Hur vill du att en måltid ser ut när du är gammal?
Välkommen till bords för att uppleva och prata om hur en måltidsupplevelse runt just ditt bord ska se ut när du blir senior.
Föreställ dig en framtid där ingen äldre person är undernärd och där måltider och mat är tillfredsställande och positiva upplevelser. Det huvudsakliga perspektivet som vi vill adressera är att mat och måltid ska vara en central del av vård och omsorgen, och att äldre ska ses som en värdefull resurs i samhället.
I det här projektet vill vi genom framsyn och spekulativ design skapa en prototyp av en måltidsupplevelse som gestaltar samhällsutmaningar och svaga signaler från i dag. Upplevelsen ska uppmuntra till samtal och diskussion om hur vi behöver organisera matsystemet för att stimulera hälsa och livskvalitet hela livet ut.
Framtidsprototypen ”Välkommen till bords!” handlar inte bara om att skapa bättre måltider för äldre; det handlar också om att föreställa sig en framtid där senior erfarenhet firas, och var och en av oss kan åldras med värdighet, självständighet och glädje.
Upplevelsen av framtidsprototypen
Tio specifikt inbjudna personer deltog i framtidsprototypen i samband med Nollvisionskonferensen den 21 november 2024 i Lund.
Här kan du se en film från upplevelsen och deltagarnas reflektioner om hur det var att gå in i sina äldre jag.
En enklare version av prototypen fanns även tillgänglig på en utställning om framtidens mat- och mobilitetssystem på Universeum i Göteborg den 31 januari. Där ställdes 28 Vinnova-finansierade framtidsprototyper ut. Här kan du läsa mer om utställningen.
Projektet är en del av transformationsplattformen PUSH som Livsmedelsakademin arbetar med, här kan du läsa mer om PUSH.

Projektet finansieras av Sveriges innovationsmyndighet Vinnova och drivs av RISE och Livsmedelsakademin.
Vill du veta mer om Välkommen till bords? Kontakta projektledare Sara Tenor.

Signalspaning och scenario
Som en del av Välkommen till bords har ett framtidsscenario tagits fram. Detta utifrån signaler om framtiden i nutiden. Resultatet är ett fiktivt reportage i ett magasin år 2064 där politiska beslut, innovation och opinionsbildning lett till ett samhälle där livet blir längre, rymmer mer självbestämmande och där äldres kunskap värderas högre än idag. Men alla satsningar kanske inte är de vi vill ha? Artikeln är ett material som ska stimulera våra tankar och idéer om hur vi ska styra idag för att komma dit vi vill imorgon.

Klicka på bilden för att läsa scenariot om år 2065, där medellivslängden precis gått upp till 100 år, jämfört med dagens 81,58 år för män och 84,9 år för kvinnor.
Vinnova driver framtidsarbete
Framsyn är ett tillvägagångssätt som ger oss makten att forma framtiden – och inte bara låta den hända. Det handlar inte om att förutspå framtiden, det kan ingen göra, utan om att utifrån den kunskap vi har idag arbeta med scenarier om möjliga framtider.
Framtidsprototyper är föremål från framtiden, på besök i nutiden som syftar till att skapa tankar, känslor och diskussion kring vilket samhälle vi vill ha i framtiden och hur vi bäst tar oss dit.
Arbetet med spekulativ design och framtidsprototyper är verktyg för att kunna fatta medvetna beslut som bidrar till en hållbar omställning.
Är du mer nyfiken på framsyn, framtidsprototyper och spekulativ design? Läs mer om det här på Vinnovas hemsida.
Om satsningen på framtidsprototyper
Totalt beviljades 28 projekt för framtidsprototyper medel från Vinnova, varav omkring hälften kopplar till matsystemet. Projekten pågick fram till februari 2025.