Livsmedelsakademin är en icke vinstdrivande organisation. Vi är ett kraftfullt nätverk av stora och små företag, universitet och högskolor, kommuner och andra offentliga organisationer som vill dela kunskap, inspireras, skapa förändring och lösa gemensamma utmaningar i matsystemet. Maten är en nyckelfaktor för individers hälsa och för ett miljömässigt hållbart och robust samhälle i fred, kris och krig.

Vår verksamhet
Livsmedelsakademin är mötesplats för aktörer i matsystemet. Vi utgår från Skåne. Här finns en stor del av Sveriges livsmedelsproduktion, ett bördigt jordbruk och starka lärosäten inom livsmedel. I Skåne finns hela värdekedjan för livsmedel. Men vi jobbar också nationellt och internationellt för att förverkliga framtidens hållbara och konkurrenskraftiga matsystem.
Vi leder och möjliggör samverkan mellan näringsliv, akademi och samhälle genom att fokusera verksamheten på följande insatser.



Våra projekt syftar till att driva utveckling inom respektive fokusområden. Oftast har fokus på systemförändring, vilket innebär att effekten är långsiktig och att det krävs ett samarbete mellan näringslivet, akademin och samhället.
Projekt kan både initieras av Livsmedelsakademin, som då bjuder in partner att delta, eller av våra partner själva.
Vi driver fyra nätverk som är öppna för våra partner att delta i och som riktar sig till olika yrkesgrupper. Dessa är Vd-nätverket, Innovationsnätverket, Kommunikationsnätverket och Framtidens ledare.
Framtidens ledare är vårt ledarutvecklingsprogram som också ger deltagarna ett viktigt nätverk i matsystemet.
Systematisk omvärldsspaning tar utgångspunkt i trender och drivkrafter, och är ett sätt för oss att förutsäga vilken riktning framtiden tar. Vi använder oss av omvärldsspaning för att hålla oss uppdaterade med vad som händer i matsystemet och frågor som berör livsmedelsnäringen. Kunskapen omsätter vi i våra projekt och nätverk.
Strategisk framsyn är en metod för att tolka svaga signaler på trender och rörelser. I strategisk framsyn ställer vi oss frågan What if? när vi tolkar en tänkbar framtid. Det är en metod vi gärna använder i projekt och nätverk.
Vår historia
1994 stod Sverige inför ett EU-inträde. Svenska företag skulle bli tvungna att hitta konkurrensfördelar och kunna konkurrera med en betydligt större marknad. För att klara detta behövdes en plattform där företag, universitet och samhälle kunde mötas och utveckla idéer, lösa problem och tillsammans ta sig an frågor som var för stora för att de på egen hand skulle kunna hantera dem. Det var så Livsmedelsakademin bildades, på initiativ av näringslivet.
Med sin triple helix-struktur är Livsmedelsakademin, drygt 30 år senare, fortfarande unik i sitt slag. Föreningen började i liten skala och med två frågor i fokus: livsmedelsindustrins behov av kompetensförsörjning och functional foods.
Idag arbetar vi med fyra strategiska verksamhetsområden för att förverkliga framtidens hållbara och konkurrenskraftiga matsystem.

Våra huvudfinansiärer


