Många livsmedelsföretag vill utvecklas, växa och ställa om till en hållbar produktion. Men livsmedelsbranschen har svårt att attrahera kvalificerad arbetskraft som kan bidra till omställning och tillväxt och universiteten har svårt att locka studenter till livsmedelsrelaterade utbildningar.
SALT är ett treårigt projekt med målet att ska stärka den skånska livsmedelsbranschens förmåga att rekrytera, till yrken som kräver någon form av utbildning inom livsmedel.
Projektet ska leda till en robust stödstruktur som är bättre på att samarbeta, hitta verktyg och kontaktvägar och utnyttja den samlade kompetensen som finns för att kunna stödja företagens kompetensförsörjning. Samtidigt som ett gediget kommunikationsarbete leder till att livsmedelsnäringen blir mer attraktiv.

Det handlar om:
- Attitydundersökning hos unga: Vad tänker de om livsmedelsbranschen? Det blir ett viktigt underlag när vi ska utforma ett träffsäkert kommunikationsmaterial.
- Nya sätt att kommunicera branschen: Vi kommer samla alla fantastiskt spännande yrken som livsmedelsbranschen har brist på, och lyfta dem i ett attraktivt kommunikationsmaterial som stödstrukturen, företagen själva och universiteten ska kunna använda.
- Kompetensutveckling för befintlig arbetskraft: AI och automation kommer vara en del av lösningen på arbetskraftsbristen. Vilka kompetenser behöver befintlig personal för att kunna ställa om? De som redan jobbar i näringen kan behöva nya kompetenser. Vi behöver förstå hur teknologin kan användas och anpassas till branschens behov.
- Stärkt samarbete mellan lärosäten och företag: Utbildningarna behöver knytas närmare företagen. Det kan vara genom mentorskap, gästföreläsningar, olika inriktningar på utbildningen, etc. Lärosätenas branschråd blir en viktig ingång. Vi ska också starta ett studentnätverk, med studenter från alla fyra skånska lärosätena.
- Ökad rörlighet: Vi ska lära oss mer om hur befintlig kunskap och erfarenhet inom en bransch kan utvecklas och anpassas till en annan bransch med stort behov av personal. Hur lätt är det att byta bransch? Vad krävs?
- Bättre stöd genom olika verktyg: Det finns ett antal verktyg för att kartlägga sin egen kompetens och sätta den i relation till de behov som finns. Stödsystemet ska bli bättre på att arbeta strategiskt med verktygen.
- Rådgivning: Vi ska utveckla rådgivning för att företag ska se sin egen utvecklingspotential, bli modigare att ta första steget och mer mottagliga för stöd. Här ska vi testa nya metoder och verktyg, tillsammans i stödsystemet.
Medverkande

Malmö stad är projektledare.
Projektet kommer drivas i nära samarbete med Skånes livsmedelsföretag och lärosäten.
Finansiering

Projekttid
Projektet pågår i tre år, 2025 – 2028
För ytterligare information, kontakta pernilla.fagerlin@livsmedelsakademin.se eller sara.fredstrom@livsmedelsakademin.se