Solbruk

Solenergiproduktion på jordbruksmark

Att använda jorden för att både producera mat och solenergi – solbruk – kan vi göra det i Skåne? Vilka grödor och solcellssystem är i så fall bäst att kombinera för att optimera produktionen av BÅDE livsmedel och el? Vilka grödor passar? Hur ska solcellssystemet designas? Hur kan yta som inte går att skörda användas? Hur kan biologisk mångfald gynnas? Hur mycket mat och el kan marken ge? Och hur kan kombinationen bidra till att stärka lantbrukarens hållbarhetsaffär och den skånska produktionen av både livsmedel och el? 

Tillsammans med Region Skåne undersökte vi intresset för att skapa ett forskningsprojekt i Skåne, där forskare på en testanläggning undersöker hur jordbruk och solproduktion effektivt kan kombineras på samma mark utifrån våra skånska förhållanden. Arbetet resulterade i en ansökan till ERUF om ett forskningsprojekt.

För frågor kontakta: Pernilla.Fagerlin@livsmedelsakademin.se