Collage med fem bilder, med människor i möte och samtal.

Vilken betydelse har smak för utvecklingen av framtidens hållbara mat?

Hur smakar framtidens mat? Går det att ändra konsumentens uppfattning av vad som är gott eller ska framtidens nya livsmedel alltid försöka efterlikna det vi tycker om idag? På senaste Innovationsnätverket tog vi oss an frågan – med fokus på tång och odlat kött. Två alternativ som väcker både nyfikenhet och starka känslor, inte minst kring smak.

Tång och odlat kött – inte i var och varannan matkasse, ännu
Tång används ju brett internationellt, men utbudet i svenska butiker är mycket skralt. Trots att vi har massor av egen kust i Sverige är det importerade varor på ”exotiska hyllan” som gäller än så länge.

Tycker du inte att du har sett odlat kött i mataffären? Det beror på att odlat kött räknas in under Novel Foods act och inte finns på marknaden i Sverige/EU än – men visionen är ambitiös. Företaget Re=Meat förutspår att en tredjedel av allt kött i framtiden ska vara odlat (och resten består då av en tredjedel traditionellt kött och en tredjedel plantbaserade alternativ).

Madeleine Jönsson, Postdoktor i Mat- och måltidsvetenskap på Högskolan Kristianstad gav oss en inblick bland tång och alger. Hon presenterade även delar av en färsk konsumentundersökning som visade att:
– 95 procent är positiva till att äta tång för miljöns och hälsans skull
– Men bara 42 procent äter det regelbundet idag

Vart tar tången vägen härnäst?

Bland deltagarna på innovationsnätverket var det många som på olika sätt provat att använda mer tång i sina produkter. Några berättade om försök de gjort att t ex ersätta salt, men att en kvardröjande havssmak satte stopp för utvecklingen den gången. Andra nämnde fermentering av tång med mycket spännande resultat. 

Vad behövs för att tång ska slå igenom i den svenska matkulturen? Är det tång i form av hela maträtter, som ingrediens eller som saltersättning vi kommer att få se? Kommer tång bli hippt och säljas som i Japan, där du kan köpa olika sorters färsk och tillagad tång överallt, eller är det mer sannolikt att vi smyger in den som ingrediens i annan mat? Kommer den att flytta från de exotiska hyllorna i matbutiken och in bland Kalles kaviar och annat svenskt från havet? Det är spännande att följa hur tångens image och dess närvaro i våra matvaror och matmiljöer förändras framåt.


Odlat kött – helt nytt och ändå inte

Vi träffades den här gången på The Loop i Lund och i samarbete med Altitude inledde vi morgonen på deras härliga Collab breakfast där Jacob Schaldemose Peterson på Re=Meat delade med sig av utmaningar och möjligheter framåt.

Vi människor är ganska tröga när det gäller att ändra våra matvanor. Det är just det Re=Meat har tagit fasta på – genom att ta fram en nötfärs som radikalt minskar klimatbelastningen. Deras livscykelanalys pekar på ett 92 procent lägre klimatavtryck från odlat kött i jämförelse med samma mängd kött från traditionell uppfödning.

Han berättar att en köttbulle av deras odlade nötkött odramatiskt (och dramatiskt) nog kan tillagas och smakar exakt likadant som köttbullar brukar göra – vilket ger ett gigantiskt hållbarhetskliv men minimal beteendeförändring för konsumenten!

Fermentera mera? Samverkanstips! I oktober har Re=Meat två 300-liters tankar för fermentering färdiga på Biotech Heights i Lund. Här finns det en fantastisk möjlighet för fler att få tillgång till utrustning för cellodling/fermentering. Hör av dig direkt till Jacob om du vill veta mer!

Hur gör man då för att lansera nyheter?

Jacob nämner att Norden är en perfekt marknad för att lansera nya typer av produkter, vi är tydligen pigga på att testa nytt och hållbart här. Vi har även en stark offentlig sektor som genom sina upphandlingar kan bidra till omställningen och skapa ett mer resilient och hållbart matystem.

En framtidsplan får kanske bli att bygga hållbarhetsbudskap och väcka nyfikenhet, framför allt hos barn. Kan skolmåltider bli avgörande för att normalisera både tång och odlat kött?


Publicerat

i

av

Etiketter: