Efter ett inledande frukostmingel dök vi rakt in i dagens huvudtema: Hur kan vi modernisera bilden av livsmedelsnäringen? Vi fick ta del av fyra spännande presentationer som följdes av diskussioner om bilden av livsmedelsnäringen. Vilka ord och begrepp använder vi, och hur kan vi tillsammans skapa en mer nyanserad och lockande bild av branschen?
VIVA – en helhetsbyrå med lång bakgrund i livsmedelsbranschen
Maria Tegman och Amanda Ekenberg från VIVA delade med sig av sina erfarenheter av marknadsföring och kommunikation inom livsmedelsbranschen och insikter från sin rapport Matkoma, som kartlägger ritualer, kulturer och matmiljöer. De bjöd också på en spaning om Generation Z och deras inställning till arbetsmarknaden: en generation som söker trygghet, pengar, balans och arbetsgivare som tar ansvar för hållbarhet.
Livsmedelsföretagen – livsmedelsbranschen rymmer 20 000 möjligheter
Max Berg på Livsmedelsföretagen, började med att presentera tre kampanjer för att engagera unga i branschen: Eat a Swede, Halloj kylskåpet, och Feeder, en hemkunskapspodd för lärare.
Men framför allt fick vi höra om deras senaste rekryteringskampanj, CO CEO, där unga lockades att söka jobb inom livsmedelsindustrin via TikTok. Kampanjen gick ut på att fem stora livsmedelsföretag lät unga ta chansen att söka ledarskapsroller utan CV – fokus låg istället på de ansökandes glöd och engagemang. Resultatet? 2 miljoner i räckvidd i media. Kampanjen genererade alltså stor uppmärksamhet, särskilt genom sociala medier, där många ansökningar kom via TikTok. Reaktionen från branschen har varit mycket positiv.
Lantmännen – engagerar och inspirerar personal genom People Brand
Linda Siljemark och Therese Pettersson på Lantmännen presenterade företaget och delade med sig av deras strategi för att vara den mest attraktiva arbetsgivaren i branschen. De har nämligen vunnit en hel del priser för detta under de senaste åren. Bland annat har de blivit utnämnda till Karriärföretag 2025, för sjätte året i rad av Karriärföretagen. Genom att arbeta systematiskt har de utvecklat ett People Brand som attraherar, inspirerar och engagerar både nuvarande och framtida medarbetare.
De presenterade också sitt traineeprogram, som växt med 30 procent i ansökningstal sedan 2018.
En annan målgrupp de pratar om är ”återvändare”, alltså de som lämnat men sedan kommer tillbaka, en viktig målgrupp att värna om.
Något annat vi tar med oss från Lantmännen är tanken om att Employer branding inte är vad en kommunikatör står och pratar om på en presentation – utan vad de anställda säger till sina vänner efter ett glas vin.
SALT – Samverkan för Attraktiva Livsmedelsföretag i Tillväxt
Livsmedelsakademins Sara Fredström presenterade det nya projektet SALT, en treårig satsning med målet att stärka den skånska livsmedelsbranschens förmåga att rekrytera till yrken som kräver någon form av utbildning inom livsmedel.
Projektet ska leda till en robust stödstruktur som är bättre på att samarbeta, hitta verktyg och kontaktvägar och utnyttja den samlade kompetensen som finns för att kunna stödja företagens kompetensförsörjning. Samtidigt som ett gediget kommunikationsarbete leder till att livsmedelsnäringen blir mer attraktiv.
Vad tar vi med oss? Bland annat kom detta fram i diskussionerna
- Branschen måste bli bättre på att lyfta fram sin innovationskraft
- Den gröna omställningens roll i livsmedelssystemet måste synliggöras
- Mat är krisberedskap – vi kan inte försvara landet om vi är hungriga
- Anställa i hybridroller – man kan exempelvis jobba med kampanj och även community management
- VIVAs rapport Matkoma föreslår radikal transperens – hur fördelas kostnaderna över HELA kedjan?
- Vi diskuterade såklart också matpriserna och hur det påverkar bilden av branschen
- Vi måste lyfta vad det är konsumenten betalar för när hen köper svensk mat – arbetsvillkor, djurhållning, grön omställning, totalförsvar med mera
Jobbar du med kommunikation och vill vara en del av nätverket? Kontakta Sara Fredström, kommunikationschef. Nästa gång ska vi prata om ämnet hållbart och cirkulärt matsystem, vi ses den 16 maj!