rische, som tillsammans med kollegan & yrkesfiskaren Per Rosberg driver Branteviks fisk. Han berättar om sin och sina kollegors vardag inom fiskenäringen och kustfisket utmed den skånska kusten. Du får också möjlighet att gå ombord på fiskebåten SIN 19 Arcona och se redskapen som de använder i sitt fiske.

Branteviks fisk är entreprenörerna som både fiskar själva, köper in fisk, förädlar och är en lokal grossist för butiker och restauranger i Skåne.

MYT: Bara man slutar fiska så kommer fisken tillbaka

Fiske-experten Vesa Tschernij från Marint centrum i Simrishamn berättar om vilka faktorer som ligger till grund för status hos fiskbestånden i Östersjön. Han ger en bild av hur framtidens fiske i Östersjön skulle kunna se ut, där det bidrar till att hav, fisk och kustsamhällen mår bra och kan blomstra.

Vesa Tschernij har arbetat med fiske och fiskerinäringen i över 20 år, och är utbildad fiskeriingenjör. På Marint centrum är han fiskestrateg och arbetar för en hållbar lokal fiskerinäring. Han leder också projektet MARELITT Baltic med målet att minska spökfisket i Östersjön genom att bland annat ta upp gamla fiskeredskap ur havet.

MYT: Det är bara miljömärkt fisk som är hållbar

Fiskeridirektör Johan Wagnström ger en bild av vad Länsstyrelsen i Skåne ser som ett hållbart fiske. Det handlar om hav, miljön, fisken, fiskenäringen, kustsamhällena och alla de skåningar som vill kunna äta färsk, lokalt fångad fisk.

Länsstyrelsen har det regionala ansvaret för att utveckla fiskerinäringen i Skåne, som består av yrkesfisket och beredningsindustrin, vattenbruket samt fisketurismen.

Ny talare: MYT: Gästerna äter helst torskfilé och lax

Daniel Malm från restaurangen En gaffel kort i Simrishamn berättar om hur han och personal planerat fiskrätterna på sin nya meny. Hur kan det komma sig att en stekt rödspätta blivit så starkt förknippad med restaurangen att den är omöjlig att stryka? Och inte minst, är den lokalt fångad…? Daniel serverar sanningar direkt från köket – vilken fisk, hur, varför, varifrån och vad krävs för att få ekvationen med krögare, gäst, fisk och allt däremellan att gå ihop.

En gaffel kort är den lokala kvarterskrogen vid hamnen i Simrishamn. Där är de lokala råvarorna ständigt närvarande och deras mat och miljö är baserat på mottot ”Kom som du är, gå som du blitt”.

ca 14:15 – 15:30 Fika samt besök ombord på fiskebåten SIN 19 Arcona

 

Med reservation för ändringar i programmet

Kontakt:
Elin Pettersson, projektledare Färsk fisk från hav till bord
Tlf: 0703 62 22 26
E-post: elin.pettersson@livsmedelsakademin.se

 


Färsk fisk från hav till bord
Under 2018 – 2020 driver Livsmedelsakademin och Marint centrum i Simrishamn ett projekt för att stärka efterfrågan på lokalt landad fisk, utveckla kompletterande affärsmodeller och marknadskanaler, öka kunskapen om fisk som livsmedel bland fiskköpare och konsumenter etc. Projektet driver vi tillsammans med yrkesfiskare, förädlare, kockar, krögare, handlare, grossister och offentliga kök.

Projektet finansieras av Europeiska havs- och fiskerifonden via Leader Sydöstra Skåne