Den 21 mars bjöd Cirkulära utvecklingshubben in representanter från skånska kommuner för att diskutera cirkulära affärsmodeller och hur kommunerna kan stötta näringslivet i den cirkulära omställningen. Två företag, Simply No Waste och Go Circular, presenterade sina verksamheter, delade sina erfarenheter och belyste utmaningar kopplade till cirkulär ekonomi.
Huvudmålen var att:
– Sprida goda exempel och lyfta fram utmaningar med cirkulära affärsmodeller.
– Ge nya perspektiv på hur kommuner kan arbeta med cirkulära frågor.
– Utforska hur kommunerna kan stötta företag i deras omställning till en cirkulär ekonomi.
Dagens företag: Simply No Waste och Go Circular
Simply No Waste arbetar med att omvandla sidoströmmar från livsmedelsindustrin till nya värdefulla produkter. De lyfte utmaningar kring finansiering och svårigheter med att få entreprenörslån eller långsiktig finansiering från exempelvis Vinnova.
Go Circular adresserade de juridiska och regulatoriska barriärer som begränsar utvecklingen av cirkulära affärsmodeller. De betonade vikten av samarbete för att överbrygga cirkulära gap och påpekade behovet av en bättre förståelse för SMEs utmaningar. En viktig insikt var att kommuner kan spela en roll i att stötta cirkulära företag genom upphandling och nätverksbyggande.
Gemensamt innovationsgille
Efter presentationerna genomfördes en workshop enligt metoden Innovationsgille. Under denna session fick deltagarna:
– Ställa klargörande frågor.
– Reflektera över företagens utmaningar och hur kommuner kan bidra.
– Diskutera alternativa lösningar och identifiera viktiga insatsområden.
Deltagarna lyfte fram flera viktiga åtgärder för att underlätta för cirkulära företag, här är några exempel på idéer:
- Förbättrad rådgivning: En tydligare roll för kommunernas företagslotsar för att kunna vägleda cirkulära företag genom det komplexa systemet av regelverk och stödstrukturer.
- Nätverksbyggande: Skapa plattformar och matchmaking-tillfällen för att företag ska kunna hitta samarbetspartners och kunder för sina restprodukter.’
- Kunskapsspridning: Samla och sprida goda exempel på cirkulära affärsmodeller, både nationellt och internationellt.
- Restproduktbibliotek: Upprätta en gemensam resursbank där företag kan registrera sina restflöden för att underlätta industriell symbios.
- Juridiska förutsättningar: Undersöka hur lagar och regler kan anpassas för att underlätta för cirkulära affärsmodeller.
- Internationella förebilder: Exempelvis Danmark har en innovationsfond som finansierar entreprenörer under sex månader, en modell som skulle kunna anpassas för Sverige.
Cirkulära hubben bjuder in Skånes kommuner igen: 5 maj
Dagen avslutades med en summering och en framåtblick mot nästa workshop i Kristianstad den 5 maj.